Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Αρθρο της Ολγας Σεβαστίδου, υποψήφιας με το συνδιασμο «ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκλογικη συνεργασια με ΕΕΚ και ανένταχτους-ες αγωνιστές-στριες της αριστερας»


Ψηφίζουμε ενάντια σε αυτό που ζούμε!

            Η επίθεση του κεφαλαίου και της εργοδοσίας στο πεδίο της εργασίας είχε ενταθεί από την «προμνημονιακή» περίοδο. Οι εργαζόμενοι έπρεπε να εξοικειωθούν με τη νόμιμα ανασφάλιστη εργασία (stage), το «μπλοκάκι» (δελτίο παροχής υπηρεσιών), την καθυστέρηση δεδουλευμένων κ.ο.κ. Με δυο λόγια η εργατική τάξη έπρεπε να συνηθίσει να δουλεύει χωρίς πολλά – πολλά υπό την απειλή της ανεργίας. Η κοινωνική εξαθλίωση στα χρόνια της μνημονιακής πολιτικής έπαψε να αποτελεί εικόνα που αποτυπώνει τη ζωή «κάποιων άλλων». Αποτυπώνει πλέον την εικόνα της συντριπτικής πλειοψηφίας όλης της κοινωνίας.
Η εμπειρία των νοικιαζόμενων εργαζομένων έχει καταγραφεί με τα πιο μελανά χρώματα. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα κινητοποιήσεων των εργολαβικών εργαζομένων και στη Μαγνησία (Πανεπιστήμιο, Νοσοκομείο κ.α.), διεκδικώντας δεδουλευμένα, τήρηση αναγραφόμενων στη σύμβαση ωραρίων και αμοιβών, μόνιμη και σταθερή εργασία. Καλύπτοντας θέσεις βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, η πρόσληψή τους από το δημόσιο θα στοίχιζε κάτι εκατομμύρια ευρώ λιγότερο στον κρατικό προϋπολογισμό. Ποσό που καρπώνονται οι εργολάβοι, θησαυρίζοντας στις πλάτες εργαζομένων και φορολογούμενων, στη βάση της εναρμονισμένης με την Ε.Ε. νομοθεσίας για υποχρεωτική εργολαβική ανάθεση. Οι μαχητικές φωνές των εργολαβικών εργαζομένων συναντάν την απειλή της απόλυσης, αλλά και της ίδιας της ζωής τους. Κορυφαίο παράδειγμα η δολοφονική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, όταν κατήγγειλε την εργοδοτική αυθαιρεσία της εταιρείας καθαρισμού ΟΙΚΟΜΕΤ στον ΗΣΑΠ της Αθήνας.
Στη βιομηχανία τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία των εργολάβων προσλαμβάνουν εργαζόμενους με εικονικές συμβάσεις, οι οποίοι συχνά δηλώνονται με άλλο όνομα ή σε διαφορετικό πόστο εργασίας από το πραγματικό, για να γλυτώνουν οι εργολάβοι το κόστος ενσήμων και παροχών. Πρόσφατα, δημοσιεύματα στη Μαγνησία άγγιξαν το ζήτημα των εργολαβικών στα εργοστάσια της περιοχής, αποκαλύπτοντας συνεχόμενες διπλοβάρδιες σε διαφορετικά εργοστάσια και εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες. (http://www.vforvolos.gr/articles/ergolaviki-i-sigchroni-sklavi-tis-ilektras-prosilia/#.VfGIsX0oSLJ)
Η υποκρισία περισσεύει όταν τα ΕΣΠΑ βαφτίζονται «προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας» και εκθειάζονται τα «αναπτυξιακά τους αποτελέσματα». Αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, εξ’ ορισμού εργαζόμενοι με λειψά δικαιώματα, προσλαμβάνονται με ΕΣΠΑ, περιπλανώμενοι σε όλη την Ελλάδα χωρίς προοπτική, με καθυστερήσεις καταβολής αποδοχών. Εκπαιδευτές ενηλίκων είναι απλήρωτοι για προγράμματα χρηματοδοτούμενα από ΕΣΠΑ που υλοποίησαν πριν 8 μήνες, ενώ υποχρεώνονται στη νόμιμα ανασφάλιστη εργασία της Απόδειξης Επαγγελματικής Δαπάνης ή στο μπλοκάκι, καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά στον ΟΑΕΕ! Ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, εργάζεται σε προγράμματα ΕΣΠΑ, σε θέσεις διοίκησης, έρευνας και διδασκαλίας, άλλοτε με μπλοκάκια, άλλοτε ανασφάλιστο, με αμοιβές συχνά κάτω 500 ευρώ. Οι εργαζόμενοι στα ΕΣΠΑ της Κοινωφελούς Εργασίας, απασχολούνται σε θέσεις κομβικών κοινωνικών υπηρεσιών με μισθό 500 ευρώ και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα. Δεν ξεχνάμε εξάλλου τον αγώνα των εργαζόμενων στην Κοινωφελή Εργασία του ΕΚΒ στη Μαγνησία, το 2013, για την καταβολή δεδουλευμένων και τις κατακτήσεις ορισμένων στοιχειωδών δικαιωμάτων (μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας, άδειες κτλ). Νέοι εργάζονται ως μαθητευόμενοι, με ψίχουλα και ανασφάλιστοι στα ΕΣΠΑ των voucher. Ήταν ένα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα μαθητείας, που έδωσε απλόχερα τη δυνατότητα στον εργοδότη να κερδοφορεί σε βάρος της μαθητευόμενης ξενοδοχειακής υπαλλήλου, η οποία κατέληξε να πεθάνει από την εξαντλητική εργασία σε ξενοδοχειακή μονάδα της Ζακύνθου πριν λίγους μήνες.
Η Λερναία Ύδρα της επισφαλούς εργασίας, έχει πολλά κεφάλια! Εργολαβική εργασία, μαθητεία, κοινωφελής εργασία, ανεργία. Δεν είναι αναγκαία κακά που μας επιβλήθηκαν λόγω ανέντιμου πρότερου βίου ούτε ελληνικές πρωτοτυπίες! Στοχεύουν στην εδραίωση της στρατηγικής της Ε.Έ. για διεύρυνση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, μείωση δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, για φτηνά μεροκάματα με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών στρωμάτων των λαών της Ευρώπης! Είναι η Ε.Ε. και οι εγχώριοι πολιτικοί της σύμμαχοι που προώθησαν τις «καινοτόμες λύσεις» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ ή τις Σύμπραξης Ιδιωτικού Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ), ανοίγοντας την «Κερκόπορτα» στους εργολάβους!
Τα πένθιμα εμβατήρια της απελθούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που ποδοπάτησε το εκκωφαντικό ΟΧΙ της εξαντλημένης κοινωνικής πλειοψηφίας δεν μπορούν να συσκοτίσουν πλέον την ήττα της αντίληψης περί κοινού συμφέροντος Ε.Ε., ΔΝΤ, τραπεζών και εργαζομένων. Η ήττα αυτής της πολιτικής ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων την ανάλυση κάθε πολιτικής δύναμης(βλ. ΛΑΕ) που καλλιεργεί αυταπάτες για λύσεις εντός της Ε.Ε., που προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Πολύ περισσότερο ξεμπροστιάζει τις πολιτικές δυνάμεις που ανοιχτά υπηρετούν τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας του κεφαλαίου (Ν.Δ., ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής που δε χάνουν ευκαιρία να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των βιομηχάνων και να προσκυνούν το οικοδόμημα της ΕΕ).
Έχουμε ένα πολυδαίδαλο μνημονιακό οπλοστάσιο να καταργήσουμε και να ανατρέψουμε τη ρίζα του κακού, την Ε.Ε. και το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Δε χωράει αυταπάτες αυτή η μάχη! Στις 20 Σεπτέμβρη οι δυνάμεις του συνδυασμού μας σηκώνουν το γάντι και στην εκλογική μάχη! Με παρακαταθήκη τους αγώνες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και με πολιτικό πρόγραμμα εργατικής λαϊκής χειραφέτησης, του οποίου τα πιο κομβικά σημεία επικεντρώνονται στην άμεση εφαρμογή μέτρων που θα στερήσουν πλούτο από την ολιγαρχία για να τον επιστρέψουν σε όσους τον παράγουν!
Αυτό σημαίνει:
·        Μόνιμη – σταθερή εργασία. Μείωση των ωρών εργασίας με ταυτόχρονη αύξηση μισθού για άμεση επίλυση της ανεργίας και ανακούφιση της εξαντλημένης κοινωνικής πλειοψηφίας.
·        Επίδομα ανεργίας σε κάθε άνεργο/η.
·        Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που θεμελιώνουν την επισφαλή – ελαστική εργασία, μεταξύ των οποίων οι εργολαβικές συμβάσεις και τα προγράμματα ΕΣΠΑ – voucher.
Άντληση οικονομικών πόρων προχωρώντας σε:
·        Μονομερή διαγραφή του χρέους που φόρτωσε στις πλάτες μας η οικονομική ελίτ.
·        Διευρυμένες κρατικοποιήσεις στρατηγικών παραγωγικών τομέων, που θα τεθούν κάτω από δημόσιο – κοινωνικό – εργατικό έλεγχο.
·        Επαναλειτουργία χρεοκοπημένων επιχειρήσεων με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.
·        Παραγωγική ανασυγκρότηση με γνώμονα την επάρκεια για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.
Όλα αυτά απαιτούν άμεση ρήξη με την ντόπια ολιγαρχία και την Ε.Ε. Η προετοιμασία και η εφαρμογή της ρήξης, θέλει αντικαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα, εγγυήτρια δύναμη τον οργανωμένο λαό και τις πολιτικές δυνάμεις της εκλογικής συνεργασίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΕΕΚ και ανένταχτων αγωνιστών/τριών στο κοινοβούλιο!

Σεβαστίδου Ολγα
υποψήφια με το συνδιασμο
«ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκλογικη συνεργασια με ΕΕΚ
και ανένταχτους-ες αγωνιστές-στριες της αριστερας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου