Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Ανακοίνωση του Σύλλογος Αποφοίτων Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας για τις αντεργατικές μεθοδεύσεις του Υπουργείου Πολιτισμού




Αδιαπραγμάτευτη η κατοχύρωση όλων των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων στο πτυχίο!
Δε θα ζήσουμε σαν δούλοι!
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους πτυχιούχους και όλο το λαό!

«Εικόνα σου είμαι…»

Η όλο εντεινόμενη κοινωνική εξαθλίωση έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί εικόνα που αποτυπώνει τη ζωή «κάποιων άλλων». Είναι εδώ, μπαίνει στα σπίτια μας μέσα από τη φορολογία, τους λογαριασμούς, τη μακροχρόνια κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ, τις αιτήσεις για πεντάμηνη επισφαλή εργασία, τη μετατροπή μας από εργαζόμενους σε «ωφελούμενους», τις περικοπές μισθών, τη διάλυση των κοινωνικών παροχών και τελικά απειλεί στα ίσα την ίδια μας την ύπαρξη. Είναι η πραγματικότητα που ζει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, και οι νέοι πτυχιούχοι αποτελούν ένα από τα πιο άγρια πληττόμενα τμήματα του κοινωνικού σώματος.

Πτυχιούχοι τμημάτων Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας: Μετά το πτυχίο κατευθείαν στον ΟΑΕΔ, με μικρά διαλείμματα συμβάσεων «δουλείας»…

Η πρώτη κίνηση των αποφοίτων των οικείων τμημάτων είναι η έκδοση της κάρτας ανεργίας, η οποία μας «συντροφεύει» για πολλά χρόνια, ενώ οι περισσότεροι ξέρουν πως δε θα εργαστούν ποτέ στο αντικείμενο. Αν και όποτε εργαστούμε στο αντικείμενο ερχόμαστε αντιμέτωποι με ολιγόμηνες συμβάσεις, με μισθούς πείνας, με ΚΟΧ των 500 ευρώ και Voucher, με συμβάσεις έργου ελεύθερου επαγγελματία για εξαρτημένες θέσεις εργασίας (π.χ. εκπαίδευση, ερευνητικά έργα, δομές κοινωνικών παροχών κτλ), με την εξωφρενική καθυστέρηση πληρωμών που φτάνει και συχνά ξεπερνάει τους 12 μήνες, με φροντιστήρια προετοιμασίας για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών (ο τελευταίος διαγωνισμός έγινε το 2008 και ακόμα εκκρεμεί ο διορισμός 439 επιτυχόντων εκπαιδευτικών από αυτόν), με την εκμετάλλευση της εθελοντικής απασχόλησης από τις ΜΚΟ μέχρι τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, με την περιπλάνηση από πόλη σε πόλη συχνά και από χώρα σε χώρα, με έναν συνεχή αγώνα δρόμου για την απόκτηση πιστοποιητικών τα οποία πληρώνουμε για να υπάρχει μία ελπίδα να «αποχωριστούμε» για λίγο την κάρτα ανεργίας μας, συνάπτοντας μια σύμβαση με τους όρους εργασίας που περιγράφθηκαν.[1]

Το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ, η διάλυση των κατεξοχήν δομών μελέτης και διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς και η απαξίωση των πτυχίων…

Συγκεκριμένα οι απόφοιτοι τμημάτων Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας πρόσφατα δεχτήκαμε ακόμη μία επίθεση στο πεδίο της εργασιακής μας απεύθυνσης στο χώρο του πολιτισμού. Το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ, που αποφασίστηκε με Π.Δ. (αρ.φ. 171 28/8/14), ανάμεσα σε συγχωνεύσεις, εκχώρηση αρμοδιοτήτων του δημοσίου σε ιδιώτες, κατάργηση 500 περίπου κενών οργανικών θέσεων εργασίας, μετακινήσεις εργαζομένων σε νέες Υπηρεσίες και άλλες πόλεις, απευθείας τοποθετήσεις τμηματαρχών και προϊσταμένων από τον Υπουργό και άλλων καταστροφικών ρυθμίσεων τόσο για την επιστημονική διαπραγμάτευση του υλικού και άυλου πολιτισμού όσο και για τις εργασιακές σχέσεις στις οικείες δομές, προβλέπει την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου και πιστοποίηση άριστης ξένης γλώσσας ως προαπαιτούμενων για την πρόσληψη μόνιμων ή συμβασιούχων Ιστορικών και Λαογράφων – Κοινωνικών Ανθρωπολόγων – Εθνολόγων.
Με δυο λόγια υποβαθμίζει στο έπακρο το πτυχίο και καταργεί τα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνονται με την απόκτησή του, μεταφέροντάς τα σε μεταπτυχιακές σπουδές εξειδίκευσης. Υποβιβάζει τις σπουδές και τις επαγγελματικές δυνατότητες των πτυχιούχων και αμφισβητεί προκλητικά την επάρκεια των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που χορηγούν τα αντίστοιχα πτυχία. Όλα αυτά ενώ ήδη  έχουν καταργηθεί τα επιδόματα μεταπτυχιακού και ξένης γλώσσας από τις αμοιβές των εκτάκτων εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ.
Η αρχική εκδοχή του οργανογράμματος προέβλεπε την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου ως προαπαιτούμενου για προσλήψεις μόνιμων ή συμβασιούχων και στον κλάδο των Αρχαιολόγων, προϋπόθεση που αποσύρθηκε μόνο για τον κλάδο των Αρχαιολόγων, μετά από τις έντονες αντιδράσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕκΑ). Τα δύο Σωματεία απαιτούσαν ανάμεσα σε άλλα και την άρση του μεταπτυχιακού τίτλου ως προαπαιτούμενου για την πρόσληψη και στους άλλους δύο κλάδους (ΠΕ Ιστορικών και στο ΠΕ Λαογράφων – Κοινωνικών Ανθρωπολόγων –Εθνολόγων). Το υπουργείο αγνόησε όλα τα υπόλοιπα αιτήματα του ΣΕΑ και του ΣΕκΑ και διατήρησε τον περιορισμό για τους δύο άλλους κλάδους, συνθήκη που συνιστά άνιση μεταχείριση των πτυχιούχων. 
Άλλο ένα σημείο που αναδεικνύει την πολιτική της περαιτέρω υποβάθμισης των αρμοδιοτήτων των φορέων του ΥΠΠΟΑ είναι ο εξοργιστικά μικρός αριθμός θέσεων εργασίας που προβλέπει το νέο οργανόγραμμα. Πρόκειται για 445 μόνιμους αρχαιολόγους, 5 για μόνιμους Ιστορικούς και 17 για μόνιμους Λαογράφους - Κοινωνικούς Ανθρωπολόγους – Εθνολόγους, ενώ αυτοί οι αριθμοί για τους συμβασιούχους ΙΔΑΧ προβλέπονται να είναι 503, 6 και 1 αντίστοιχα για τους κλάδους που προαναφέρθηκαν.

Για όλα αυτά δε μας φταίει ο κακός μας ο καιρός!

Από τις εποχές των stage και των πρώτων ΕΣΠΑ, που αποτέλεσαν τομή στην προσπάθεια διάλυσης μιας σειράς εργασιακών κεκτημένων, μέχρι τις σημερινές μνημονιακές πολιτικές της Ε.Ε. και των εγχώριων πολιτικών δυνάμεων που την υπερασπίζονται, προωθώντας όλο και πιο επιτακτικά μειώσεις των μόνιμων θέσεων εργασίας στο δημόσιο, κατάργηση των τελευταίων εργασιακών κατακτήσεων που έχουν απομείνει και διάλυση κάθε έννοιας δημόσιου αγαθού,  είναι ξεκάθαρο πως η επίθεσή τους θα γίνεται όλο και πιο αμείλικτη. Μόνος δρόμος μας είναι να σταθούμε όρθιοι και να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια την υποχρέωση σε εμάς τους ίδιους να μη ζήσουμε σαν δούλοι!    

·        Μπλοκάρισμα της εφαρμογής του νέου οργανογράμματος του ΥΠΠΟΑ στην πράξη. Ανατροπή και κατάργησή του! Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να λάβει επιτέλους υπόψη της τις προτάσεις και τα αιτήματα των φορέων εργαζομένων και των υφιστάμενων υπηρεσιών του.

·        Καμία προϋπόθεση, κανένα προαπαιτούμενο πλην του σχετικού τίτλου σπουδών για την πρόσληψη Ιστορικών, Λαογράφων – Κοινωνικών Ανθρωπολόγων – Εθνολόγων στο ΥΠΠΟΑ. Όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα στο πτυχίο!

·        Αύξηση των θέσεων εργασίας – άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες στην υπηρεσία του πολιτισμού και του αθλητισμού, όπως καταγράφονται από τις πρωτοβάθμιες δομές του ΥΠΠΟΑ και τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων.

·        Καλούμε τους Φ.Σ. τα μέλη των οποίων θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς εργαζόμενους  του ΥΠΠΟΑ να κάνουν και δική τους υπόθεση τη μάχη ενάντια στην εφαρμογή του νέου οργανογράμματος και να υπερασπιστούν τα πτυχία τους.

·        Καλούμε τα Πανεπιστημιακά Τμήματα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας να πάρουν θέση ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων τους, καθώς και κάθε τμήμα, που με τη συγκεκριμένη πολιτική απαξιώνονται οι εργασιακές δυνατότητες των αποφοίτων του. Είμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ που βάλλονται από το νέο οργανόγραμμα και καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των συλλόγων εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ.
                                

Σύλλογος Αποφοίτων Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας


[1] Θα ακολουθήσει μελλοντικά κείμενο που θα παρουσιάζει αναλυτικά την κατάσταση στους χώρους εργασίας των αποφοίτων μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου