Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Όχι στην καύση σκουπιδιών. Όλοι στο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη 07/03 στις 17:30

Όλοι στο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη 07/03 στις 17:30

Όχι στην καύση σκουπιδιών.
Αρνούμαστε να γίνουμε πειραματόζωα των επιχειρηματικών σχεδιασμών, των κυβερνητικών κατευθύνσεων και των τοπικών μανατζερ


Το σχέδιο “παραγωγικής ανασυγκρότησης” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι απλό. Κεντρικές πολιτικοοικονομικές συμφωνίες με μια σειρά επιχειρηματικών κολοσσών (El Dorado, Lafarge, Cosco, Ferrovie, όμιλος Μυτιληναίου, όμιλος Λάτση κτλ), άμεση αναδιάρθρωση του νομικού πλαισίου προκειμένου να υποσκελιστούν εργασιακά, περιβαλλοντικά και ιδιοκτησιακά “εμπόδια” και πλήρες άνοιγμα των θυρών της ασύδοτης εκμετάλλευσης, ανθρώπων, φύσης και κοινωνικού πλούτου. Ένα από τα κραυγαλέα δολοφονικά αποτελέσματα αυτού του σχεδίου είναι οι μεθοδεύσεις για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών συμφερόντων της Lafarge.
Στο έργο αυτό η κυβέρνηση βρήκε και πρωτοπόρους (που επιχείρησαν να ανοίξουν το δρόμο της κανιβαλικής εκμετάλλευσης ανθρώπου και περιβάλλοντος) και συνοδοιπόρους (που είδαν ως “ευκαιρία” της κυβερνητικές κατευθύνσεις). Στους μεν πρώτους ανήκει η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας που ενώ ήταν εκείνη που πρωτοέδωσε το “πράσινο φως” στη Lafarge για την καύση σκουπιδιών (25/07/2013), σήμερα παριστάνει τον “Πόντιο Πιλάτο” με ανέξοδες δηλώσεις χλιαρής εναντίωσης που επιχειρούν να κρύψουν την ουσιαστική πολιτική συναίνεση στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια. Στους δε δεύτερους ανήκει η δημοτική αρχή Βόλου που στα πλαίσια επιχειρηματικοποίησης κάθε σπιθαμής γης, εντάσσεται με ενεργό πολιτικό ρόλο στη βρόμικη “μπίζνα” των σκουπιδιών, παίζοντας το ρόλο του τοποτηρητή της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο με τα σχέδια για δημιουργία εργοστασίου που θα παρέχει σκουπίδια στην ΑΓΕΤ, όσο και με την ουσιαστική διευκόλυνση των ενεργειών της εταιρίας με κάθε μέσο (αυταρχική αντιμετώπιση κοινωνικών αντιδράσεων κτλ).
Τι έχει να αντιμετωπίσει λοιπόν η κοινωνική πλειοψηφία; Μια δολοφονική μεθόδευση, που στο άμεσο μέλλον θα πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, καθώς οι καραβιές σκουπιδιών που φτάνουν καθημερινά στην προβλήτα της ΑΓΕΤ φημολογείται πως σε λίγο καιρό θα αντιστοιχούν στο 6% του ευρωπαϊκού RDF και SRF, που αντικειμενικά θα μετατρέψει ανθρώπους και φύση σε πειραματόζωα. Έχει να αντιμετωπίσει το δίλημμα του ποίος θα καθορίζει τι θα παράγει μια μεγάλη βιομηχανική μονάδα και με τι όρους θα το κάνει (όσον αφορά τη δαπανόμενη ενέργεια, τις συνθήκες εργασίας κτλ) και τελικά σε ποιόν θα ανήκει αυτή προκειμένου να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι να τις ποδοπατάει στο βωμό του κέρδους. Τελικά είναι ζητούμενο να μην γίνουμε διαχειριστές ενός προβλήματος που δημιουργούν οι τάσεις της καπιταλιστικής κερδοφορίας με την τυποποίηση, τη διαφήμιση και τη μάχη της επιχειρηματικής φίρμας, επιχειρώντας να τα συμβιβάσουμε με τις ανθρώπινες ανάγκες για ένα περιβάλλον και μια ζωή που δε θα μπαίνει στο ζύγι της κερδοφορίας.
Η μάχη που έχουμε μπροστά μας στηρίζεται σε τρείς πυλώνες. Τα επιχειρηματικά σχέδια της Lafarge, της κυβερνητικές κατευθύνσεις και την τάση υλοποίηση τους από τους τοπικούς παράγοντες με όρους πολιτικής και οικονομικής αξιοποίησης. Για να βγούμε νικητές πρέπει να χτυπηθούν και οι τρεις. Πρώτον να σπάσει ο τσαμπουκάς της δημοτικής αρχής πίσω από τον οποίο επιχειρείται να κρυφτεί επιμελώς ένα σχέδιο που υπονομεύει συνολικά την ύπαρξη μας σαν εργαζόμενους πολίτες. Και αυτό μπορεί να γίνει με τη μαζική κινηματική παρουσία όλου του λαού του Βόλου. Δεύτερον να υποστεί οικονομικό πλήγμα η ίδια η Lafarge. Να μην ξεφορτώσει κανένα καράβι σκουπίδια στην προβλήτα της ΑΓΕΤ. Να σαμποταριστεί με κάθε μέσω ο κύκλος εργασιών της από το σύνολο της κοινωνίας, αλλά και από τους ίδιους τους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ με πολύμορφες δράσεις. Κοινώς να καταστεί και στην πράξη το σχέδιο για την καύση σκουπιδιών μη υλοποιήσημο. Τρίτον να μπει στο στόχαστρο η κυβέρνηση και η πολιτική της προκειμένου να ηττηθεί το σχέδιο “παραγωγικής ανασυγκρότησης” που βλάπτει την υγεία μας, την εργασιακή μας ζωή και την κοινωνική μας επιβίωση.
Σε αυτό τον αγώνα παλεύουμε για την ίδια μας τη ζωή και δε θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Οφείλουμε να βγούμε νικητές και θα βγούμε.


ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Μαγνησίας  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου