Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Για την απόφαση του σωματείου της ΜΕΤΚΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΒΟΛΙΩΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ! 18 ΦΛΕΒΑΡΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΚΑ!

H Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή – ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Μαγνησίας καταγγέλλει την απόλυση 3 εργαζομένων, του Α.Παυλίδη, Κ.Βογιατζή και Β. Καλατζή, από την βιομηχανία της ΜΕΤΚΑ. Πιστεύουμε πως η άδικη και εκδικητική απόλυση των εργαζομένων πρέπει να ανακληθεί άμεσα.

Κατά την άποψή μας, οι τρεις απολύσεις έχουν ξεκάθαρο προσχεδιασμένο και εκδικητικό χαρακτήρα. Εντάσσονται σε ένα συντονισμένο σχέδιο εκ μέρους της Διεύθυνσης με στόχο την καταστρατήγηση των κατοχυρωμένων δημοκρατικών συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων. Ειδικότερα στρέφεται εναντίον της μεταστροφής των εργαζομένων σε πιο διεκδικητικές θέσεις, όπως αυτή σηματοδοτήθηκε ανάμεσα στα άλλα από τη δημιουργία του σχήματος «Μαζική ΕνωΤική Κίνηση για την Αλλαγή» και την υπερψήφιση του στη δεύτερη θέση στις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων της ΜΕΤΚΑ ΑΕ.

Αυτές οι απολύσεις αποτελούν το πρώτο βήμα «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» από τη Διεύθυνση της ΜΕΤΚΑ ενάντια στις αγωνιστικές αναζητήσεις των εργαζομένων του εργοστασίου η οποία ανάμεσα στα άλλα σηματοδοτήθηκε και από τη ανάδειξη του συγκεκριμένου σχήματος σε δεύτερη δύναμη στις πρόσφατες εκλογές του Σωματείου. Αποτελεί ένα χτύπημα ενάντια σε κάθε εργαζόμενο της ΜΕΤΚΑ, ενάντια στα κατοχυρωμένα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά του δικαιώματα, ενάντια στην ίδια του την αξιοπρέπεια. Δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται ακριβώς της στιγμή που το Σωματείο Εργαζομένων έμπαινε στη μάχη της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τη νέα χρονιά. Και όλα αυτά όταν μόνο μέσα στο πρώτο 9μηνο του 2009 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Μητυληναίου, στον οποίο η ΜΕΤΚΑ αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων και κερδών, έφτασε τα 18,3 εκ. € ξεπερνώντας τα συνολικά καθαρά κέρδη όλου του 2008. Το δε ανεκτέλεστο της ΜΕΤΚΑ φτάνει αισίως τα 2,2 δις €.

Σε μια εποχή που οι εργασιακές σχέσεις μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής, που οξύνεται μια αντεργατική επίθεση σε όλα τα μέτωπα, που εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα και τρομοκρατία, χρειάζεται η αντίσταση, η διεκδίκηση και η συντονισμένη πάλη των εργαζόμενων για τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματά τους.

Οι απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους, όπως αυτή των 3 εργαζομένων στη ΜΕΤΚΑ, πρέπει να βρουν το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα μαζικά και συντονισμένα σε θέση μάχης. Ήδη και παρά τις προσπάθειες τρομοκράτησης της εργοδοσίας της ΜΕΤΚΑ το πρώτο βήμα πραγματοποιήθηκε. Το σωματείο προχώρησε 2ωρη στάση εργασίας στις 16 και 17 Φλεβάρη και σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 18. Από την άλλη το Εργατικό Κέντρο Βόλου κύρηξε πανβολιώτικη πανεργατική απεργία για την ίδια μέρα.Η αντικαπιταλιστική αριστερά, οι ταξικές δυνάμεις του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, θα συμβάλλουν ώστε να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο αλληλεγγύης στους απολυμένους. Θα ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους στην ΜΕΤΚΑ, στον κλάδο του μετάλλου και συνολικά, ώστε να μην περάσει η αυθαιρεσία και ο «τσαμπουκάς» των εργοδοτών. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενώνει τη φωνή της με όλους όσους απαιτούν να ξαναγυρίσουν οι εργαζόμενοι στην δουλειά του. Και οι φωνές αυτές είναι ήδη πάρα πολλές, μαζικές και δυνατές!

Όχι στις απολύσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία! Άμεση ανάκληση της απόλυσης των Α. Παυλίδη, Κ. Βογιατζή και Β. Καλατζή!

Στηρίζουμε όλοι την απεργία του Σωματείου κατά την διάρκεια της πανεργατικής απεργίας την Πέμπτη 18 Φλεβάρη στις 9.00 στη ΜΕΤΚΑ

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Μαγνησίας

www.antarsyamagnisias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου