Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία για τις αλλαγές στο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Θεσσαλίας και το νόμο Γαβρόγλου


Αρωγός και συνένοχη η περιφερειακή αρχή στην διάλυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας!

Δεν πρόλαβαν να περάσουν ούτε πέντε μέρες από την άνευ όρων πλήρη αποδοχή της νέας αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τον Κ. Αγοραστό και δεκάδες καταλήψεις πανελλαδικά και στο Π.Θ. ξέσπασαν από τους αγωνιζόμενους φοιτητές με αποκορύφωμα την μαζική κατάληψη του Υπουργείου Παιδείας στις 22 Οκτώβρη. Μετά το «αντάρτικο» που κήρυξε η περιφέρεια πριν 6 μήνες, η στροφή 180 μοιρών και η πλήρης συναίνεση στην μνημονιακή εξαύλωση του ΤΕΙ Θεσσαλίας δείχνει δύο πράγματα. Πρώτον ότι όλο το αλισβερίσι έγινε για τη θέση φίλων και προσκείμενων της Περιφερειακής αρχής που θίγονταν από τις συντριπτικές αναδιαρθρώσεις. Ένα αλισβερίσι που σταμάτησε όταν, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις του Κ. Αγοραστού με τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Γαβρόλου και την νεοεκλεγείσα πανεπιστημιακή αρχή, πήρε τις εγγυήσεις που ήθελε ότι θα παραμείνει ένας από τους κύριους μεσάζοντες για την διανομή εκατοντάδων εκατομμυρίων από τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα. Το κυριότερο όμως είναι ότι μετά το ξέσπασμα των φοιτητικών καταλήψεων στο ΤΕΙ και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των μαθητών στην Λάρισα όλοι οι συνεταίροι της αστικής πολιτικής σταμάτησαν άρον άρον τα καβγαδάκια τους για το μοίρασμα της πίττας όσο η πραγματική αγωνιστική αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο φουντώνει. Δεν προκαλούν λοιπόν έκπληξη οι δηλώσεις του περιφερειάρχη στις 19 Οκτώβρη μετά και την τελευταία συνάντηση με τον Υπουργό ότι είναι θετική εξέλιξη που βουλιάζουν στην αβεβαιότητα χιλιάδες σπουδαστές και διδακτικό προσωπικό των ΤΕΙ, υιοθετώντας απαράλαχτη την επιχειρηματολογία του Υπουργείου ότι το πανεπιστήμιο γιγαντώνεται.
Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Συμφωνά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ η Εκπαίδευση αποτελεί πλέον μια επένδυση του κεφαλαίου η οποία γίνεται με το μικρότερο δυνατό κόστος: οι συγχωνεύσεις τμημάτων σημαίνουν ότι το κεφάλαιο «γλιτώνει» έξοδα και πόρους (πχ μείωση προσωπικού, υποδομών κλπ) και ταυτόχρονα επενδύει σε επιστημονικά αντικείμενα που θα το βοηθήσουν να ξεπεράσει την κρίση του. Σε άμεση σύνδεση με τα παραπάνω, ιδρύονται εντός των πανεπιστημίων τα «πολλά υποσχόμενα» Kέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΚΕΕ). Πρόκειται για διετή προγράμματα εντός των ΑΕΙ στα οποία θα εισάγονται απόφοιτοι των ΕΠΑΛ με το βαθμό του απολυτηρίου τους. Στα ΚΕΕ θα φοιτούν παιδιά των λαϊκών οικογενειών, που η τσέπη τους δεν επιτρέπει την είσοδο σε ΑΕΙ. Θα είναι προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης που αυτόματα σημαίνει ότι η γνώση που θα παρέχεται σε αυτά δε θα είναι ολόπλευρη. Η κίνηση αυτή έρχεται να δημιουργήσει μία στρατιά από εργαζόμενους που θα ξέρουν «τα βασικά» για να στελεχώσουν τα κενά των επιχειρήσεων. Θα είναι δηλαδή φθηνοί και ευέλικτοι εργαζόμενοι που θα τα κάνουν όλα και θα συμφέρουν. Αυτή θα είναι η προοπτική για μία σειρά μαθητών που γεννήθηκαν με «την ατυχία» να μην έχουν χρήματα για να μπουν στο Πανεπιστήμιο. Να ποιος είναι ο στόχος της κατάργησης 20 τμημάτων ΤΕΙ και ίδρυσης νέων σχολών με ρευστό και ευέλικτο περιεχόμενο και κατευθύνσεις.
Επιπλέον το νομοσχέδιο ορίζει ότι τα ερευνητικά εργαστήρια μιας σχολής μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο! Οποιοσδήποτε ιδιώτης ή επιχειρηματίας δηλαδή, αντί να ξοδέψει χρήματα για δικό του εξοπλισμό και έρευνα, μπορεί όχι μόνο να εκμεταλλευτεί τον εξοπλισμό και την έρευνα που παράγεται στα πανεπιστήμια, αλλά και τους εργαζόμενους που δουλεύουν σ’ αυτά σαν φθηνό ή και απλήρωτο εργατικό δυναμικό. Πρόκειται για εκμετάλλευση του δημόσιου Πανεπιστημίου και μεταφορά σε αυτό των εργασιακών σχέσεων που υπάρχουν στην αγορά εργασίας. Είναι χαρακτηριστικές οι αστείες υποτροφίες-φιλοδώρημα της ΑΓΕΤ (της πολυεθνικής που σύμφωνα με τον περιφερειάρχη ρυπαίνει με αβλαβή αέρια που τυχαίνει να μυρίζουν πλαστικό…) και της ΕΒΟΛ, για να δεσμεύσουν εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό για τις δουλειές τους, όπως και τα μνημόνια συνεργασίας με τις ελληνικές ένοπλες που «ντύνουν» ολόκληρα εκπαιδευτικά προγράμματα στα χακί για χάρη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της άρχουσας τάξης και του ΝΑΤΟ.
Τέλος πιο χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του νεοϊδρυθέντος Κέντρου Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης (ΚΕΚΑ) «ΙΑΣΩΝ», με 9 ερευνητικά ινστιτούτα (πχ Ινστιτούτο Νευροεπιστημών, Ευφυούς παραγωγής κ.α.). Στο δημοσιευμένο «αναπτυξιακό σχέδιο του ΠΘ» αναφέρεται αυτολεξεί ότι το ΚΕΚΑ «έχει ως σκοπό την προώθηση της έρευνας και της σύνδεσης της με το παραγωγικό σύστημα της περιφέρειας». Το ΠΘ θα αναλάβει έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την ένταξη σε αυτό του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας και του Φορέας Διαχείρισης του Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων. Το σχέδιο αυτό συμβάλει συνολικά στην επιχειρηματικοποίηση του τοπικού κράτους. Όλα αυτά σημαίνουν ότι Πανεπιστήμιο, κυβέρνηση, ΕΕ, επιχειρήσεις λειτουργούν ενιαία και κερδοφορούν στις πλάτες των φοιτητών και των εργαζόμενων στην εκπαίδευση.
Στο νέο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που δημιουργήθηκε και συνεχώς βαθαίνει, διαμορφώθηκαν οι υλικοί όροι για μια πραγματική κοινωνική διάσπαση. Είναι από τη μια μεριά το μειοψηφικό κομμάτι που έχει οικονομικό και πολιτικό συμφέρον από την επιχειρηματικοποίηση του Π.Θ. και από την άλλη η τεράστια πλειοψηφία που πετιέται στο περιθώριο, η δουλεύει για ένα κομμάτι ψωμί. Η κοινωνική και οικονομική αυτή διάσπαση διατρέχει κάθετα όλο το Π.Θ. Από τους φοιτητές και τους εργαζόμενους ως τους ερευνητές και το κατώτερο τμήμα της βαθμίδας του ΔΕΠ. Η διαφοροποίηση αυτή πια δεν μπορεί να κρυφτεί.   Βγαίνει στο προσκήνιο. Αυτή την νέα κοινωνική συμμαχία είναι που φοβούνται περισσότερο και θέλουν να διασπάσουν. Γιατί η κοινωνικοπολιτική της ενότητα και η θέληση για αγώνα μέχρι τη νίκη μπορεί να τους ανατρέψει.
Δεν αποτελεί πλέον καμία έκπληξη το γεγονός ότι με την πρώτη μαθητική και φοιτητική κινητοποίηση συγκροτήθηκε άμεσα αντιδραστική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-φασιστών-καθηγητών απέναντι στους αγωνιζόμενους νέους. Τρέμουν μην τους χαλάσει στην τελική ευθεία η σούπα της στημένης προεκλογικής αντιπαράθεσης για το ποιος είναι πιο πετυχημένος μνημονιακός. Τρέμουν μην ξανάρθουν οι εποχές προ πενταετίας που το κρίσιμο δεν θα είναι πως θα μοιράσουν ανενόχλητοι την λεία από το αντιλαϊκό πλιάτσικο αλλά αν θα χάσουν όλο το ταψί από την έφοδο του αγωνιζόμενου λαού. Αν όμως κάνει κανείς μία βόλτα το μεσημέρι έξω από την φοιτητική λέσχη στον Βόλο θα είναι αδιάψευστος μάρτυρας της μνημειώδους αποτυχίας της αστικής πολιτικής. Ουρές φτωχών φοιτητών που περιμένουν με τις ώρες να φάνε ένα πιάτο φαγητό από έναν εργολάβο catering που έχει στείλει ανθρώπους στο νοσοκομείο και κυνηγά με μηνύσεις φοιτητές. Ως πότε πιστεύουν ότι θα συγκρατείται η λαϊκή οργή; Ως πότε νομίζουν ότι το πολιτικό προσωπικό του κυβερνώντος κόμματος θα μπορεί ανενόχλητο να τάζει καθρεφτάκια για ιθαγενείς όπως η αστεία παρέμβαση του βουλευτή Μεικόπουλου για ίδρυση σχολής τουρισμού που ταιριάζει με το προφίλ της πόλης του Βόλου!
Το προφίλ της εργατικής λαϊκής νεολαίας της Θεσσαλίας θα το δει από πρώτο χέρι το επόμενο περιφερειακό συμβούλιο όταν θα κληθεί να πάρει θέση μπροστά στους αγωνιζόμενους φοιτητές και μαθητές για τα αιτήματά τους. Για μη εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου και ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής ΕΕ και ΟΟΣΑ. Για ανατροπή του νέου σχολείου- εξεταστικού κάτεργου. Για ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο χωρίς εξεταστικούς και ταξικούς φραγμούς. Για ενιαία δημόσια και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση με ελεύθερη πρόσβαση, και πτυχία ανά γνωστικό αντικείμενο που θα κατοχυρώνουν πλήρη επαγγελματικά, εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα. Για έρευνα και εκπαίδευση για τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για το κεφάλαιο.
Η Αριστερή Παρέμβαση στην Θεσσαλία- Ανταρσία για την ανατροπή θα βρίσκεται αδιάλλακτα στο πλευρό των αγωνιζόμενων κομματιών της εκπαίδευσης και θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην επιβολή των διεκδικήσεων τους. Απέναντι στο διαρκές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα κυβέρνησης-ΕΕ- κεφαλαίου η δημοκρατία των συλλογικών οργάνων αγώνα και πάλης είναι η μόνη διέξοδος και έκφραση των πόθων της κοινωνικής πλειοψηφίας για ένα καλύτερο αύριο χωρίς εκμετάλλευση και φτώχεια!

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου