Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Δελτίο τύπου
για την περιοδεία της «Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία» στη Σκόπελο

Κλιμάκιο της «Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή», με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Ντούρο Στάθη, επισκεύτηκε τη Σκόπελο το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Μαρτίου. Συζήτησαν με κατοίκους του νησιού τις θέσεις της Αριστερής Παρέμβασης , τα προβλήματα της Σκοπέλου και τα προβλήματα των εργαζομένων ,σε συγκέντρωση που έγινε στο Δημοτικό καφενείο. Τα συμπεράσματα που βγήκαν από την επίσκεψη:                       
Παρά την ύπαρξη σημαντικών παραγωγικών υποδομών στο νησί (πληθώρα τουριστικών εγκαταστάσεων, 180.000 ελαιόδεντρα, 100.000 δαμασκηνιές κ.τ.λ.), τα μνημόνια, η ΕΕ και ο Καλλικράτης διαμορφώνουν και εδώ μια εικόνα κοινωνικής καθίζησης ιδιαίτερα για τη νεολαία. Μια εικόνα που αναδεικνύει και τα αντίθετα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας και του κεφαλαίου, που συγκρούονται μέσα στην καπιταλιστική κρίση.
Ποιός κερδίζει άραγε από τους απλήρωτους ναυτεργάτες του πλοίου «Απόλλων Ελλάς» και τα πανάκριβα εισιτήρια του εν λόγω πλοίου καθώς και του «Flying Cat»; Από τους μισθούς δουλείας των 195 ευρώ της αλυσίδας «Carrefour» για ένα τετράωρο που πάντα είναι 6ώρο, 7ώρο και 8ώρο; Από τους εργαζόμενους της Μ.Κ.Ο. «Αθηναίος Περσεύς» που από το Δεκέμβρη του 2013 περιμένουν την εξόφληση 2500 ευρώ;  Σίγουρα όχι όλοι! Κερδίζουν οι εφοπλιστές τύπου Βαρδινογιάννη, που δεν αρκούνται στις φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης, αλλά θέλουν να βάλουν στην τσέπη λίγα ακόμη κέρδη από τους μισθούς των εργαζόμενων και από το ξεζούμισμα των επιβατών. Κερδίζουν οι πολυεθνικοί όμιλοι στις πλάτες των υπαλλήλων τους, αλλά και μιας σειράς μικρών επαγγελματιών που καταστρέφουν. Κερδίζουν οι Μ.Κ.Ο. που με τις ευλογίες κυβερνήσεων και ΕΕ και με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, γίνονται ο νούμερο ένα σύμμαχος της κυρίαρχης πολιτικής, για την μονιμοποίηση της χωρίς δικαιώματα, εργασίας, μέσα από την απλήρωτη εργασία και την ανακύκλωση της ανεργίας με την λεγόμενη«κοινωφελή εργασία».
Η ίδια κατάσταση και στο πεδίο των κοινωνικών υπηρεσιών και των δημόσιων αγαθών. Η μείωση των  Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων σε ποσοστό μέχρι και 90%, ελέω μνημονίων, Καλλικράτη και χρέους, δεν δίνουν τη δυνατότητα, ούτε για τη συντήρηση των σχολικών συγκροτημάτων του νησιού. Στη μοίρα του είναι αφημένο και το τοπικό Κέντρο υγείας. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελλιπέστατου προσωπικού, η κεντρική κατεύθυνση που θέτει η κυβέρνηση για την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν υγείας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας περιγράφοντας την τραγικότητα της κατάστασης αναφέρουν πως σε κάποιες περιπτώσεις οι ακτινογραφίες γίνονται σε παρακείμενο «pet shop» που τυχαίνει να έχει ακτινολογικό μηχάνημα!  Τέλος τα περιβόητα έργα καταρρέουν όπως εκείνο του λιμανιού του Αγνώντα.
Η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί. Με την κατάργηση του Καλλικράτη που αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής των μνημονίων ακόμα και στο τελευταίο χωριό ετούτης της χώρας. Με την κατάργηση των μνημονίων και του οικονομικού παρατηρητηρίου. Με τη ρήξη και την αποδέσμευση από το κρεματόριο της ΕΕ. Με καθοριστικό παράγοντα την ανασυγκρότηση του λαϊκού, νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος, μέσα από τα δικά του όργανα άσκησης εργατικής πολιτικής και με την ενίσχυση ενός αντικαπιταλιστικού εργατικού ρεύματος μέσα σε όλες τις μάχες τις επόμενης περιόδου.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου