Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ!


Το «αναπτυξιακό πρόσωπο» που θέλει να δείξει η κυβέρνηση εν μέσω βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, είναι σκληρά ταξικό. Οι δόσεις των δισεκατομμυρίων πάνε στις τράπεζες, τους τοκογλύφους και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μέσα σε αυτό το τοπίο ανεργίας, φτώχειας και εξαθλίωσης του λαού, η θλιβερή συγκυβέρνηση προσπαθεί να δείξει κινήσεις δήθεν «ανάπτυξης». Φυσικά πάντα με κριτήριο τα κέρδη και το όφελος των μεγάλων βιομηχάνων, των πολυεθνικών και του κεφαλαίου. Γιατί η ανάπτυξη με όρους καπιταλιστικής βαρβαρότητας, δε θα διαφέρει και πολύ από την ύφεση για την εργαζόμενη πλειοψηφία. Γιατί πολύ απλά θα θεμελιώνεται στα πλαίσια της εργασιακής αβύσσου που χρόνια τώρα ονειρεύεται η εργοδοσία.

Χαρακτηριστική η συνάντηση του πρωθυπουργού Σαμαρά στο μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους 13 μεγάλων πολυεθνικών τη Δευτέρα 17/12, όπου τους  «έταξε» κομμάτι από την πίτα των ιδιωτικοποιήσεων και υποσχέθηκε «υγιές επενδυτικό κλίμα», δηλαδή συνθήκες εργασιακής γαλέρας με πολύ χαμηλό εργατικό κόστος και πλήρη ασυδοσία για το κεφάλαιο. Ακόμα πιο χυδαίες, οι εξαγγελίες του υπουργού ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, για απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας στα καταστήματα. Δίνουν τα πάντα στις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυεθνικά καταστήματα του εμπορικού κεφαλαίου, για να περιφρουρήσουν τα κέρδη τους. Όλα για τους νόμους της αγοράς. Έτσι, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στους κλάδους του εμπορίου θα κληθούν να δουλεύουν 6-ήμερο ή και 7-ήμερο (!). Κανείς φυσικά δεν περιμένει να κάνουν προσλήψεις οι εργοδότες για να καλύψουν την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Αρχή από τις 30 Δεκέμβρη όπου θα ανοίξουν για 2η Κυριακή (αντί της 1 μέχρι σήμερα) τα εμπορικά καταστήματα, για «τόνωση της αγοράς»!

Ήδη οι εργαζόμενοι στο χώρο του εμπορίου αντιδρούν στα σχέδια αυτά. Στόχος, να οργανωθούν κινητοποιήσεις, ώστε η 30 Δεκεμβρίου να μετατραπεί από «μέρα κατανάλωσης» σε μέρα αλληλεγγύης και αγώνα όλων των εργαζόμενων. Όπως αναφέρουν τα σωματεία των εργαζομένων, είναι αστείο και πρόκληση να ανοίγουν τα μαγαζιά και Κυριακή για να καταναλώσουν οι 1,5 εκατομμύρια άνεργοι, οι μισό εκατομμύρια απλήρωτοι, οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με τις πετσοκομμένες συντάξεις, οι νέοι της περιπλάνησης. Όλοι μαζί να αντισταθούμε στην κοροϊδία και την εκμετάλλευση. Τα σωματεία απαιτούν νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, μόνιμη, πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους.

Όπως τονίζει η ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπάλληλων Αθήνας: «Οι χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουμε υποστεί τη συρρίκνωση του μεροκάματου, τις μειώσεις των μισθών μας, τις εργασιακές σχέσεις-λάστιχο, την απλήρωτη εργασία, τη φοροληστεία, έναν κυκεώνα αντεργατικών μέτρων που μας ρημάζει τη ζωή, δεχόμαστε το τελειωτικό χτύπημα από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και τα μονοπώλια, που αποφάσισαν την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω δημιουργία τεράστιων εμπορικών καταστημάτων και ενίσχυση εμπορικών μονοπωλίων, τον πλήρη αφανισμό των αυτοαπασχολούμενων και μικρών καταστημάτων, την έκρηξη της ανεργίας. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας θα μας οδηγήσει στην απόλυτη εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία μας, στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική μας ζωή, στο δικαίωμά μας για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Έχουμε πλέον πείρα και εμπειρία, οι χιλιάδες άνεργοι στον κλάδο μας, οι χιλιάδες επίσης εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, οι ωρομίσθιοι. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν θα τονώσει την "αγοραστική κίνηση" και δεν θα εξυπηρετήσει τους "καταναλωτές", που είμαστε εμείς οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματός μας. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι η εφαρμογή της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και 67 ωρών.»

Όλοι λοιπόν εμείς που εργαζόμαστε στο εμπόριο, δεν θα καθόμαστε πλέον στο κρύο σπίτι μας (δεν είμαστε και καπιταλιστές για να έχουμε θέρμανση…) τις Κυριακές νιώθοντας άχρηστοι και πεθαίνοντας από την πλήξη. Με το χαμόγελο στα χείλη θα είμαστε μέσα στην ζέστη των μαγαζιών έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε το 1.500.000 ανέργους που δεν έχουν χρόνο για να πάνε στα μαγαζιά τις άλλες μέρες. Θα είμαστε εκεί για να μπορούν να έρθουν να ξοδέψουν τα λεφτά τους οι 500.000 απλήρωτοι εργάτες του ιδιωτικού τομέα και οι δημόσιοι υπάλληλοι που το έριξαν στο shopping therapy για να ξεχάσουν τις περικοπές των μισθών τους και την κατάργηση των δώρων. Κυρίως όμως θα είμαστε εκεί με σεβασμό στην τρίτη ηλικία και τους συνταξιούχους που θα έρχονται να νιώσουν την χαρά της κατανάλωσης, αφού δεν ξέρουν τι να κάνουν με τις συντάξεις που παίρνουν.

Ναι πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Τώρα φαίνεται ότι άξιζαν τον κόπο οι θυσίες του προηγούμενου διαστήματος. Η λεηλασία των μισθών μας, το τσάκισμα των συλλογικών συμβάσεων, η μείωση των αποζημιώσεων, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε συνδυασμό με την ¨απελευθέρωση¨ του ωραρίου και τον ¨απεγκλωβισμό¨ του ωραρίου εργασίας από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ανοίγουν διάπλατα τις λεωφόρους της «ανάπτυξης». Της ανάπτυξης της κερδοφορίας του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου μέσω του ξεζουμίσματος και της εξαθλίωσης των εργαζομένων και του ξαναμοιράσματος της αγοράς με το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων και την συγκέντρωση του τζίρου σε λιγότερα χέρια.

Πολλοί καταλαβαίνουν την συμβολή της τρόικας σε αυτά τα επιτεύγματα. Η αλήθεια όμως αυτή δεν είναι ολόκληρη. Χωρίς την λαμπρή καθοδήγηση του ΣΕΛΠΕ (σύλλογος των πολυκαταστημάτων) ο οι τροϊκανοί δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο αποτελεσματικοί. Ο ΣΕΛΠΕ μαζί με τον ΣΕΒ και τους ξενοδόχους τους έδωσαν γραμμή. Η αλήθεια να λέγεται. Όσο για τις δυνάμεις της εγχώριας κυβέρνησης, ο «δυναμισμός» του Αντώνη σε συνδυασμό με την «στιβαρότητα» του Βαγγέλη, αλλά κυρίως με το «πάθος» του Κουβέλη στις κόκκινες γραμμές (…!!), απέδειξε ότι έχει την δυνατότητα να δίνει δημιουργική διέξοδο στις αναζητήσεις του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου. Να μην ξεχάσουμε βέβαια τον γνωστό λαγό της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας. Μιλάμε για τον Π. Καρέλλα πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου της Αθήνας. Με δικό του αίτημα άνοιξε και φέτος αυτό το θέμα όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Μια μικρή λεπτομέρεια μόνο. Ο συγκεκριμένος κύριος δεν έχει μαγαζί αλλά είναι επαγγελματίας συνδικαλιστής και κομματόσκυλο της Ν.Δ.

Το ζήτημα πλέον τίθεται σε εμάς που βιώνουμε όλα αυτά που σχεδιάζουν και προωθούν εργοδότες, κυβέρνηση, τρόικα. Σε όλους εμάς που βλέπουμε τις ζωές μας, τις ανάγκες μας, τα δικαιώματα μας να συνθλίβονται από την μπότα της αγοράς. Η 30η Δεκέμβρη θα είναι μια μέρα υποταγής, μια μέρα ακόμη που θα φύγουμε από την δουλειά με το κεφάλι σκυμμένο ή μια μέρα ανυπακοής, αντίστασης και αλληλεγγύης; Σε αυτό το ερώτημα ΕΜΕΙΣ θα απαντήσουμε.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Μαγνησίας 29/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου