Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Άρθρο του Γιώργου Παπαδάκη, μέλους του περιφερειακού σχήματος της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία-Ανταρσία για την Ανατροπή

Τρία χρόνια "Καλλικρατικού" περιφερειακού και τοπικού Κράτους

Τρία χρόνια "Καλλικρατικού" περιφερειακού και τοπικού ΚράτουςΣτα τρία (3) χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη», προωθήθηκε
μια βαθιά αντιδραστική τομή στο τοπικό κράτος(Περιφέρειες και Δήμοι) και στη διαπλοκή του με το κεντρικό κράτος και την ΕΕ.
§  Μειώθηκαν 60% οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (Κ.Α.Π.), πολύ περισσότερο οι επενδυτικοί Κ.Α.Π. (μέχρι 90%)! Εκμηδενίστηκε το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.). Έγινε βαθύτερα αντιλαϊκός ο προσανατολισμός του ΕΣΠΑ στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και των ιδιωτικοποιήσεων και πλήρης υποταγή κάθε «αναπτυξιακού» σχεδιασμού στο Μνημόνιο, στο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» της ΕΕ και στην αντιδραστική νέα στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020» (νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020).
§ Βάθυνε και έγινε ασφυκτική η κηδεμονία κεντρικού κράτους και ΕΕ με τους υποχρεωτικά «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ και τα προγράμματα «εξυγίανσης», με την επιτήρηση και υψηλή εποπτεία των Ράϊχενμπαχ και Φούχτελ (συνάντηση Νυρεμβέργης, «μυστικά δείπνα» κ.ά.).

§ Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες (ΟΤΑ) έγιναν προπομποί και «εργαστήρια» ελαστικών και αντιδραστικών εργασιακών σχέσεων (Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, 5μηνα μέσω ΜΚΟ και 5μηνα της «κοινωφελούς εργασίας», με χρηματοδότηση της ΕΕ – ΕΣΠΑ, χτύπημα μονιμότητας, «διαθεσιμότητες» και μαζικές απολύσεις).
§ Προωθήθηκε η αντιδραστική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων (ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης, ΚΟΙΝΣΕΠ) και της «ανταποδοτικότητας» για όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ. Αποτέλεσμα να γίνουν αυτές πολύ ακριβότερες και ποιοτικά πολύ χειρότερες για τους εργαζόμενους και τους δημότες.
§ Μεταφέρθηκαν πολλές αρμοδιότητες στους ΟΤΑ, όχι απλά χωρίς μεταφορά αντίστοιχων πόρων (αυτό γινόταν παλιότερα), αλλά με μεγάλη αφαίρεση πόρων.
Με τον «Καλλικράτη» και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μαζί με την κρατική υπερπεριφέρεια (αποκεντρωμένο κρατικό κηδεμόνα), δημιουργήθηκε στην Λάρισα ένα περιφερειακό κράτος υπερσυγκεντρωτικό – γραφειοκρατικό – αποκρουστικό! που συγκέντρωσε όλα τα όργανα, υπηρεσίες, αποφάσεις, αρμοδιότητες, εξουσίες. Που όξυνε όλες τιςενδοπεριφερειακές ανισότητες σε βάρος της Καρδίτσας και των Τρικάλων, σε βάρος όλων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, συνολικά σε βάρος των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.
Αποδείχτηκε στην πράξη και με τραγικό τρόπο, ότι το τοπικό και  περιφερειακό κράτος των «Καλλικρατικών» Δήμων και Περιφερειών αποτέλεσε βασικό μοχλό εφαρμογής της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, προσαρμογής στην ΕΕ,συνολικής αντιδραστικής ανατροπής της σχέσης κεφαλαίου – εργασίας στο επίπεδο κυρίως της αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης. Για όλα αυτά, Περιφέρειες και Δήμοι δεν είναι «όργανα πάλης», «κάστρα αντίστασης» και «λαϊκοί θεσμοί». Βρίσκονται απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα. Η διεκδίκηση και η λύση τους απαιτεί σύγκρουση, εκτός από το κράτος και την Κυβέρνηση και με τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Η εποχή των «κόκκινων» Δημάρχων και των αριστερών διαχειριστών του «κράτους πρόνοιας» παρήλθε ανεπιστρεπτί γιατί το «κράτος πρόνοιας» τελείωσε! Με αυτή την ανατρεπτική λογική συμμετέχουμε μαχητικά στις εκλογές και διεκδικούμε την ενίσχυση του συνδυασμώού μας και την εκλογή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ

ΑΝΤΑΡΣΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου