Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία για το σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Ν. Πήλιο


Λαϊκή οργάνωση και πάλη ενάντια στις ανεμογεννήτριες στο Ν. Πήλιο

Το προχώρημα των διαδικασιών αδειοδότησης (θετικές γνωμοδοτήσεις από δασαρχείο) και η γενική κινητικότητα που υπάρχει την τελευταία περίοδο, δείχνουν πως το σχέδιο για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή του Ν. Πηλίου εισέρχεται στη φάση υλοποίησης του. Η δημοσίευση τις τελευταίες εβδομάδες του ενδιαφέροντος για εγκατάσταση αιολικού πάρκου αποτελούμενου από έντεκα ανεμογεννήτριες ισχύος 2MW η καθεμιά, δηλαδή συνολικής ισχύος 22ΜW, στις θέσεις «Προφήτης Ηλίας-Κόκκινη Λάκκα- Πύργος», στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου, αποτελεί απλά επιβεβαίωση των εν λόγω μεθοδεύσεων.
Η εγκατεστημένη ισχύς από ανεμογεννήτριες υπερβαίνει πλέον τις 3.000 MW στη χώρα μας. Τεράστια ισχύς για μια χώρα που καταναλώνει μέσο όρο 5.500 MW και έχει σύνολο εγκατεστημένης 22.000 MW. Κι όμως στα σχέδια της ΕΕ, του ευρωπαϊκού και ντόπιου κεφαλαίου που ανέλαβε να υλοποιήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο τριπλασιασμός αυτών των εγκαταστάσεων και μάλιστα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Με τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον φαινόμενο... Εταιρείες που με τον κύκλο εργασιών τους, προκαλούν τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, επικαλούνται την οικολογική ευαισθησία, απορροφούν τεράστια ποσά ως επιχορηγήσεις και οικοδομούν αιολικά. Όμως οι ανεμογεννήτριες είναι πηγές “ειδικής συνθήκης”: όταν φυσάει, παράγουν ρεύμα όλες μαζί, όταν έχει άπνοια δεν παράγουν τίποτα. Αυτό σε συνδυασμό με την ανελαστικότητα των άλλων μονάδων να αυξομειωθεί η ισχύς τους, καθιστά μεγάλο μέρος της παραγωγής άχρηστο, καθώς δεν μπορεί να περάσει στο δίκτυο ούτε μπορεί να αποθηκευτεί.
Όλο το προηγούμενο διάστημα κρατικοί μηχανισμοί και ΕΕ εργάζονται για τη διευκόλυνση υλοποίησης των κερδοσκοπικών σχεδίων εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Στις 25/02/2017 εγκρίθηκε και δημοσιεύτηκε ο νέος μηχανισμός στήριξης των ΑΠΕ στην ΕΕ [C(2016) 7272 final), εξασφαλίζοντας στα εταιρικά σχήματα που θα κληθούν να αναλάβουν την εγκατάσταση και τη διαχείριση των αιολικών πάρκων, ευνοϊκότερους όρους κερδοφορίας από εκείνους που τους παρέχει η σκανδαλώδης επιδότηση μέσω της ΡΑΕ και των λογαριασμών της ΔΕΗ (δηλαδή μέσω των δικών μας χρημάτων...). Το σημαντικότερο όμως είναι πως με την εφαρμοστική εγκύκλιο του “Κλεισθένη” και το άρθρο 182 «Επέκταση της δυνατότητας συμμετοχής Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού σε νομικά πρόσωπα αναπτυξιακού χαρακτήρα» επεκτείνεται, όπως καταλέξη αναφέρει, “η δυνατότητα σύστασης ή συμμετοχής των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού σε νέα νομικά πρόσωπα αναπτυξιακού χαρακτήρα, με αντικείμενο δραστηριότητες του τομέα της ενέργειας και με σκοπό την καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βιώσιμη και αειφόρα ανάπτυξη, καθώς και την ενεργειακή αυτονομία και αυτάρκεια, λειτουργώντας συμπληρωματικά με το θεσμικό πλαίσιο των ενεργειακών κοινοτήτων του ν. 4513/18 (αιτιολογική έκθεση του ν. 4555/18)”. Κοινώς, η κυβέρνηση μετατρέπει τους ίδιους τους δήμους και της περιφέρειες σε επιχειρηματικά σχήματα για να διευκολύνει την προώθηση εγκατάστασης ανεμογεννητριών και να αμβλύνει με αυτό τρόπο και τις κοινωνικές αντιστάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ν. Πηλίου την Τρίτη 19/03, που κάτω από την πίεση των πολιτών της περιοχής, τοποθετήθηκε αρνητικά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, όχι απλά δεν πρέπει να δημιουργήσει εφησυχασμό, αλλά περισσότερο πρέπει να εκτιμηθεί ως μια απόφαση προεκλογικής αναβολής μιας μάχης από τα προσεχώς... Γιατί η ΡΑΕ δεν έχει δώσει για πλάκα άδειες παραγωγής για 60 ανεμογεννήτριες σε 8 διαφορετικά σημεία του Ν. Πηλίου (Μυριοβρήτη 5, Βαρβέλι 7, Πρ. Ηλίας 11, Μακρυράχη 2, Γαλάνη 3, Λογγάρια 10, Τισσαίο 10, Τρίκερι 12) και σε μερικές εκατοντάδες σε όλες τις βουνοκορφές της χώρας. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών αποτελεί κεντρική κατεύθυνση ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων και δε θα παραιτηθούν από αυτή χωρίς σκληρούς και επίμονους λαϊκούς αγώνες. Γιατί η πλειοψηφία του δήμου Ν. Πηλίου έχει δώσει τα διαπιστευτήρια της πολλές φορές για την προσήλωση της και το προσκύνημα επιχειρηματικών συμφερόντων. Αυτά εξυπηρετεί με το σκανδαλώδες ξεπούλημα του νησιού Αλατά, αυτό επιχείρησε να πράξει με την ιδιωτικοποίηση της θάλασσας με τα καταδυτικά πάρκα (αλλά βρήκε μπροστά της τις τοπικές κοινωνίες...).
Η συνέλευση πολιτών ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών που έγινε τη Δευτέρα 18/03 στο χωριό Λαύκος και η δημιουργία επιτροπής αγώνα αποτελούν το μόνο ελπιδοφόρο δρόμο για την οργάνωση της πάλης των κατοίκων του Ν. Πηλίου ενάντια στα κερδοσκοπικά σχέδια του κεφαλαίου. Κλιμάκιο της Αριστερής Παρέμβασης βρέθηκε στη συνέλευση, δηλώνοντας πως θα ενισχύσει αυτό τον αγώνα με κάθε μέσο. Η ανατροπή των σχεδίων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών δε θα επιτευχθεί με λογικές “εξαιρέσεων” από τη δική μας περιοχή, αλλά με ένα κίνημα που θα αμφισβητεί τους βασικούς νόμους της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σε αυτή τη κατεύθυνση, πρέπει να αναδειχθούν στόχοι που θα συγκροτούν ένα ευρύ κοινωνικό και περιβαλλοντικό κίνημα που θα συνδέουν την οικολογική οπτική με τις συνολικές κοινωνικές διεκδικήσεις, με κέντρο την εργαζόμενη πλειοψηφία, με ανεξάρτητες μορφές συγκρότησης αγώνα και δράσης. Ως Αριστερή Παρέμβαση, αντιμετωπίζουμε το θέμα της ενέργειας, με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και του δικαιώματος της σε μία αξιοβίωτη ζωή σε ένα προστατευμένο περιβάλλον ,μέσα από την αμφισβήτηση του καταναλωτισμού και του ενεργοβόρου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και της κατοχής των πηγών ενέργειας από το κεφάλαιο. Στη βάση αυτή παλεύουμε ενιαία ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Άγραφα, το Ν. Πήλιο, τον Κίσσαβο κ.α, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα συμπαγές αγωνιστικό ρεύμα που θα υπερασπίζεται τη γη και το περιβάλλον και θα εκφράζει τις κοινωνικές ανάγκες κόντρα και ενάντια στην καπιταλιστική κερδοφορία, το ξεπούλημα, την καταπάτηση και την καταστροφή.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου