Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας για τη συνεργασία του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΠΘ με το ΓΕΣ

Πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του πολέμου φτιάχνουν κυβέρνηση, ακαδημαϊκά στελέχη και η ηγεσία του στρατού



Πώς αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ της χώρας την έντασης των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την κλιμάκωσης των πολεμικών σχεδιασμών των αστικών κέντρων; Μα προφανώς με την εναρμόνιση με τους σχεδιασμούς και τα δόγματα του πολέμου που διεξάγει η αστική πολιτική εντός και εκτός συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο εξάλλου το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017 με αντικείμενο “τα Οικονομικά της Άμυνας, τη Διοίκηση Δημοσίων Οργανισμών, τις Διεθνείς Σχέσεις και τη Στρατηγική, τα Δημόσια Οικονομικά, την Πολιτική Οικονομία, τη Διοίκηση και Διαχείριση Έργων, καθώς και Ειδικά Θέματα Άμυνας”.
Η συνέχεια των αντιδραστικών τομών στην ανώτατη εκπαίδευση που επισφραγίζεται σήμερα με την πλήρη επιχειρηματικοποίηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας προσαρμόζεται σε ένα περιβάλλον που τα όρια μεταξύ πολέμου και ειρήνης για τα ταξικά κατώτερα στρώματα της κοινωνίας στενεύουν απελπιστικά μέσα στη δύνη του “ακήρυχτου πολέμου” του κεφαλαίου στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Όπως δηλώνουν ξεκάθαρα εξάλλου με ιδιαίτερα αποκαλυπτικό τρόπο τα αντικείμενα της συνεργασίας του ΠΘ και του ΓΕΣ, ο πόλεμος γίνεται οικονομική επιχείρηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι προσαρμόζονται επιτελικά στο διαρκή πόλεμο εναντίον των εργαζομένων τους, του περιβάλλοντος και συνολικά σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Αυτό είναι εξάλλου το στοιχείο που ενώνει την επιδίωξη όλων των αστικών επιτελείων με την περιβόητη σταθερότητα και κατ επέκταση με τα δόγματα ασφάλειας των επιχειρηματικών συμφερόντων που πολύ απλά μεταφράζονται σε ιδεολογική, πολιτική και υλική καταστολή της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Η συνεργασία του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΠΘ και του ΓΕΣ αποτελεί μια επικίνδυνη και βαθιά αντιδραστική πράξη που επικοινωνεί ευθέως με την εμφάνιση του “εθνικισμού της παραγωγικής ανασυγκρότησης”, δηλαδή με την πρόσδεση των πάντων στο άρμα των πιο επιθετικών βλέψεων του ελληνικού κεφαλαίου που υπηρετείται από διαφορετικούς δρόμους, αλλά με συγκλίνουσες πορείες αυτή τη στιγμή απο όλο το αστικό φάσμα των πολιτικών δυνάμεων. Απο την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μέχρι και τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα σε ΠΘ και ΓΕΣ επιχειρεί να μετατρέψει τόσο ιδεολογικά όσο και υλικά τη γνώση και την έρευνα, αλλά και την ίδια τη νεολαία σε στρατιώτη ελεγχόμενο απο κοινού απο τη στρατιωτική ηγεσία και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Επιχειρεί να εξωραΐσει το ΝΑΤΟ και να του ανοίξει διαδρόμους επικαθορισμού όλων των κοινωνικών πεδίων, από τις σπουδές μέχρι την εργασία, με τον ίδιο τρόπο που άνοιξαν οι πύλες των πανεπιστημίων στις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ.
Καλούμε τη νεολαία και τους εργαζόμενους να σπάσουν το πλαίσιο υποταγής της ανώτατης εκπαίδευσης στις κατευθύνσεις της στρατιωτικής ηγεσίας και των επιχειρηματικών ομίλων. Καλούμε τις αγωνιστικές συλλογικότητες εντός και εκτός πανεπιστημίου να κηρύξουν ανεπιθύμητους τους manager επιχειρηματικών συμφερόντων που υποδιώμενοι τους ακαδημαϊκούς καθηγητές υποθηκεύουν πολλαπλά το μέλλον της νεολαίας και της κοινωνίας ολόκληρης. Παλεύουμε να ακυρωθεί το μνημόνιο συνεργασίας ΠΘ και ΓΕΣ με κατεύθυνση μια εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες για ολόπλευρη κριτική γνώση, εργασία, ελευθερία και ειρήνη. Παλεύουμε για τη συγκρότηση ενός αντικυβερνητικού – αντιμπεριλαιστικού -διεθνιστικού κινήματος που θα μπλοκάρει τη μηχανή του πολέμου, θα διεκδικεί το ψωμί που μας κλέβει η ντόπια και ξένη ολιγαρχία και θα παλεύει για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών στη βάση των κοινών συμφερόντων των εργαζόμενων όλων των χωρών και όλων των εθνικοτήτων.



27/01/2018

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου