Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ποιος διοικεί τελικά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας;



Καταγγελία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας για την κατάφορη καταπάτηση του ασύλου.

Με αφορμή την Αντιφασιστική πορεία του Σαββάτου (27-10-2012), η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεννόηση με την αστυνομική διεύθυνση Μαγνησίας, έδωσε εντολή να κλείσει το κτήριο Παπαστράτου στις 16:00, με προφανή στόχο να παρεμποδιστεί η αντιφασιστική συγκέντρωση. Με την άμεση κινητοποίηση των φοιτητών του πανεπιστημίου καθώς και των διοργανωτών της πορείας, η κοινή διαταγή πρυτανείας- ασφάλειας ακυρώθηκε στην πράξη. Η διαταγή όμως δεν σταματούσε εκεί. Στα πλαίσια φίμωσης του λαϊκού κινήματος και της αντικυβερνητικής του έκφρασης, το πανεπιστήμιο έπρεπε να μείνει και την επόμενη μέρα 28-10-2012 κλειστό, για να μην χαλάσει τη φιέστα της σύγχρονης χούντας των αγορών, η συγκέντρωση που κάλεσε η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Μαγνησίας για την 28η Οκτώβρη που προς πείσμα πολλών πραγματοποιήθηκε.

Οι πρυτανικές αρχές για ακόμα μια φορά «κρύφτηκαν» και αποδέχτηκαν πλήρως την απαγόρευση που επέβαλε η αστυνομία για κλείσιμο του κτιρίου του Πανεπιστημίου. Η δράση της ασφάλειας θύμιζε στάση «γενικού δερβέναγα», μιας και απείλησε τον φύλακα της βάρδιας ότι θα συρθεί με κατηγορίες αν δεν βγουν οι φοιτητές που βρισκόταν μέσα στο κτίριο εκείνη την στιγμή.   Οι φοιτητές που είχαν σπεύσει να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα του πανεπιστημιακού ασύλου και της ελεύθερης έκφρασης, σεβόμενοι τους φόβους και τις αγωνίες των εργαζομένων, βγήκαν στον αύλιο χώρο του πανεπιστημίου. Όμως ούτε με αυτό δεν μπορούσαν να συμβιβαστούν οι πραίτορες της τρικομματικής κυβέρνησης. Με την είσοδό 3 ασφαλιτών, ο ένας εκ των οποίων ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής, απείλησαν και προπηλάκισαν τους φοιτητές αναγκάζοντάς τους να αποχωρήσουν. Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Μαγνησίας καταγγέλλει κατηγορηματικά τις μεθοδεύσεις της Ασφάλειας Βόλου και των Πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγκεκριμένα του αντιπρύτανη Μιχάλη Ζουμπουλάκη για το αυθαίρετο και παράνομο κλείσιμο του πανεπιστημίου.

Τα γεγονότα διδάσκουν και προβληματίζουν γύρω από  το σοβαρό αυτό περιστατικό. Οι πρυτανικές αρχές έχουν εισάγει στην διοίκηση του πανεπιστημίου και την Ασφάλεια Βόλου με αρμοδιότητες του Πρυτανικού συμβουλίου. Δηλαδή να αποφασίζει αν θα μείνει ανοιχτό ή κλειστό το πανεπιστήμιο. Η πρυτανεία κάνει ξεκάθαρο ότι αφενός η αντιφασιστική πάλη δεν χωρά στον χώρο του πανεπιστημίου, αφετέρου ότι η αστυνομία είναι μέρος του πανεπιστημίου. Κάνει ξεκάθαρο ότι οι καταλήψεις των φοιτητικών συλλόγων δεν είναι αυτές που κλείνουν τα πανεπιστήμια, αλλά η αστυνομία σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, μα πάνω απ’ όλα η ίδια η κυβερνητική πολιτική σε όλες της τις εκφράσεις. Επίσης παρά τα κροκοδείλια δάκρυα των πρυτανικών αρχών για τα οικονομικά του πανεπιστημίου, αποτυπώνεται η ξεκάθαρη θέση υπέρ της πολιτικής η οποία ασκείται και έχει οδηγήσει τον κόσμο της εργασίας στην φτώχια και την απελπισία.

Μέσα σε μία βδομάδα τα περιστατικά κρατικής αυθαιρεσίας και τρομοκράτησης κάνουν πλέον ξεκάθαρο ότι ο εκφασισμός της δημόσιας ζωής είναι εδώ. Προφανώς η αντιδραστική τομή στο σάπιο πολιτικό σύστημα είναι ξεκάθαρος όρος στο νέο μνημόνιο που «επαναδιαπραγματεύθηκε» ο τρικομματικός θίασος ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μαζί με την Τρόικα όπου αναφέρεται ότι όταν η λαϊκή βούληση εκφράζεται ενάντια στις συνθήκες της ΕΕ τότε ο ελληνικός λαός θα στερείται τα αγαθά για την άμεση επιβίωσή του όπως περίθαλψη, παιδεία, κτλ. Σε αυτό το πλαίσιο ο φασίστας υπουργός Δένδιας προβάρει το κοστούμι της ευρωχούντας κατεβάζοντας στο δρόμο τον ελληνικό στρατό απέναντι στον εχθρό λαό, καθαιρεί και διώκει δημοσιογράφους που δεν συντάσσονται με το καθεστώς, συλλαμβάνει αγωνιστές επειδή δημοσιεύουν φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις και την αστυνομική και παρακρατική δράση, βασανίζει κόσμο και καυχιέται ότι μπορεί να επιτελέσει καλύτερα το έργο της ΧΑ. Η οργάνωση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας και ο αποφασιστικός αγώνας για την ανατροπής της συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ είναι μονόδρομος. Όπως δείχνουν και οι απεργίες στην ΕΡΤ για την λογοκρισία των Αρβανίτη-Κατσίμη, η πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των εργατικών και λαϊκών  αγώνων, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του λαού να αποφασίζει για τις τύχες του και να επιβάλλει τις διεκδικήσεις του απέναντι στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Για να επιβάλλουμε μέτρα εργατικού και κοινωνικού ελέγχου στην παράγωγη και στην εκπαίδευση.

Στον εκφασισμό του Πανεπιστημίου και της κοινωνίας δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Κάποιοι θέλουν να βάλουν την ασφάλεια ρυθμιστή των ενδοπανεπιστημιακών υποθέσεων. Κάποιοι απλά κρύβονται πίσω από την κατάσταση πιστεύοντας ότι δεν έχουν αρμοδιότητα. Η ακαδημαϊκή κοινότητα, κάθε αγωνιζόμενος άνθρωπος μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια που βλέπει να ξηλώνεται η ζωή του δεν πρέπει να μείνει θεατής. Καλούμε όλους τους συλλόγους και τα όργανα του πανεπιστημίου να καταδικάσουν αυτήν την απρόκλητη παραβίαση του ασύλου αλλά και στην υποταγή του πανεπιστημίου στις επιταγές της αστυνομίας και της Κυβέρνησης. Στην Χούντα που θέλουν να επιβάλλουν η σιωπή δεν χωρά σε κανέναν πολίτη.

Άμεση τοποθέτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στο γεγονός.

Καμία διαπραγμάτευση του Ασύλου. Στο πανεπιστήμιο δεν χωράν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Να παραιτηθεί ο αντιπρύτανης Μιχάλης Ζουμπουλάκης για τις αυθαιρεσίες που έπραξε.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Μαγνησίας 31/10/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου