Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΤΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ


Την προηγούμενη βδομάδα δεχτήκαμε πρόσκληση από το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά δικαιώματα να παρευρεθούμε σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 10/1/2013 στις 12.30 στην Αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (Δημητριάδος 261 και Φιλελλήνων, Βόλος) για την καταγγελία της κρατικής καταστολής στη Μαγνησία. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας σύμφωνα και με την πρόταση που έχει καταθέσει το προηγούμενο διάστημα για κοινή δράση και πρωτοβουλίες των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών παρευρέθηκε με όρο να μην βρίσκεται στους ομιλητές εκπρόσωπος της κυβέρνησης, των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτή και τα στελέχη τους στους τοπικούς θεσμούς. Στην συνέντευξη τύπου εκτός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι από το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά δικαιώματα, τον δικηγορικό σύλλογο Βόλου, της επιτροπή δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, την τοπική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, το ΕΕΚ και την Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, ενώ το ΚΚΕ αρνήθηκε την πρόσκληση. Παραθέτουμε παρακάτω την τοποθέτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας μεταξύ των άλλων και γιατί στην κατεύθυνση του υπουργού Δένδια, της αστυνομικής διεύθυνσης και του δημάρχου φαίνεται να ευθυγραμμίζονται και η πλειοψηφία των τοπικών ΜΜΕ:


ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

            Κατά την άποψή μας ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας, η ένταση της κρατικής καταστολής στην πόλη του Βόλου, ιδιαίτερα μετά την αλλαγή στη Διοίκηση της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής. Με επικεφαλής το πρώην στέλεχος της ακροδεξιάς ΕΝΕΚ, υπουργό Δένδια η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προσπαθεί από την μια να καταστείλει τις φωνές αντίστασης, και από την άλλη να στρέψει τα λαϊκά στρώματα μακριά από το θεμελιώδες πρόβλημα της επιβίωσης, προβάλλοντας την φασιστική ατζέντα του “νόμου και της τάξης” και της “θεωρίας των δύο άκρων”.

            Η ψευτιά και η κενότητα των διακηρύξεων περί “νόμου και τάξης” γίνονται σιγά-σιγά φανερές. Επιθυμούν την τάξη του κοινωνικού νεκροταφείου, όπου οι μεγαλο-καπιταλιστές θα φοροδιαφεύγουν συστηματικά, τα στελέχη των αστικών κομμάτων θα έχουν το ακαταλόγιστο, ενώ και οι πραίτορες του συστήματος θα παίρνουν το κατιτίς τους από την εκμετάλλευση και δυστυχία της κοινωνικής πλειοψηφίας μέσω των υπόγειων επαφών τους με τα κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος. Αποδείξεις: Η δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων των Βγενόπουλου, Μάνεση, Κόκκαλη, Αλαφούζου έκαστος των οποίων είχε το θράσος να δηλώσει ετήσιο εισόδημα από 18 έως 30 χιλιάδες ευρώ. Το σκάνδαλο της Λίστας Λαγκάρντ, και η συντεταγμένη προσπάθεια του αστικού πολιτικού συστήματος να το συγκαλύψει μέσω της θυσίας (αν γίνει και αυτή) του Παπακωνσταντίνου. Η αποκάλυψη του πανελλαδικού δικτύου διακίνησης ναρκωτικών με ενεργή και καθοριστική συμμετοχή μεγαλοστελεχών της ελληνικής αστυνομίας.

            Όσον αφορά τη “θεωρία των δύο άκρων”, ένθερμος υποστηρικτής της οποίας είναι και ο τοπικός τοποτηρητής των Μνημονίων Καλλικρατικός Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, όπως αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα και από την χτεσινή πρωτοβουλία στο δημαρχείο στην οποία ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την πολιτική του φασίστα Δένδια για τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους. Κατά την άποψή μας ένα άκρο υπάρχει: Οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, του αντιδημοκρατικού κατήφορου. Στόχος: Η διατήρηση με κάθε μέσο των κεκτημένων των ελλήνων καπιταλιστών απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία, ώστε να οχυρωθούν συγχρόνως απέναντι στους ανταγωνιστές τους από τις άλλες χώρες, και ιδιαίτερα την Γερμανία. Μέσα: Η ιδεολογική αποβλάκωση μέσω των διαπλεκόμενων ΜΜΕ, η εργοδοτική τρομοκρατία μέσα στους χώρους εργασίας, η υλική και ηθική εξουθένωση των εργαζομένων μέσω της εκτεταμένης φορομπηξίας και της συστημικής ανεργίας, η απαλοιφή από το νομικό κεκτημένο θεμελιωδών εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Τέλος, η αστυνομοκρατία η οποία χέρι-χέρι με την παρακρατική δράση της Χρυσής Αυγής.

            Κατά την άποψή μας, τα παραπάνω δεν αποτελούν μία “ελληνική ιδιαιτερότητα”. Η Ελλάδα δεν έχει γίνει μόνο το πειραματόζωο για την επιβολή μιας ιστορικής αντεργατικής επίθεσης σε όλες της χώρες της Ε.Ε. Είναι συγχρόνως και το πεδίο δοκιμής για την πανευρωπαϊκή αντιδραστική μετάλλαξη της δημοκρατίας σε ένα ανούσιο κοινοβουλευτικό παιχνίδι, το οποίο θα κρύβει τα πραγματικά κέντρα αποφάσεων που ήδη εν πολλοίς βρίσκονται στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, στις πιέσεις των επιχειρηματικών λόμπι, στα σκοτεινά δωμάτια της καπιταλιστικής διαπλοκής. Αποδείξεις: 1. Η επιβολή από τις αρχές του παρόντος χρόνου του “Δημοσιονομικού Συμφώνου”, σύμφωνα με το οποίο οι εθνικοί προϋπολογισμοί θα πρέπει να εγκρίνονται από την Κομισιόν, θεσπίζοντας κατά αυτό τον τρόπο την μονιμοποίηση για πάντα εντός Ε.Ε. της μνημονιακής πολιτικής. Η “αντιτρομοκρατική νομοθεσία” της Ε.Ε. που καθιστά τις απεργίες και τις καταλήψεις δημοσίων κτηρίων εν δυνάμει τρομοκρατικές πράξεις. Το ρατσιστικό, φασιστικό κύμα σε όλη την Ευρώπη το οποίο βασίζεται στην  πολιτική διαπόμπευσης και εγκληματοποίησης των μεταναστών του Δουβλίνο. 2. Η ιδεολογική εξομοίωση της ναζιστικής φρίκης με τον κομμουνισμό, την ιδεολογία που έδωσε τη δύναμη στους λαούς να νικήσουν τον φασισμό. Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ελλιπέστατες τις αναλύσεις οι οποίες βλέπουν αποκλειστικά το “δέντρο” των -υπαρκτών- ελληνικών  ιδιαιτεροτήτων, και όχι το “δάσος” της αντιδραστικής, αντιλαϊκής, αντιδημοκρατικής κίνησης σε ολόκληρη την ήπειρο. Θεωρούμε εγκληματική την αφέλεια αυτών που αναμένουν τη λύση στην υπεράσπιση του ανύπαρκτου “ευρωπαϊκού κεκτημένου” στα πλαίσια και σε συνεργασία με τον επικεφαλής της Τρόϊκα, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

            Τέλος, θέλουμε να καταθέσουμε τους βασικούς άξονες δράσης που προτείνουμε σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας για την καταπολέμηση της κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας στο τοπικό επίπεδο του Βόλου:

  1. Υπεράσπιση σε πολιτικό, νομικό και κινηματικό επίπεδο κάθε εργατικού, νεολαιίστικου και λαϊκού αγώνα ο οποίος στοχεύει στην υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας. Πρέπει να σταθούμε μαζικά δίπλα στους διωκόμενους αγωνιστές των διοδίων, στους απεργούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που παλεύουν για το μεροκάματο και τις δουλειές τους, σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγωνιστές οι οποίοι αντιμετωπίζουν διώξεις από αστικό κράτος-ΜΜΕ-εργοδοσία.
  2. Την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία μπορεί να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μόνο το οργανωμένο μαζικό κίνημα. Επιδίωξή μας είναι τα εργατικά σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι συνελεύσεις γειτονιάς, πολιτιστικοί σύλλογοι και κοινωνικοί χώροι να θέσουν τα ζητήματα της πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών στο επίκεντρο, και πρωτίστως του δικαιώματος στον κοινωνικό αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Αποτελεί θεμελιώδες τμήμα της γενικότερης πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής Συγκυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ. που είναι σήμερα πάλη για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του λαού μας.
  3. Θεωρούμε αναφαίρετο το δικαίωμα της ενεργούς αντίστασης απέναντι στην κρατική και παρακρατική τρομοκρατία. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς όταν έχουν πνίξει το λαό μας στα χημικά για να περάσουν τα Μνημόνια, η αστυνομία ανοίγει σε κάθε πορεία κεφάλια διαδηλωτών, δημοσιογράφοι έχουν χάσει την ακοή τους επειδή έκαναν τη δουλειά τους, πολίτες διώκονται επειδή κατήγγειλαν τη ρατσιστική συμπεριφορά των σωμάτων ασφαλείας, άνθρωποι καθημερινά μαχαιρώνονται από τα φασιστικά κτήνη. Ως εκ τούτου, θεωρούμε απαράδεκτες δηλώσεις του τύπου “καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται”. Τέτοιες δηλώσεις νομιμοποιούν τις κρατικές διώξεις ενάντια σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές, ρίχνουν νερό στο μύλο της ακροδεξιάς προπαγάνδας της συγκυβέρνησης. Βία πάνω απ' όλα είναι η φτώχεια, η ανεργία, η εκμετάλλευση.
  4. Θεωρούμε αναποτελεσματικές μεμονωμένες, κινήσεις ενάντια στους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο ενός νικηφόρου σχεδίου η αποφυγή όσο είναι δυνατό της ομηρίας κοινωνικών αγωνιστών στο αστικό κράτος μέσω στημένων κατηγοριών και στην ενίσχυση της γκεμπελικής προπαγάνδας ΜΜΕ-κυβέρνησης-τοπικών αρχόντων περί “πολέμου των δύο άκρων”. Τονίζουμε ότι η διαφωνία μας με τέτοιες πρακτικές δεν είναι ηθικής βάσης. Αυτοί που πρωτίστως ξεσήκωναν τον τόπο με τέτοιες ενστάσεις αποδείχτηκε ότι αφού πρώτα έκαναν την κρατική φρουρά στους βομβιστές και μαχαιροβγάλτες της Χ.Α., μετά πήγαιναν και πουλούσαν πρέζα. Η διαφωνία μας είναι πολιτικής βάσης. Στην παρούσα κατάσταση όπου ο κόσμος εδώ και δεκαετίες μέσω της τηλεόρασης και του σχολείου τρώει τόνους εθνικιστικής προπαγάνδας, το καίριο είναι η αποκάλυψη του φασιστικού, βαθιά συστημικού και αντιλαϊκού ρόλου της Χ.Α., η πλειοψηφική κοινωνική τους καταδίκη και απομόνωση.
  5. Καίριο ρόλο στην αφύπνιση του λαού, στην οχύρωση απέναντι στην κρατική και παρακρατική τρομοκρατία, στη δημιουργία ενός ρωμαλέου κινήματος για την υπεράσπιση των λαϊκών δημοκρατικών ελευθεριών μπορεί να παίξει η κοινή δράση των μαχόμενων δυνάμεων της αριστεράς. Ως τέτοια βλέπουμε και την σημερινή συνέντευξη τύπου, αν και μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι απουσιάζει το ΚΚΕ, το οποίο από ό,τι φαίνεται απομακρύνεται πλέον οριστικά από την ενωτική επαναστατική κουλτούρα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, του Μπελογιάννη και των καλύτερων στιγμών του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας.  Ωστόσο, αυτή η κοινή δράση δεν μπορεί να είναι ένα προπαγανδιστικό ευχολόγιο, πρέπει να έχει αρχές με κυριότερη την ανοιχτή πολιτική δέσμευση.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Μαγνησίας 10/1/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου