Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας για την επέκταση των βάσεων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε Στεφανοβίκειο και Λάρισα


Μπλόκο στις νέες βάσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε Στεφανοβίκειο και Λάρισα

Σαν να απευθύνεται σε ξελιγωμένους, ο υπουργός άμυνας Π. Καμένος προσπάθησε να «καλλωπίσει» τη μετατροπή του στρατοπέδου της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο σε Αμερικάνικη και ΝΑΤΟική βάση, πετώντας το «τυράκι» των χρημάτων που θα αφήσουν στην τοπική κοινωνία οι Αμερικάνοι στρατιωτικοί. Η ταχύτατη μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε μια τεράστια στρατιωτική βάση, που εγκαινιάζει με τον πλέον επίσημο τρόπο την ένταξη της ελληνικής αστικής τάξης στον σκληρό επιθετικό σχεδιασμό των ιμπεριαλιστικών κέντρων, μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει για την εργαζόμενη πλειοψηφία τόσο στη χώρα μας, όσο και στους γείτονές μας. Τα παιχνίδια πολέμου δεν ωφελούν τους φτωχούς, αλλά εκείνους που κατέχουν τον πλούτο.
Η ελληνική αστική τάξη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιχειρώντας να εξασφαλίσουν μοιράδι στην οικονομική ανακατανομή που γίνεται στην περιοχή της ανατολικής μεσογείου, επενδύουν στην ενίσχυση της συμμαχίας με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Είναι μια τακτική που εξειδικεύει το σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης με τη διπλέτα διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων – ιδιωτικοποιήσεις στο εσωτερικό και επιθετική στρατιωτική - οικονομική πολιτική στο εξωτερικό, που αντικειμενικά θρέφει τους ανταγωνισμούς και τους εθνικισμούς με τις γειτονικές αστικές τάξεις. Η τακτική αυτή δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα στην ήδη φλεγόμενη περιοχή, αποδεικνύοντας την επικινδυνότητα που κρύβουν για τους λαούς οι τυχοδιωκτισμοί στο σαφάρι της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Από αυτή τη σκοπιά η εγκατάσταση των 40 αμερικάνικων επιθετικών ελικοπτέρων (Apache και Black Hawk) στο Στεφανοβίκειο, σε συνδυασμό με τη στάθμευση των ΜQ-9 Reaper στη Λάρισα, αποτελεί μια κίνηση επικίνδυνης στρατιωτικής κλιμάκωσης, που υπονομεύει ανοιχτά την ειρήνη στην περιοχή μας, επιχειρώντας να δημιουργήσει μια «βεντάλια» προστασίας για τα πολυεθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται στην περιοχή.
Τους προηγούμενους μήνες «κοινωνικοί φορείς» της περιοχής μας έσπευσαν να εγκαινιάσουν την νέα εποχή της «στρατιωτικής επιχειρηματικότητας». Ηγετική θέση σε αυτό τον τομέα έχει η διοίκηση του πανεπιστημίου Θεσσαλίας που με τα μνημόνια συνεργασίας που υπέγραψε τόσο με το ΓΕΣ όσο και με το ΠΕΒ, ενέταξαν την πολεμική προετοιμασία στις προτεραιότητες της νεολαίας των πανεπιστημίων. Ο απαραίτητος ιδεολογικός μανδύας όμως που αντικειμενικά ενισχύει τη θέση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ήταν και παραμένει η εθνικιστική ρητορική που εκτοξεύτηκε και συνεχίζει να εκτοξεύεται από όλο το αστικό φάσμα με αφορμή τη συζήτηση για τη διαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, καθώς και οι θέσεις που διατυπώθηκαν για το επονομαζόμενο «Μακεδονικό». Ποια θα είναι άραγε η θέση του δημάρχου Ρ. Φεραίου (που προέρχεται απο τη ΝΔ και επικοινωνεί ανοιχτά με τη ΧΑ), του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, του «αριστερού» δήμαρχου Λάρισας και της Δημοτικής αρχής Βόλου για τη μετατροπή της Θεσσαλίας σε μια μεγάλη βάση; Έχουμε συνηθίσει τους λαλίστατους θεσμικούς παράγοντες να χάνουν τη μιλιά τους όταν τίθενται υπό διακύβευση τα ιερά και τα όσια της αστικής πολιτικής...
Οι λαοί μονό πόνο και δάκρυα μπορούν να προσμένουν από την πρόσδεση σε οποιοδήποτε από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Δεν υπάρχει «πρόοδος» ή «δίκαιο» στον ανταγωνισμό ανάμεσα στους ισχυρούς. Καθήκον μας είναι να χαράξουμε μια ανεξάρτητη εργατική πολιτική που στόχο της δε θα έχει να κλέψει και να υποδουλώσει τους γείτονες μας, αλλά να διασφαλίσει το ψωμί και την ελευθερία των λαών σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και ειρήνης. Από αυτή τη θέση παλεύουμε για ένα αντιπολεμικό-αντικυβερνητικό -αντικαπιταλιστικό κίνημα που θα μπλοκάρει τη μηχανή του πολέμου, στοχοποιώντας ως κυρίαρχο εχθρό τους ολιγάρχες του πλούτου στη χώρα μας. Σε αυτή τη βάση καλούμε όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος, όχι απλά να καταγγείλουν την αναβάθμιση της ΝΑΤΟικής και αμερικάνικης παρουσίας στην περιοχή μας, άλλα στο σχεδιασμό κινητοποιήσεων που θα αναγκάσουν στην αποχώρηση των εν λόγω στρατευμάτων από το Στρεφανοβίκειο και τη Λάρισα, θα οδηγήσουν σε ακύρωση τα σχέδια για τη δημιουργία νέων βάσεων και θα διεκδικήσουν συνολικά το κλείσιμο των βάσεων και την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Παλεύουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες που θα καθιστούν το ΝΑΤΟικο προσωπικό και τα τοπικά τους στηρίγματα persona non grata στην περιοχή μας.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Μαγνησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου