Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Νέα συνέλευση της αντικαπιταλιστικής, αντιδιαχειριστικής αριστερής δημοτικής κίνησης στο δήμο του Βόλου το Σάββατο 02/03 στις 19:00 στη Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ίδρυση δημοτικής κίνησης/σχήματος στο Βόλο
Συνέλευση: 2 Μαρτίου, 7μμ, Λέσχη Εργαζομένων & Νεολαίας, Μεταμορφώσεως 19, Βόλος

Σε κλίμα συντροφικό και αγωνιστικό έγινε το Σάββατο 16/2/19 η ιδρυτική συνέλευση για μια αριστερή αντικαπιταλιστική/αντιδιαχειριστική δημοτική κίνηση στο Βόλο. Άξονας της συζήτησης ήταν το σχέδιο προγράμματος που επεξεργάστηκε η επιτροπή που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό, ενώ οι εισηγήσεις που έγιναν από τον σ. Στέφανο Μολόχα και τον σ. Γιάννη Χατζηγιάννη είχαν σκοπό να αποσαφηνίσουν τον πολιτικό χαρακτήρα του δημοτικού σχήματος και τους στόχους του την επόμενη κρίσιμη περίοδο.

Τα μέλη της κίνησης ξεκίνησαν την παρουσίαση εστιάζοντας στον ανατρεπτικό αντικαπιταλιστικό και αντιδιαχειριστικό χαρακτήρα της κίνησης. Η κίνηση βρίσκεται σε πλήρη ρήξη όχι μόνο με τον εκάστοτε δήμαρχο ως προέκταση του ίδιου του κράτους, αλλά και με την κυβέρνηση που διατύπωσε τη “συνέχεια του κράτους” που σήμαινε και τη συνέχεια των αντιδραστικών μνημονίων. Την ΕΕ που μέσω των δημοσιονομικών προγραμμάτων σταθερότητας και των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τον εργαζόμενο πληθυσμό για τη σωτηρία του κεφαλαίου και ταυτόχρονα κατευθύνει όλα τα οικονομικά κονδύλια σε στοχευμένες παρεμβάσεις προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου αποσαθρώνοντας εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα.
Το πρόγραμμα του δημοτικού σχήματος δεν έρχεται να ενισχύσει την αυταπάτη ότι ένας πιο έντιμος δήμαρχος θα μπορέσει να αλλάξει τον πολιτικό χαρακτήρα των Δήμων ενώ ταυτόχρονα θα υποτάσσεται πειθήνια στις επιταγές των μνημονίων, του οικονομικού ελέγχου από τις νέες υπηρεσίες που προβλέπει ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ και θα προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των ΕΣΠΑ. Αντίθετα, εκείνο που απαιτείται είναι η κινητοποίηση του εργαζόμενου και άνεργου πληθυσμού σε ένα πολιτικό πρόγραμμα που δεν μετατρέπει τις δημοτικές εκλογές σε μια συνθηματολογία για την “έξυπνη, την ανθρώπινη πόλη, όλοι μαζί αλά Σκάι”, όταν όλοι όσοι τα επικαλούνται ταυτόχρονα υποστηρίζουν την πιο απάνθρωπη πολιτική κατά του εργαζόμενου πληθυσμού. Ο Μπέος δεν εκλέχτηκε στη βάση του προγράμματος του αλλά στη βάση της δυσαρέσκειας κατά όλων όσων ψήφισαν τα μνημόνια επιχειρώντας να επιβάλλει τη νομιμότητα των μπράβων. Τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο ενισχύουν τη γραμμή Μπέου, αλλά αποτελούν ένα αδιαίρετο συνεχές προώθησης των συμφερόντων ντόπιων και ξένων κεφαλαίων
Το πρόγραμμα μας συνδέει τα τοπικά προβλήματα με ένα πολιτικό πρόγραμμα ρήξης με το αστικό σύστημα, ένα πρόγραμμα που επιθυμούμε να συζητηθεί πλατιά μέσα στο λαό ως μια βάση συζήτησης για τα μικρά και μεγάλα ζητήματα με στόχευση την μαχητική ενότητα στη δράση για την άμεση ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών (εργασία, στέγη, νερό, ρεύμα, υγεία, περιβάλλον, πολιτισμός, δικαιώματα, λαϊκές ελευθερίες, πάλη κατά του φασισμού, του εθνικισμού και του πολέμου) ώστε να μπει τέλος στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού δείχνοντας το δρόμο για μια άλλη κοινωνία με την εξουσία στα χέρια των καταπιεσμένων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Κανελλής (εκλεγμένος με το σχήμα που στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 και σήμερα ανεξαρτητοποιημένος) ο οποίος έθεσε το ερώτημα κατά πόσο το δημοτικό σχήμα που προτείνεται έχει σκοπό μια ευρύτερη εκλογική συνεργασία. Από τους ομιλητές διευκρινίστηκε, πως η πολιτική σύγκληση σε ένα ανατρεπτικό πρόγραμμα που θα ιεραρχεί ψιλά την εναντίωση στην ΕΕ και τα ΕΣΠΑ, θα παλεύει ενάντια στο θεσμικό και μνημονιακό πλαίσιο παίρνοντας διαζύγιο από λογικές διαχείρισης του μικρότερου κακού και ταυτόχρονα θα επιχειρεί να δομήσει μια αγωνιστική ενότητα που θα δώσει συγκροτημένα της μάχες του επόμενου διαστήματος, αποτελεί τη βάση για τον αναγκαίο διάλογο που πρέπει να υπάρχει μέσα στις αγωνιζόμενες δυνάμεις. Στην παρούσα χρονική στιγμή και με δεδομένο πως απευθυνθήκαμε στο σύνολο των ανατρεπτικών δυνάμεων της πόλης μας, δε διαφαίνεται να υπάρχουν δυνάμεις ή δημοτικές κινήσεις που να επιθυμούν να συζητήσουν σε μια τέτοια βάση. Ιδιαίτερα δε οι δυνάμεις της ΛΑΕ εκτιμάμε πως ουσιαστικά αναπαράγουν και αναδιατυπώνουν μια προγραμματική εκδοχή του «καλού ΣΥΡΙΖΑ του 2015», που αντικειμενικά φλερτάρει με λογικές διαχείρισης και όχι ανατροπής του πλαισίου που καταλήγουν ακόμα και σε προσπάθειες επικοινωνίας με εθνικιστικά ακροατήρια, σε μια προσπάθεια κοινοβουλευτικής εξαργύρωσης.

Όπως αναφέρεται και στη διακήρυξη της κίνησης,
Δεν επιδιώκουμε μια ευκαιριακή συμμαχία δυνάμεων και αγωνιστών, ούτε τη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου μιας χρήσης. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ενωτικού, μαζικού, δημοκρατικού, μαχητικού σχήματος, που θα γίνει ένας ζωντανός πόλος αντιπαράθεσης με την αστική πολιτική και θα είναι κύτταρο αγώνα”
Η πολιτική πρόταση που καταθέτουμε απευθύνεται στον μαχόμενο κόσμο της εργασίας, σε αριστερές πολιτικές οργανώσεις, συλλογικότητες και κάθε αγωνιστή για την ενότητα στη δράση και την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος στη βάση ενός προγράμματος εξόδου από την καπιταλιστική κρίση για την ουσιαστική βελτίωση των όρων ζωής του εργαζόμενου λαού δίνοντας πραγματική διέξοδο στα συμφέροντα, τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματα της εργατικής τάξης και όλων των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων στρωμάτων της κοινωνίας. Μπορεί να συμβάλει στην ανατροπή της αστικής κυριαρχίας για να αναδυθεί μια άλλη, κάθετα αντίθετη προς αυτή, εξουσία πλειοψηφίας, η εργατική εξουσία με την πιο πλατιά δημοκρατία, για μια κοινωνία χειραφετημένη και απελευθερωμένη απ΄ όλα τα δεσμά της βαρβαρότητας. Η πρόταση είναι όχι μόνο αναγκαία για την επιβίωση και τη ζωή του εργαζόμενου λαού, αλλά και ρεαλιστική όσο ποτέ μέχρι σήμερα”.

Στη νέα συνέλευση θα συζητηθεί το όνομα του σχήματος και το πρόγραμμα δράσης.

27/2/2019

Η επιτροπή προγράμματος για μια αριστερή, αντιδιαχειριστική, αντικαπιταλιστική κίνησης-σχήματος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου