Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Ανακοίνωση της κλαδικής επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο δημόσιοΆριστα για τους υποτακτικούς της κυβέρνησης

Ένα απίστευτο σκάνδαλο, που δεν αφήνει αμφιβολίες για το πώς εννοεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση τις «αξιολογήσεις» στο δημόσιο, εξελίσσεται αυτές τις μέρες στο υπουργείο Ανάπτυξης: στους τελικούς πίνακες κατάταξης των εργαζομένων που τίθενται σε διαθεσιμότητα στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου έγιναν ξαφνικά τρεις αλλαγές ονομάτων.
Επανέρχονται σε «υπηρεσία» τρεις «γαλάζιοι υπάλληλοι» που ήταν αποσπασμένοι εδώ και αρκετά χρόνια στα γραφεία του Άρη Σπηλιωτόπουλου, του β’ αντιπροέδρου της βουλής Νάκου και στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού με εκθέσεις αξιολόγησης που υπογράφουν τα παραπάνω πρωτοκλασάτα στελέχη και ο γενικός διευθυντής της ΝΔ! Αντί γι’ αυτούς, μπαίνουν «αναδρομικά» στη λίστα της διαθεσιμότητας τρεις άλλες υπάλληλοι στη ΓΓ Εμπορίου, ανάμεσά τους δυο απολυμένες πρώην εργαζόμενες της Ολυμπιακής, που απειλούνται με απόλυση με τη λήξη του οκτάμηνου τον Ιούλη.
Πρόκειται για σκάνδαλο ολκής που δείχνει τι ακριβώς εννοούν οι Σαμαροβενιζέλοι όταν μιλάνε για «αξιοκρατία» στο δημόσιο. Η νέα λίστα, που έγινε γνωστή στις 27 Μάη, δείχνοντας πώς κατανοεί η συγκυβέρνηση τα «μήνυμα των εκλογών» και το τι επιφυλάσσει για όλους μας. Είναι μια νέα επίθεση που, πέρα από το γεγονός ότι μεθοδεύεται μόλις ενάμιση μήνα πριν από τη λήξη του οκτάμηνου του δεύτερου κύματος διαθεσιμοτήτων και λίγο πριν αρχίσει η εφαρμογή του κατάπτυστου σχέδιου αξιολογήσεων του Μητσοτάκη και ο νέος Καιάδας των απολύσεων, βρίθει από παρατυπίες και παρανομίες.
Η επαναφορά των εκλεκτών της Νέας Δημοκρατίας στηρίχθηκε σε μια τροπολογία που πέρασε στη Βουλή στα τέλη του Μάρτη και σύμφωνα με την οποία όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι αποσπασμένοι σε πολιτικά γραφεία, κόμματα κλπ θα αξιολογούνται από τους πολιτικούς τους προϊστάμενους, δηλαδή τα ίδια τα κομματικά στελέχη που τους …προσέλαβαν στα γραφεία τους! Με βάση αυτή την τροπολογία οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι έκαναν «αίτηση θεραπείας» στις αρχές Απρίλη και ανέβηκαν θέσεις στην κατάταξη της διαθεσιμότητας αφού όλοι βαθμολογήθηκαν από τους Σπηλιωτόπουλους και σία με άριστα 10 για το 2012! Όμως, ο σχετικός νόμος δεν προβλέπει πουθενά ότι οι διατάξεις του έχουν αναδρομική ισχύ. Αντίθετα, προβλέπει ότι για την εφαρμογή του χρειάζεται να οριστούν κριτήρια με εφαρμοστικές αποφάσεις, οι οποίες όμως ακόμα δεν έχουν καν υπογραφεί από τον Μητσοτάκη (και σε κάθε περίπτωση δεν ήταν σε ισχύ όταν έγιναν οι «αιτήσεις θεραπείας» και οι ανακατατάξεις στη λίστα).
Παρά το γεγονός ότι το σκάνδαλο πήρε δημοσιότητα με ολοσέλιδα άρθρα σε δυο καθημερινές εφημερίδες, όλοι οι «αρμόδιοι» τηρούν σιγή ιχθύος. Οι εργαζόμενοι στο ΥΠΑΝ κατέβηκαν σε κινητοποιήσεις για να μην απολυθούν οι συναδέλφισσές τους κλείνοντας το υπουργείο στην πλατεία Κάνιγγος την περασμένη βδομάδα.
Καταγγέλλουμε το σκάνδαλο και τις ανοικτές παρανομίες που δίνουν άσυλο στους «κολλητούς» της μνημονιακής συγκυβέρνησης και μεθοδεύουν για τους υπόλοιπους δημόσιους υπάλληλους τον Καιάδα της απόλυσης και της ανεργίας. Να καταργηθούν οι νόμοι που προβλέπουν όχι μόνο την «αξιολόγηση» από βουλευτές κλπ, αλλά και την «απόσπαση» δημόσιων υπάλληλων σε πολιτικά γραφεία και κόμματα.
Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα που δίνουν οι τρεις υπό απόλυση συναδέλφισσες και όλοι οι εργαζόμενοι στη ΓΓ Εμπορίου. Είναι κομμάτι του συνολικού αγώνα ενάντια σε κάθε διαθεσιμότητα-απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, ενάντια στις βρόμικες αξιολογήσεις του Μητσοτάκη που θα ανοίξουν το δρόμο για νέο διωγμό συναδέλφων.
Απαιτούμε από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στις Ομοσπονδίες και τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους, την ΑΔΕΔΥ, όχι μόνο να πάρουν θέση για το σκανδαλώδες όργιο παρανομίας στο ΥΠΑΝ, αλλά και να μπουν μπροστά οργανώνοντας και κλιμακώνοντας την αγωνιστική απάντηση στις νέες επιθέσεις που ετοιμάζουν κυβέρνηση και τρόικα.

Κλαδική Επιτροπή ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δημοσίου 5/6/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου