Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία για την εκδήλωση της περιφέρειας και των δήμων της περιοχής με τον κινέζικο όμιλο επιχειρήσεων China Western Power Corporation, με θέμα την παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια


Κινέζοι επιχειρηματίες και επιχειρηματίες δήμαρχοι και περιφερειάρχες σε κοινό φαγοπότι για καύση σκουπιδιών

`Μύρισαν ψητό και ήρθαν... Την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, το Επιμελητήριο Λάρισας, η ΠΕΔ Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας διοργανώνουν εκδήλωση με τον κινέζικο όμιλο επιχειρήσεων China Western Power Corporation, με θέμα την παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια... Ο εν λόγω όμιλος εξειδικεύεται στην παραγωγή ενέργειας από “ανανεώσιμες πηγές” και συγκεκριμένα στην κατασκευή λεβήτων αποτέφρωσης αστικών απορριμάτων. Έχει όμως και ένα ακόμη “προσόν”. Είναι ο πλειοδότης (δηλαδή ο υποψήφιος αγοραστής...) για τον διαγωνισμό των λιγνιστικών μονάδων της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα... Ο κ. Αγοραστός συνδιοργανώνει την εκδήλωση και κατά τα άλλα είναι ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την καύση σκουπιδιών...!!
Η εκδήλωση της Πέμπτης αποτελεί την πλέον ξεκάθαρη απόδειξη πως εγκαινιάζεται μια περίοδος που το ζήτημα της παραγωγής, της ιδιοκτησίας και του χαρακτήρα της ενέργειας θα αποτελέσει πεδίο εκδήλωσης των πιο επιθετικών και αντιλαϊκών σχεδιασμών του κεφαλαίου. Οι σχεδιασμοί για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε Άγραφα, Νότιο Πήλιο, Κίσσαβος κτλ και η προώθηση της καύσης σκουπιδιών στο Βόλο, δεν είναι η εξαίρεση επιμέρους σχεδιασμών, αλλά η κεντρική κατεύθυνση. Οι δήμοι και οι περιφέρειες σε αυτό το πλαίσιο, δεν γίνονται απλά συνομιλητές με τα αρπακτικά του κεφαλαίου και “πραματευτάδες” του δημόσιου πλούτου, αλλά μετατρέπονται στη βάση των νομοθετημάτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι ίδιοι σε συνεργαζόμενες επιχειρηματικές δομές με τους μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς. Η εγκύκλιος με τίτλο: “ Εφαρμογή των άρθρων 180 και 182-184 του ν.4555/2018 (ΦΕΚ 133/Α΄),«Πρόγραμμα ‘‘ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι’’»” που εκδόθηκε στις 04/01/2019 το λέει ρητά: “με το πλέγμα των διατάξεων των άρθρων 182-184 του ν.4555/18 διευρύνονται τα πεδία αναπτυξιακής δραστηριότητας των Ο.Τ.Α. με την εισαγωγή καινοτόμων ρυθμίσεων που επιτρέπουν τη συμμετοχή τους σε νέα επιχειρηματικά σχήματα και πεδία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, της παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, των μεταφορών, της αξιοποίησης φυσικών πόρων και του τουρισμού.”
Η China Western Power Corporation δεν έρχεται για “τσάι και συμπάθεια”, ούτε για να αναδείξει τα επιτεύγματά της. Έρχονται ως ντίλερ και ως αγοραστές. Έρχεται να διεκδικήσει κεντρικές συμφωνίες με την αστική τάξη της περιοχής μας και τους ντόπιους πολιτικούς της εκφραστές (δήμοι, περιφέρεια), τόσο στο πλαίσιο των υφιστάμενων ανοιχτών μετώπων (αιολικά, φωτοβολταϊκά, εργοστάσια καύσης βιομάζας στο Θεσσαλικό κάμπο κτλ) όσο και για να διευρύνει τις ήδη υπάρχουσες κατευθύνσεις. Κατευθύνσεις που έχουν τη “βούλα” της ΕΕ μέσω των ΕΣΠΑ (χρηματοδότηση εργοστασίου RDF στο Βόλο). Η παρουσία τους είναι πρόκληση για τον αγωνιζόμενο λαό της περιοχής μας και προσπάθεια υπονόμευσης του παλαιικού αιτήματος εναντίων της καύσης σκουπιδιών.
Ο καπιταλισμός μετατρέπει τόσο το πρόβλημα της ενέργειας, όσο και το πρόβλημα των σκουπιδιών που δημιούργησαν οι υπερκαταναλωτικές κοινωνίες που αποτέλεσαν πεδίο ανάπτυξης του, σε νέο πεδίο κερδοφορίας με τρομακτικές συνέπειες στην κτίση του δημόσιου πλούτου, την ανθρώπινη εργασία, την ελευθερία, την υγεία και το περιβάλλον. Η καύση σκουπιδιών είναι λύση μόνο για το κεφάλαιο, όχι για το λαό. Λένε πως με τη σύγχρονη τεχνογνωσία υπάρχει δυνατότητα για την παραγωγή ενέργειας από τα σκουπίδια, που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Αυτό που δε λένε είναι πως ακόμη και μικρά ατυχήματα στις μονάδες καύσης μπορεί να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική ρύπανση ολόκληρων περιοχών με πολύ επικίνδυνες ουσίες. Αυτό που δε λένε είναι ότι δεν υπάρχει καύση χωρίς ιδιαίτερα τοξικά υπολείμματα.
Η Αριστερή Παρέμβαση παλεύει για:
  • Ουσιαστικό δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των ΑΣΑ (αστικά στερεά απόβλητα), με άμεση εθνικοποίηση των υπαρχόντων ιδιωτικών δομών, ενάντια σε κάθε μορφή προωθούμενης ιδιωτικοποίησης λειτουργιών. Πέρασμα στο Δημόσιο όλων των συστημάτων ανακύκλωσης. Δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα ανακύκλωσης με εργατικό έλεγχο.
  • Απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών. Ανατροπή του σχεδιασμού δημιουργίας εργοστασίου επεξεργασίας SRF και RDF στο Βόλο και σε άλλες πόλεις.
  • Επανασχεδιασμός για τη συλλογή, τη διαχείριση και τη διάθεση/απόθεση των απορριμμάτων, που θα ξεκινά από το να μην παράγεται και απορρίπτεται μεγάλη ποσότητα άχρηστων συσκευασιών. Κατάργηση της τυποποίησης βασικών αγροτικών προϊόντων που δημιουργούν τόνους σκουπιδιών για την εξυπηρέτηση του ανταγωνισμού του αγροτοδιατροφικού κεφαλαίου. Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση για την αποτελεσματική μείωση των απορριμμάτων και την εξοικονόμηση φυσικών και ενεργειακών πόρων.
  • Μεταφορά του κόστους διαχείρισης μεσοπρόθεσμα στους έχοντες, στους καπιταλιστές και το κεφάλαιο συνολικά, ως βασικούς υπεύθυνους και δημιουργούς του προβλήματος.
  • Να ανατραπεί ο υπάρχον περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ). Διαμόρφωση νέου πανθεσσαλικού σχεδιασμού που θα υπακούει στις προαναφερθείσες γενικές κατευθύνσεις.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου