Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (Π.Σ)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ – ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου δράσης της «Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή» , συζητήσαμε αναλυτικά σε Πανθεσσαλικό σώμα που συγκλήθηκε πρόσφατα στη Λάρισα την παρουσία μας τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο  όσο και στο κίνημα.. Στόχος μας  να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα που στη συνέχεια θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τη δράσης μας παίρνοντας υπόψη και την νέα φάση που βρισκόμαστε με την εξελισσόμενη οικονομική κρίση και την ταξική πάλη που διεξάγεται. 

Η πραξικοπηματική συγκρότηση της κυβέρνησης  του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ)  με την στήριξη της Ντόρας Μητσοτάκη , με τα νέα μέτρα που παίρνουν σε βάρος των εργαζομένων , συνταξιούχων κλπ , δημιουργούν ένα νέο εκρηκτικό κοινωνικό πεδίο.

 Η αντιδραστική μετάλλαξη του κράτους απαιτούσε και τα ανάλογα εργαλεία της . Η αλλαγή της φυσιογνωμίας της Τοπικής Διοίκησης , που ορισμένοι αρέσκονται ακόμα να την ονομάζουν Τ.Α. ήταν η επιβαλλόμενη προσαρμογή της στη περίοδο της νέας καπιταλιστικής κρίσης . Έχει όλα τα αντιδραστικά χαρακτηριστικά σε βάρος της δημοκρατίας , τους εργαζόμενους και γενικά τον λαό. Απόκτησε δε ακόμα πιο έντονα ταξικά χαρακτηριστικά με την παρέμβαση της Τρόικας (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ), που επιβάλλει πρόσθετους περιορισμούς. 

Συγκεκριμένα, η νέα Περιφερειακή Διοίκηση δεν έχει καμία σχέση με την Τ.Α .που ιστορικά γνωρίσαμε . Η νέα αυτή μορφή οργάνωσης έρχεται να εξυπηρετήσει , να προωθήσει και να προσαρμόσει τις λειτουργίες της στη νέα εποχή της κρίσης, της αντιδραστικής μετάλλαξης του κράτους και της Ε.Ε. Φυσικά δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση πως η λύση των λεγόμενων τοπικών προβλημάτων θα έρθει από τις αποφάσεις του Π.Σ. Αντίθετα, πιστεύουμε βαθιά πως, η επίλυση των προβλημάτων θα δοθεί από την ανάπτυξη ενωτικού λαϊκού κινήματος σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση και σε αυτό θα συμβάλλουμε αποφασιστικά .  Σήμερα , χωρίς να χαιρόμαστε γιαυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως η εκτίμηση μας για την αντιδραστικότητα του Καλλικράτη. Αξίζει να δούμε ορισμένα παραδείγματα από τη λειτουργία και δράση του Π.Σ. που τεκμηριώνουν την άποψη μας .

  • Ο ίδιος ο κανονισμός λειτουργίας του Π.Σ. αποδεικνύει τον αντιδημοκρατικό, διοικητικό χαρακτήρα της λεγόμενης Τ.Α..
  • Οι όποιες διαβουλεύσεις γίνονται με φορείς , έχουν σκοπό να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου και να παρουσιάσουν ως δημοκρατική τη λειτουργία της «Τ.Α.» . Καλούν σε διαβούλευση φορείς στους οποίους υπάρχουν συγκεκριμένοι συσχετισμοί και που εκφράζουν συγκεκριμένα οικονομικά  συμφέροντα.
  • Στα οικονομικά , ενώ υπάρχουν μεγάλες περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού από κονδύλια που προορίζονταν για την «Τ.Α.» αποδέχονται την κατάσταση χωρίς να επιδιώκουν τη δημιουργία κινήματος διεκδίκησης των παρακρατηθέντων . Αυτό έχει ως συνέπεια να υπάρχει σοβαρή μείωση των προϋπολογισμών της περιφέρειας αλλά και των Δήμων. Συγκεκριμένα από 230 εκ. ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός των τεσσάρων νομαρχιών της Θεσσαλίας το 2010 μέσα από τις συνεχείς μειώσεις , φτάνουμε το 2014 στα 90εκ ευρώ.
  • Η δημιουργία της ΘΕΤΑ ΑΕ (Θεσσαλική εταιρεία Ανάπτυξης) με πρόσχημα να καλύψει αδυναμίες και κενά της Περιφέρειας ,στην ουσία κάνει πλάτες στο ιδιωτικό κεφάλαιο για τις όποιες επενδύσεις. Είναι άλλωστε γνωστός ο ρόλος των Α. Ε. στη Τοπική Διοίκηση απ’ όπου γίνονταν και συνεχίζεται να γίνεται όλη η «βρώμικη δουλειά». Στο επίπεδο δε των οικονομικών τους είναι όλες τους καταχρεωμένες, εκτός από κείνες που λειτουργούν ανταποδοτικά - μονοπωλιακά, όπως π.χ. οι ΔΕΥΑ.
  • Στον τομέα του προσωπικού υπαρχουν ελλειψεις στις. Υπηρεσίες. Η απόσπαση υπηρεσιών από τις πρώην Νομαρχίες στους Δήμους , οι πρόωρες «αναγκαστικές» συνταξιοδοτήσεις και η «εφεδρεία» οδήγησαν στο άδειασμα των υπηρεσιών, με συνέπεια τη λειψή, έως την ανύπαρκτη δυνατότητα ανταπόκρισης στις στοιχειώδεις απαιτήσεις λειτουργίας των υπηρεσιών. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλει και η υλοποίηση και προώθηση των πιο αντεργατικών, νέων ελαστικών εργασιακών σχέσεων  εργασίας με τις πεντάμηνες συμβάσεις «κοινωφελούς εργασίας» και μάλιστα μέσω των ΜΚΟ. Εκτίμησή μας είναι πως μόνο με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό μπορείς να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις οποιοδήποτε μακρόχρονο προγραμματισμό, και  μάλιστα με το ελάχιστο κόστος.
  • Η οικονομική και πολιτική ενίσχυση συγκεκριμένων τομέων της παραγωγής και των υπηρεσιών (τουρισμός, διατροφικός τομέας) δείχνει το ρόλο της περιφέρειας σε περίοδο κρίσης.
  • Αντίθετα δεν διαπιστώσαμε καμιά ουσιαστική αντίδραση για την αποξήλωση του εργοστάσιου Ζάχαρης  που ήταν βασικός παράγοντας ανάπτυξης της τοπικής μας οικονομίας και όχι μόνο . Και δεν υπήρχε αντίδραση γιατί η απόφαση για το κλείσιμο και ξήλωμα των μηχανημάτων του ήταν της Ε Ε  με τις ευλογίες των πολιτικών φορέων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. την πολιτική των οποίων  υπηρετεί η Περιφέρεια.
  • Βασικός οικονομικός τροφοδότης για έργα στην περιφέρεια είναι το ΕΣΠΑ αφού οι αυτοτελείς κεντρικού πόροι (ΚΑΠ) και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων συνεχώς μειώνονται. Με τον τρόπο αυτό, ο όλος σχεδιασμός και η κατεύθυνση της όποιας ανάπτυξης γίνεται από την ΕΕ και φυσικά εξυπηρετεί τα συμφέροντά της . Ποιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ρυθμιστικό χωροταξικό σχέδιο της Μαγνησίας που πρόσφατα συζητήσαμε στο Π.Σ.. Φυσικά έχει αποδειχτεί ότι ο σχεδιασμός της ΕΕ τις περισσότερες φορές δεν συμπίπτει με τις ανάγκες και τα προβλήματα της Θεσσαλίας.
  • Η έντονη προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (κυρίως φωτοβολταϊκά , ανεμογεννήτριες) - και ακόμη δεν άρχισε να υλοποιείται το πρόγραμμα «Ήλιος» - γίνεται χωρίς κανένα σχεδιασμό και πάντοτε μέσω του ιδιωτικού τομέα . Η δράση αυτή έχει καταστρέψει και θα συνεχίσει να καταστρέφει πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και θα επιφέρει μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον. Άρχισαν ήδη να εγκρίνονται  άδειες και σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως Natura και άλλες «προστατευμένες» ζώνες.
Στην παραπέρα δράση μας , παίρνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις των συντρόφων μας  θα προσανατολιστούμε ακόμη περισσότερο στην καλύτερη σχέση μας  με τα κινήματα που για μας αποτελούν την πηγή άντλησης της δύναμής μας . Θα καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του εργατικού – αγροτικού – κτηνοτροφικού κινήματος , των κινημάτων για νερό, ρύπανση (Πηνειός – Κάρλα – Παγασητικός )  περιβάλλον, ανεργία, ενέργεια, αγροτοδιατροφικός τομέας, τουρισμός, δημοκρατικά δικαιώματα, «χαράτσια», ρατσισμός, πολιτισμός, κλπ. Μέσα από την σχέση μας αυτή να προβάλλονται και να στηρίζονται οι αντικαπιταλιστικές, διεκδικήσεις που είναι οι μόνες που μπορούν να πετύχουν νίκες στην εποχή μας.


    Λάρισα 9-2-2012

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου