Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Ανακοίνωση των τοπικών επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Θεσσαλία για την νέα ΚΥΑ κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού



Νερό χρυσοπληρωμένο για το λαό και δωρεάν για το κεφάλαιο

«Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι οι γενικοί κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος ………ώστε να επιτυγχάνεται η βιώσιμη χρήση και η κατάσταση των υδάτων». (Νομοθεσία για την χρήση του νερού: ΦΕΚ Β΄1751/22-5-2017) Καλά καταλάβατε. Από εδώ και πέρα το νερό θα χρυσοπληρώνεται: ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ. Είναι κάτι σαν το 4ο μνημόνιο που ψήφισε η κατάπτυστη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συμφωνία με ΕΕ-ΔΝΤ-κεφάλαιο –εργοδοσία. ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ.
 Μέσω του εν λόγω τερατουργήματος, η  κυβέρνηση μας λέει ουσιαστικά, ότι για την κατάσταση που επικρατεί στα νερά φταίει που τόσα χρόνια το κράτος δε χρέωνε ακριβότερα τη χρήση των φυσικών αγαθών. Φαίνεται δεν έχει ακούσει τίποτα τόσα χρόνια για τις χιλιάδες λαϊκές οικογένειες που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς νερού στο σπίτι τους λόγω οικονομικής αδυναμίας. Δεν έχει ακούσει για τους χιλιάδες αγρότες που δεν έχουν να πληρώσουν το νερό άρδευσης και δεν μπορούν να παράγουν. Ξεχνάει η κυβέρνηση να μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα στη διαχείριση των υδάτων, που έχει συνέπεια την τεράστια απώλεια αυτού του φυσικού αγαθού. Ξεχνάει να μας πει για τα ανύπαρκτα εγγειοβελτιωτικά έργα που θα μειώσουν τις απώλειες νερού, οι οποίες είναι τεράστιες. Το τριτοκοσμικό σκηνικό των ανοιχτών δικτύων άρδευσης σε σημαντικό μέρος του Θεσσαλικού κάμπου και η ανυπαρξία «inverter» σε χιλιάδες γεωτρήσεις αποτελεί εξάλλου μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Ξεχνάει η κυβέρνηση να μας πει ότι τα ήδη υπάρχοντα έργα έχουν παλιώσει τόσο πολύ που είναι στα όρια της κατάρρευσης. Ξεχνάει να μας πει ότι η συντήρηση των έργων αυτών έχει να γίνει πολλά χρόνια. Ότι η διαχείριση της πλειοψηφίας των έργων έχει μεταφερθεί στους δήμους των οποίων η χρηματοδότηση έχει μειωθεί δραματικά και έχουν ήδη μεταφέρει το κόστος της όποιας συντήρησης στους πολίτες. Η μετουσίωση δε των ΕΣΠΑ σε κυρίαρχη και ίσως μοναδική πηγή χρηματοδότησης, έχει καταστήσει την οποιαδήποτε κατασκευή εγγειοβελτιωτικού έργου αποκλείστηκα ένα αλισβερίσι για την ενίσχυση των οικονομικών ροών των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, καθώς δεν ανταποκρίνονται σε κανέναν σχεδιασμό τόσο για τη διαχείριση των υδάτων, όσο και για τις καλλιεργητικές ανάγκες και προτεραιότητες.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν απλά την πρόφαση και το «πέπλο» για να κρυφτεί η πραγματική βούληση της κυβέρνησης που δεν  είναι άλλη από την πλήρη ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ και συνολικά όλων των φυσικών αγαθών. Την επικύρωσε εξάλλου με το 4ο μνημόνιο, στο οποίο κάνει δώρο στο ιδιωτικό κεφάλαιο, όλες τις υποδομές ύδατος μέσω των υδροηλεκτρικών φραγμάτων και λιμνών. Και βέβαια μαζί με την ιδιωτικοποίηση αυξάνει και τις χρεώσεις νερού προς τους χρήστες του , ώστε το κεφάλαιο να βγάλει περισσότερα.
Εμείς από της πλευρά μας λέμε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ. Καλούμε όλους τους πολίτες και τους αγρότες, να κηρύξουν ανυπακοή στην απόφαση της κυβέρνησης και πόλεμο σε όποιον προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί δημόσια έργα ύδατος. Καλούμε όλους σε ένα συντονισμένο αγώνα από τα κάτω, απέναντι σε όλες τις πολιτικές της Κυβέρνησης –ΕΕ-κεφαλαίου , οι οποίες μας οδηγούν στην εξαθλίωση. Να μη μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. απέναντι σε ότι αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς και εναντίον μας. Να βάλουμε τις ανάγκες μας και τη ζωή μας πάνω από τη μηχανή του χρέους που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε, από τα πλεονάσματα , στο βωμό των οποίων θυσιάζονται οι κοινωνικές δαπάνες και τα δικαιώματα μας, από τους νόμους των αγορών και των τραπεζών που μας ξεζουμίζουν. Από τις απαιτήσεις των νέων «επενδυτών» και της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Να βάλουμε τις ανάγκες μας και τη ζωή μας πάνω αλλά και απέναντι στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται -χρόνια τώρα, αλλά και στην εποχή των μνημονίων- πίσω από κάθε αντιαγροτικό μέτρο. Υπάρχει ζωή και έξω από το ευρώ και την Ε.Ε. Αυτός ο αγώνας μπορεί να βρει όλη τη θιγόμενη πλειοψηφία στην ίδια πλευρά. Ας τον δώσουμε ενωμένοι, με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα. Κανείς συμβιβασμός καμιά αναμονή.

Τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Θεσσαλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου