Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Για τη 2η σύσκεψη - συνέλευση για τη δημιουργία αριστερού, αντιδιαχειριστικού, αντικαπιταλιστικού σχήματος – κίνησης στο Βόλο. Νέα συνέλευση το Σάββατο 26/01



Δελτίο τύπου
Για τη 2η σύσκεψη - συνέλευση για τη δημιουργία
αριστερού, αντιδιαχειριστικού, αντικαπιταλιστικού σχήματος – κίνησης στην πόλη του Βόλου
που έγινε το Σάββατο 12/01/19 στη Λέσχης Εργαζομένων και Νεολαίας

Το Σάββατο 12/01 πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Λέσχης Εργαζομένων και Νεολαίας η δεύτερη ελπιδοφόρα και μαζική σύσκεψη - συνέλευση οργανώσεων και ανένταχτων αγωνιστών του κινήματος της περιοχής μας, με θέμα τη δημιουργία ενός αριστερού, αντιδιαχειριστικού και αντικαπιταλιστικού σχήματος – κίνησης που θα παρεμβαίνει στις πολιτικές και κοινωνικές μάχες της επόμενης περιόδου.

Συζητήθηκαν το πολιτικό περιεχόμενο της κίνησης και τα βασικά σημεία του προγράμματος- διακήρυξης, καθώς και η φυσιογνωμία του σχήματος. Η αντιπαράθεση για τα κρίσιμα κοινωνικά θέματα έχει ταξικό πρόσημο και περιεχόμενο. Κανένα έργο και κανένα κονδύλι που διαχειρίζονται οι δήμοι δεν είναι κοινωνικά ουδέτερο. Θέλουμε να εκφράσουμε τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας, των ανθρώπων του μόχθου, των μεταναστών, των προσφύγων, των αποκλεισμένων και όλων των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων.

Για να γίνει αυτό, οφείλουμε να καθορίσουμε το πως θέλουμε να ζούμε, χωρίς να περνάμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας μέσα από το “κόσκινο” του “ρεαλισμού” των ισχυρών, των συμφωνιών της ΕΕ και των ΕΣΠΑ και χωρίς να εκφυλίζουμε των αγώνα για την κατάκτησή τους στην προσαρμογή στο υφιστάμενο πλαίσιο. Χωρίς να κόβουμε και να ράβουμε τις ανάγκες μας στα πλαίσια των συσχετισμών των συμβουλίων ή των πιθανών συμμαχιών.

Αυτό που λείπει από την πόλη μας σήμερα δεν είναι οι “προσωπικότητες”, οι “ικανοί” και οι καλοί διαχειριστές. Αυτό που λείπει είναι ένα κίνημα πόλης που θα επιδιώξει να αμφισβητήσει και να συγκρουστεί με το πλαίσιο της αστικής πολιτικής προκειμένου να το ανατρέψει. Δεν προσκυνάμε ούτε αποθεώνουμε τους θεσμούς του τοπικού κράτους. Είναι αντιδημοκρατικοί και φτιαγμένοι με τέτοιο τρόπο που να αποφασίζουν ερήμην της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Παλεύουμε για τη συγκρότηση θεσμών του κινήματος που σε αντιπαράθεση και σύγκρουση με τους επίσημους θεσμούς θα επιβάλουν τη λαϊκή βούληση. Επιδιώκουμε να συγκροτηθούν ως μια ανεξάρτητη μορφή “Λαϊκής Αυτοδιοίκησης” που θα καταργεί στην πράξη την εξουσία του κράτους. Μορφές που ανάδειξαν τοπικά κινήματα στην περιοχή μας (Πήλιο-Νερά, Συνέλευση των κατοίκων του Παλιού Λιμεναρχείου) αλλά και αλλού (Χαλκιδική, Λευκίμη, Κερατέα κ.α) αποτελούν τα πρώτα σπέρματα μιας εξουσίας που θα ασκείται, θα πηγάζει και θα απευθύνεται στις ανάγκες του λαού. Στο πλαίσιο αυτό παλεύουμε αταλάντευτα για την κατάργηση των θεσμικών αλλαγών που εγκαινίασαν ο “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ”, ο “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”, και ο “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1”, καθώς και για την κατάργηση των νομοθετημάτων της ίδιας κατεύθυνσης που έπονται. Παλεύουμε να συντριβεί το μνημονιακό κεκτημένο της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας το οποίο προσκυνά η πλειοψηφία του πολιτικού φάσματος. Βασικός μας στόχος είναι να δημιουργηθεί μια κοινωνική και πολιτική συλλογικότητα που να μιλάει και να παλεύει για τις κοινωνικές ανάγκες, έχοντας τα μάτια στραμμένα στους δρόμους και όχι στα θεσμικά παζάρια των δημοτικών εδράνων. Ακριβώς γι αυτό, η παρέμβασή μας θέλουμε να έχει το χαρακτήρα της αποσταθεροποίησης της σταθερότητας που επιδιώκει τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι φορείς της τοπικής διοίκησης. Πάνω σε αυτές τις βάσεις νοηματοδοτείται για εμάς η ανατρεπτική πολιτική. Στο επίπεδο της πραγματικής ζωής και της θέσης που παίρνουμε σε αυτή και όχι σε όμορφα λόγια κενά περιεχομένου.

Τη συζήτηση για τη συγκρότηση και τη διακήρυξη του σχήματός μας δεν την κάνουμε με συμφωνίες κορυφής, προαποφασισμένα πλαίσια και υποταγμένη στην εκλογιμότητα “προσωπικοτήτων”. Τη διεξάγουμε ανοιχτά στον κόσμο του αγώνα και του κινήματος με διάθεση αμφίδρομης ανατροφοδότησης, αλλά και ένταξης και στράτευσης των αγωνιστικών τάσεων που δε συμβιβάζονται ούτε υποτάσσονται στους αστικούς αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, αλλά στρέφουν τα μάτια τους στην ενίσχυση όσων βρίσκονται στο δρόμο, για την πλήρη ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων, από τη σκοπιά της αντικαπιταλιστικής επαναστατικής και διεθνιστικής προοπτικής.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε σε νέα σύσκεψη - συνέλευση στις 26/01 στις 19:00 στο χώρο της Λέσχης εργαζομένων και νεολαίας (Μεταμορφώσεως 19), προκειμένου να συζητήσουμε και να οριστικοποιήσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του σχήματός μας και το σχέδιό μας για τις επόμενες μάχες.

14/01/2019
Η επιτροπή για μια αριστερή, αντιδιαχειριστική, αντικαπιταλιστική κίνησης-σχήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου