Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία για την απόρριψη ψηφίσματος για τους πλειστηριασμούς απο το περιφερειακό συμβούλιο της 28ης Ιουλίου


ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ…

Στο περιφερειακό συμβούλιο της 28ης  Ιουλίου, η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία κατέθεσε προς συζήτηση ψήφισμα που αφορούσε τα κανιβαλικά μέτρα του νέου μνημονίου ενάντια στη λαϊκή πλειοψηφία, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο ζήτημα των πλειστηριασμών και των άμεσων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Ακόμα μια φορά αποδείχτηκε πως στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Θεσσαλίας δε χωράει καν η συζήτηση για την υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων και της νεολαίας, καθώς οι παρατάξεις της ΝΔ (Αγοραστός) και του ΠΑΣΟΚ (Τσιλιμίγκας) αρνήθηκαν ακόμα και τη συζήτηση επί του ψηφίσματος. Η επιχειρηματολογία όμως που χρησιμοποίησαν για να αιτιολογήσουν την άρνησή τους για τη συζήτηση του ψηφίσματος φανερώνει τόσο τις προτεραιότητες τους, όσο και συνολικά τον ρόλο που παίζουν οι περιφέρειες στην υπεράσπιση της αστικής πολιτικής.
Η κ. Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ) έθεσε θέμα διαδικασίας, λέγοντας πως το ψήφισμα δεν είχε έρθει έγκαιρα στα χέρια της παράταξης της. Την εν λόγω δικαιολογία ξέχασαν να την επικαλεστούν στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο (30/06). Τότε βέβαια δεν επρόκειτο για ένα ψήφισμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων της εργαζόμενης πλειοψηφίας, αλλά για το ψήφισμα της ΕΝ.Π.Ε. (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας) που ουσιαστικά καλούσε το λαό να ψηφίσει «Ναι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και να υποταχτεί στις βουλές της Ε.Ε., του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
Η επιχειρηματολογία του κ. Αγοραστού ήταν όμως ακόμα πιο χυδαία. Ισχυρίστηκε πως δεν γίνονται πλειστηριασμοί. Αλήθεια κ. Αγοραστε, αν δεν γίνονται πλειστηριασμοί οι μαχητικές παρεμβάσεις κάθε Τετάρτη στα δικαστήρια των Τρικάλων και του Βόλου για το μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας από μια σειρά κοινωνικών συλλογικοτήτων που έχουν καταφέρει μάλιστα να ακυρώσουν πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και να υπερασπιστούν λαϊκές οικογένειες απέναντι στις τράπεζες, τι ήταν; Για ποιο λόγο επενέβη η αστυνομία σε αντίστοιχη παρέμβαση στα Τρίκαλα, τραυματίζοντας μάλιστα αγωνιστές (25/2 και 10/06); Λαμβάνοντας και το ρόλο τραπεζικού συμβούλου, ο κ. Αγοραστός μας ενημέρωσε πως οι τράπεζες δεν τα θέλουν τα σπίτια γιατί δεν ξέρουν τι να τα κάνουν! Τότε γιατί οι τράπεζες προχωρούν σε κατασχέσεις και σε διενέργεια πλειστηριασμών στην Ελλάδα; Στην Ισπανία που έχουν ξεσπιτωθεί τα τελευταία 2 χρόνια μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων, οι τράπεζες τι τα κάνουν τα σπίτια;  Σε πλήρη σύμπλευση δε με την τοποθέτηση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο περιφερειακό συμβούλιο ισχυρίστηκε πως το επόμενο διάστημα θα ψηφιστεί από την κυβέρνηση νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τόσο ή ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε πως πριν μερικές μέρες ψηφίζοντας μαζί με τους ΑΝΕΛ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ τα προαπαιτούμενα του νέου μνημονίου, ψήφισαν έναν νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που ενισχύει τα δικαιώματα και τη θέση των τραπεζών και επανακαθορίζει τις ρυθμίσεις που αφορούν ιδιαίτερα τους πλειστηριασμούς ακινήτων.
Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά για το τι θα συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο φανερώνουν απλά την ταξική μεροληψία της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου και του οικοδομήματος που θεμελιώθηκε με τον «Καλλικράτη» και ανδρώνεται σήμερα με τη διαχείριση των ΕΣΠΑ. Όσο και να διαρρηγνύει τα ιμάτια του ο κ. Αγοραστός πως μάχεται για το καλό όλων των Θεσσαλών, αποδεικνύει με τη στάση του πως εκπροσωπεί συγκεκριμένα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ. Όλων εκείνων που ζουν από την εκμετάλλευση και την ιδιοποίηση του μόχθου της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Η συστράτευσή του εξάλλου με το «Ναι» στο δημοψήφισμα, με την παράλληλη άρνηση του να μπει σε μια επί της ουσίας κουβέντα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και σε συνδυασμό με το ότι τόσα χρόνια όχι απλά δεν πάλεψε ενάντια σε καμία από τις κατευθύνσεις των μνημονίων και της ΕΕ (προϋπολογισμοί καθ΄ υπόδειξη της τρόικα, κοινωφελής εργασία κ.τ.λ), αλλά αποτέλεσε πρωτοπόρο θεμελιωτή τους, αποτελούν την μεγαλύτερη επιβεβαίωση για τα παραπάνω.
Η μεγάλη μάχη ενάντια στους πλειστηριασμούς, αλλά και συνολικά ενάντια στα νέα και παλιά μνημόνια και στο σύστημα που στηρίζουν, θα κριθεί στη δυνατότητα όλου του αγωνιζόμενου λαού να χτίσει τους δικούς του πυρήνες αντίστασης, να δημιουργήσει τα δικά του όργανα πάλης και διευθέτησης της ζωής του. Να πει όχι στην περικοπή των ονείρων του και στο στένεμά τους στα καλούπια της ομαλότητας της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία αυτό τον αγώνα θα στηρίξει μέσα και έξω από τα περιφερειακά συμβούλια.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου