Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Όλοι στην πανβολιώτικη απεργία, Πέμπτη 18 Φλεβάρη, 9.00 ΜΕΤΚΑ

Σήμερα 3 στην ΜΕΤΚΑ, Αύριο Πόσοι και Πού;

H Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή – ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Μαγνησίας καταγγέλλει την απόλυση 3 εργαζομένων, του Α.Παυλίδη, Κ.Βογιατζή και Β. Καλατζή, από την βιομηχανία της ΜΕΤΚΑ. Όλα αυτά όταν μόνο μέσα στο πρώτο 9μηνο του 2009 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Μιτυληναίου, στον οποίο η ΜΕΤΚΑ αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων και κερδών, έφτασε τα 18,3 εκ. € ξεπερνώντας τα συνολικά καθαρά κέρδη όλου του 2008. Το δε ανεκτέλεστο της ΜΕΤΚΑ φτάνει αισίως τα 2,2 δις €. Αν αφήσουμε να απολύει η υπερ-κερδοφόρος ΜΕΤΚΑ, τότε τι έχει να γίνει στην υπόλοιπη Βιομηχανική;

Αυτές οι απολύσεις αποτελούν το πρώτο βήμα «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» από τη Διεύθυνση της ΜΕΤΚΑ ενάντια στις αγωνιστικές αναζητήσεις των εργαζομένων του εργοστασίου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ένας από τους 3 απολυμένους, ο Α. Παυλίδης ήταν υποψήφιος αγωνιστικού-ταξικού σχήματος το οποίο αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη στις τελευταίες εκλογές. Οι άλλοι δύο «πλήρωσαν» ο ένας ότι ήταν παλιός συνδικαλιστής στην ΣΤΑΛΚΟ, ενώ ο άλλος προσωπικός φίλος μελών του σχήματος. Η ανάκληση των προσχεδιασμένων και εκδικητικών απολύσεων στην ΜΕΤΚΑ αφορά κάθε εργαζόμενο στη Βιομηχανική. Αν περάσουν εκεί οι απολύσεις, τότε η εργοδοτική τρομοκρατία σε κάθε επιχείρηση θα γίνει διπλή και τρίδιπλη.

Η Διεύθυνση της ΜΕΤΚΑ με τις απολύσεις αυτές προετοιμάζεται για τις διαπραγματεύσεις για την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση του νέου έτος. Δεδηλωμένος στόχος της το πάγωμα των μισθών για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο. Αν η ΜΕΤΚΑ με την αυξανόμενη κάθε χρόνο κερδοφορία, ακόμα και σήμερα, κρατά παγωμένους τους μισθούς τι μειώσεις μισθών να περιμένουμε από τους υπόλοιπους εργοδότες της Βιομηχανικής;

Η Διεύθυνση της ΜΕΤΚΑ είχε το θράσος να μιλήσει για τεμπέληδες. Ο Κ. Βογιατζής δουλεύει 4 χρόνια στην ΜΕΤΚΑ και πάνω από δεκαπέντε στο μέταλλο, Α. Παυλίδης δουλεύει 5 χρόνια στην ΜΕΤΚΑ και άλλα 6 στο μέταλλο. Ο Β. Καλατζής δουλεύει 10 χρόνια μόνο στην ΜΕΤΚΑ και μάλιστα βραβεύτηκε για την προσφορά του στην εταιρία δύο μόλις βδομάδες πριν τον απολύσουν. Ήθελε τρία χρόνια να βγει στη σύνταξη. Εργαζόμενε, αν αφήσουμε σήμερα την εργοδοσία της ΜΕΤΚΑ να κολλήσει την ρετσινιά του τεμπέληστους τρεις συναδέλφους, αύριο κάθε ένας από μας θα πετιέται στο δρόμο σα στειμένο λεμόνι με την ίδια ρετσινιά όποτε γουστάρει της εργοδοσίας.

Κάτι πολύ βρώμικο κρύβεται πίσω από την οργανωμένη “αναδουλειά” μέσα στο εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ τους τελευταίους μήνες, που χρησιμοποιήθηκε σαν το βασικό επιχείρημα για τις απολύσεις. Την ώρα που η ΜΕΤΚΑ έχει ξεκινήσει 7 δουλειές μαμούθ τα σφυριά στο εργοστάσιο θα έπρεπε να βγάζουνε φωτιές. Βρωμάει Θεοχαράκης. Βρωμάει μαζικές απολύσεις. Βρωμάει ακόμα μια παραγωγική μονάδα που αφού βγάλανε εκατομύρια από τους εργαζόμενους σε αυτή, την πετάνε οι καπιταλιστές για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη κάπου αλλού.

Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, παρ’ όλη την Πανβολιώτικη Πανεργατική Απεργία που προκύρηξε αυτή την Πέμπτη. Πιστεύουμε ότι εξαναγκάστηκαν, γιατί κάτι ξέρουν ή υποψιάζονται για τα επιχειρηματικά σχέδια του Μυτιληναίου για το εργοστάσιο στο Βόλο. Έχουμε λίγη εμπιστοσύνη στο ΠΑΜΕ, παρ’ όλη την ταξική στάση αρκετών μελών του αυτές τις μέρες. Η ιστορία του Κανάκη μας κάνει να κρατάμε μικρό καλάθι. Έχουμε ακόμα λιγότερη εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στην ΜΕΤΚΑ που άφηνε τόσα χρόνια τους ρουφιάνους και τους συνταξιούχους να αλωνίζουν ανενόχλητοι. Εκεί που έχουμε εμπιστοσύνη είναι στους 3 απολυμένους που δε ξεπούλησαν την αξιοπρέπειά τους και αρνήθηκαν την αποζημίωση. Εκεί που έχουμε εμπιστοσύνη είναι στη πλειοψηφία των εργαζομένων της ΜΕΤΚΑ που πήραν μέρος στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου την Τρίτη και υπερψήφισαν στάση εργασίας σήμερα και απεργία την Πέμπτη.

Κάτω η εργοδοτική αυθαιρεσία

Άμεση ανάκληση των 3 απολύσεων στην ΜΕΤΚΑ

Να σταματήσουμε τώρα το κύμα των απολύσεων στη Βιομηχανική

Όλοι στη Πανβολιώτικη Πανεργατική Απεργία την Πέμπτη 18 Φλεβάρη

09:30 έξω από την Πύλη της ΜΕΤΚΑ

1 σχόλιο:

  1. Σύντροφοι,θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ενημέρωση σχετικά με την πρωτοβουλία που έχει φτιαχτεί,τη στάση της κοινωνίας,των εργαζομένων στη ΜΕΤΚΑ καθώς και των κομμάτων,του σωματείου και του ε.κ.

    antistasi.gr@gmail.com
    Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή