Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία για τη συγκάληψη των δηλώσεων του δημάρχου Βόλου απο τον περιφερειάρχη


Χέρι χέρι Μπέος, Αγοραστός και Χρυσή Αυγή

Πριν περίπου μία εβδομάδα οι δηλώσεις του δημάρχου Βόλου Αχ. Μπέου (που τώρα έχει τεθεί σε αργία) για τη δημιουργία «ομάδων σύγκρουσης για την προστασία της πόλης», μπροστά σε εκπροσώπους του τύπου έκαναν το γύρο της χώρας, προβληματίζοντας, εξοργίζοντας και αποκαλύπτοντας τα σχέδια που επεξεργάζεται η εγχώρια άρχουσα τάξη. Παρόλη τη δημόσια συζήτηση που άνοιξε για το εν λόγω θέμα, ως εκ θαύματος η πλειοψηφούσα παράταξη της ΝΔ στο περιφερειακό συμβούλιο της Θεσσαλίας, όπως και ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Κολινδρίνη δεν γνώριζαν τίποτα… Έτσι επικαλούμενοι «ελλιπή ενημέρωση» αρνήθηκαν μαζί με τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή να μπει ως θέμα προ ημερησίας διάταξης η συζήτηση επί των δηλώσεων του δημάρχου στο περιφερειακό συμβούλιο της 14ης Δεκεμβρίου, όπως είχε κατατεθεί ως αίτημα από την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία.
Η εν λόγω στάση σύσσωμης της «δεξιάς πολυκατοικίας» δεν αποτυπώνει ούτε έναν «θεσμικό καθωσπρεπισμό» (όπως υπονόησαν με τις τοποθετήσεις τους τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ο πρόεδρος του συμβουλίου), ούτε απλά την αδιαφορία και την παράκαμψη ενός θέματος που «δεν είναι άμεσο» (όπως είπε η κ. Κολινδρίνη). Να θυμίσουμε εξάλλου πως οι περιβόητες δηλώσεις του δημάρχου Βόλου αναφέρονταν στην κινητοποίηση της 18ης Δεκέμβρη, ημέρα πανελλαδικής-πανευρωπαϊκής δράσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Η άρνηση συζήτησης του θέματος αποτελεί μια άδηλη συγκάλυψη, συνενοχή και στήριξη στις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής του Βόλου. Αποκαλύπτουν τελικά αυτό που φάνηκε και όλο το προηγούμενο διάστημα. Πως η προσπάθεια χτυπήματος και περιθωριοποίησης κάθε αγωνιστικής τάσης αποτελεί κρατικό σχέδιο, με στηρίγματα τόσο στο τοπικό όσο και στο κεντρικό κράτος. Αυτό είναι τελικά που εξηγεί τόσο την δικαστική ολιγωρία απέναντι στο κάλεσμα για τη δημιουργία «ταγμάτων εφόδου», όσο και την «ασφάλεια» που ένιωθε ένας υπόδικος, λίγες μέρες πριν τεθεί σε αργία, προκειμένου να προβεί σε τέτοιου είδους δηλώσεις.
Το νήμα που ενώνει τη δημοτική αρχή του Βόλου, τον περιφερειάρχη και τη Χρυσή Αυγή για μία ακόμα φορά ανανέωσε τους «όρκους αίματος». Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που αλληλοϋποστηρίζονται. Θυμίζουμε απλά τις «πλάτες» που έκανε ο κ. Αγοραστός στη Χρυσή Αυγή πριν 1,5 χρόνο στην ορκωμοσία του περιφερειακού συμβουλίου. Θυμίζουμε τα σφιχταγκαλιάσματα με το δήμαρχο Βόλου στην περσινή τελετή εορταστικής φωταγώγησης του Βόλου. Όχι, όλα αυτά δεν αποτελούν «θεσμικές» υποχρεώσεις όπως πολλοί θα βιαστούν να πουν. Αποτελούν σημεία της προσπάθειας υλοποίησης των πιο επιθετικών κατευθύνσεων του κεφαλαίου. Για αυτό η περιφέρεια συζητάει για την αξιοποίηση των αεροδρομίων της Θεσσαλίας χωρίς να μιλάει για την ιδιωτικοποίηση τους που προχωράει κανονικά. Για αυτό «θρηνεί» για τα εργοστάσια που κλείνουν, αλλα ταυτόχρονα μιλάει για «επενδυτικά κίνητρα» που θα μεταβάλουν την ήδη εξαθλιωμένη εργαζόμενη πλειοψηφία σε δούλους της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Για αυτό την ώρα που υφαρπάζεται ο δημόσιος πλούτος για να «αυγατίσουν το βιός» τους οι τράπεζες και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, αποθεώνουν το ΕΣΠΑ της οικονομικής και πολιτικής υποταγής στην ΕΕ και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αναγκών.
Αν τα παραπάνω αποτελούν κάποια σημεία του νέου μεγάλου επιχειρηματικού «μπίζνες πλαν» του κεφαλαίου ή αλλιώς το «Μονακό της επιχειρηματικότητας και της εργολαβίας», η πρόταση του δημάρχου του Βόλου, αποτέλεσε ουσιαστικά την τροχιοδεικτική βολή για τη δημιουργία μιας «δύναμης ασφαλείας» που θα παίξει το ρόλο εγγυητή σε αυτό το σχέδιο. Ένα σχέδιο που προϋποθέτει την πλήρη εκκαθάριση οποιουδήποτε διεκδικεί και αγωνίζεται, αλλά και τη διαμόρφωση των καλύτερων όρων εκμετάλλευσης για το άφθονο εργατικό δυναμικό που θα φτάσει μέσω της μετανάστευσης, που για να είναι εκμεταλλεύσιμο πρέπει να ταπεινωθεί, να διωχθεί και να περιθωριοποιηθεί. Τελικά η επιλογή της 18ης Δεκέμβρη ως ημέρα «πειραματισμού» για το εν λόγω σχέδιο όχι απλά τυχαία δεν ήταν, αλλά στέλνει ηχηρά το μήνυμα πως οι κολασμένοι ετούτου του τόπου, είτε είναι γηγενείς είτε όχι, θα αντιμετωπίζονται ως εχθροί.
Το νέο κράτος που θα είναι στημένο σαν επιχείρηση και θα λειτουργεί για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι εδώ. Το εγκαινίασαν εδώ και καιρό τα μνημόνια και επιταχύνει την παγίωση του η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η σύμπραξή της δημοτικής αρχής του Βόλου και της περιφερειακής αρχής της Θεσσαλίας αποτελούν απλά μια ακόμα διαπιστωτική του πράξη, αλλά και την πιο προωθημένη κατασταλτική του εφεδρεία. Αυτό το σχέδιο πρέπει να ηττηθεί, αν δε θέλουμε να ζήσουμε ως αναλώσιμοι δούλοι. Θα ηττηθεί με την μαζική παρουσία του κόσμου του αγώνα στις διαδηλώσεις της 18ης Δεκέμβρη, σε κάθε μικρή και μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση, αλλά και τις «τοπικές κυβερνήσεις» των δήμων και των περιφερειών και κυρίως με τη δυνατότητα μας να ανοίξουμε την προοπτική, ώστε ο κόσμος της εργασίας να πιστέψει πως μπορεί να ζήσει αλλιώς!

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου