Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Ανακοίνωση για το σχέδιο ανάπλασης της πολυτεχνικής σχολής του ΠΘ και την εκκένωση της κατάληψης "Τερμίτα"

Εκκένωση καταλήψεων προς όφελος εργολάβων διατάσσουν κυβέρνηση, πρυτάνεις και τοπικοί παράγοντες

Με μια γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση που διευθύνονταν επιτελικά από την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλίας στη Λάρισα και επανδρωνόταν επιχειρησιακά από δυνάμεις προερχόμενες από την Αθήνα καθώς και ένα ελικόπτερο, επέλεξε η διοίκηση του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι τοπικοί παράγοντες και η κυβέρνηση ΣΥΡΖΙΑ-ΑΝΕΛ να εκκενώσουν την Πέμπτη 04/01 την κατάληψη “Τερμίτα” στο Βόλο και να εγκαινιάσουν με αυτή την κίνηση ένα νέο κεφάλαιο αυταρχισμού και επιχειρηματικοποίησης για το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Την αστυνομική επιχείρηση ακολούθησε το γκρέμισμα των παλαιών κτιρίων προκειμένου να μπορεί να δοθεί το “πράσινο φως” στο επενδυτικό σαφάρι πανεπιστημίου και εργολάβων, αλλά και η τουλάχιστον για 48ωρες μετατροπή της πόλης του Βόλου σε “κατεχόμενη περιοχή” με την ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε μια σειρά κεντρικών σημείων της πόλης.
Τα μέσα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση και η διοίκηση του πανεπιστημίου Θεσσαλίας υποδηλώνουν και τους στόχους. Καταστολή και θέαμα για μια υπόθεση που απέχει χιλιόμετρα απο τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά συμπληρώνει και αναδεικνύει το “succses story” της “ανάπτυξης” της κυβέρνησης ΣΥΡΖΙΑ-ΑΝΕΛ. Η περιβόητη επέκταση του συγκροτήματος της Πολυτεχνικής σχολής του Βόλου, αποτελεί την πιο επίσημη απόδειξη της συνολικής στροφής που επιχειρεί να σφραγιστεί στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας με τη μετατροπής τους σε πεδία αγοραπωλησίας εργατικής δύναμης, έρευνας και γνώσης και σε επενδυτικά χωράφια που οι εργολάβοι θα εξαργυρώνουν τα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους κονδύλια του ΕΣΠΑ. Αυτό καταμαρτυρά η συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Α. Μεικόπουλου στην εφημερίδα “Ταχυδρόμος¨ (31/12/2017) που σε ένα σεμινάριο νεοφιλελεύθερης αντίληψης για την εκπαίδευση κατατάσσει το πλάνο κτιριακής επέκτασης της πολυτεχνικής σχολής ως “αναπτυξιακό έργο”, ομολογώντας με αυτό τον τρόπο πως τα πανεπιστήμια για την κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο απο μια κερδοφόρα επιχείρηση διαχείρισης και κατανομής κονδυλίων.
Η ίδια η διοίκηση του πανεπιστημίου Θεσσαλίας ρίχνει άπλετο φως στο χαρακτήρα των έργων που επιτελεί. Το έργο για το οποίο έγινε η τεράστια αστυνομική κινητοποίηση και υποτίθεται οτι εξυπηρετεί της φοιτητικές και κοινωνικές ανάγκες έχει προϋπολογισμό 55εκ ευρώ. Σύμφωνα με την αναλυτική περιγραφή των κτιρίων από την απόφαση της Συγκλήτου, το κτίριο των Μηχανολόγων θα περιλαμβάνει 44 γραφεία καθηγητών και των Πολ Μηχ 50, όπως και ότι το 40% του προϋπολογισμού θα πάει στην κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ! Αλήθεια που εξυπηρετούνται μεσα σε όλα αυτα οι φοιτητικές ανάγκες...;;; Επειδή έχει ενδιαφέρον, παρατίθεται αυτολεξεί μια παράγραφος από την απόφαση της συγκλήτου για τα έργα: «Τα δύο νέα κτίρια είναι ιδιαίτερα σημαντικά και για την πόλη του Βόλου. Με συνολικό προϋπολογισμό 55 εκ. ευρώ, η ανέγερση των κτιρίων αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως αναπτυξιακό έργο της τελευταίας περιόδου στην περιοχή, θα ενισχύσει τις δημόσιες υποδομές της πόλης και θα προσφέρει απασχόληση σε πολλούς ανθρώπους κατά τη φάση της κατασκευής. Η επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής των Παλαιών, αφού μετατρέπει έναν εγκαταλειμμένο χώρο 19 στρεμμάτων με ακατάλληλα για χρήση κτίρια σε μια ζωντανή πανεπιστημιούπολη με πολλούς ανοικτούς και προσβάσιμους στο ευρύ κοινό δημόσιους χώρους.» Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προβάλλεται συστηματικά και μέσω του τοπικού τύπου (βλ. Δημοσίευμα εφημερίδας “Θεσσαλία” 30/12/2017) ως ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες και επιχειρηματίες στη Θεσσαλίακαι είναι έτοιμο να συμβάλει σε αναπτυξιακά επιχειρηματικά σχέδια με ευρωπαϊκά κονδύλια, ΕΣΠΑ, άμεση συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας κλπ . “Κερασάκι στην τούρτα” η συνεργασία του πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΓΕΣ (βλ. Εφημερίδα “Ταχυδρόμος” 10/01/2018).
Το πραγματικό δίλημμα στο οποίο έχει να απαντήσει η τοπική κοινωνία και η σπουδάζουσα νεολαία της πόλης μας είναι αν θέλουμε ενα πανεπιστήμιο εργοδότη, εργολάβο και πωλητή έρευνας και γνώσης σε επιχειρηματικούς ομίλους και στην πολεμική βιομηχανία ή ένα πανεπιστήμιο προσβάσιμο στο σύνολο της κοινωνικής πλειοψηφίας, που θα παρέχει ενιαία πτυχία, πολύμορφη γνώση γύρω απο τα επιστημονικά αντικείμενα και θα ωθεί συνολικά τη νεολαία και τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό του σε μια χειραφετημένη αντίληψη για την τεχνολογία και τη γνώση. Οι 2 παραπάνω επιλογές όχι απλά δεν μπορούν να συνυπάρξουν, αλλά είναι καθολικά εχθρικές μεταξύ τους. Η μετατροπή του πανεπιστημίου σε έναν επιχειρηματικό οργανισμό τόσο στη δομή όσο και στη λειτουργία και τους στόχους του είναι εξάλλου η βασική αιτία που το καθιστά σήμερα εναν αυταρχικό οργανισμό επιβολής αγοραίων συμφερόντων, φορέα του κανιβαλικού ανταγωνισμού μεταξύ των σημερινών φοιτητών και αυριανών εργαζόμενων, μηχανή παραγωγής ανέργων και κακοπληρωμένων αποφοίτων και συνολικά έναν εκμεταλλευτικό μηχανισμό του πνεύματος, της γνώσης και όλων των ανθρώπινων δεξιοτήτων.
Στη βάση αυτή η εκκένωση της κατάληψης “Τερμίτα” αποτελεί την είσοδο σε μια περίοδο αυταρχισμού απο την πλευρά της διοίκησης του πανεπιστημίου και της κυβέρνησης που δε θα σταματήσει αν δεν αντιμετωπιστεί μαχητικά απο το ίδιο το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα. Θα σταθούμε στο πλευρό όλων των αγωνιστικών συλλογικοτήτων που θα παλέψουν για το μπλοκάρισμα της επιχειρηματικής λειτουργίας των σύγχρονων πανεπιστημίων με γνώμονα την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Δε θα αφήσουμε να μετατραπούν τα πανεπιστήμια σε εργαστήρια παραγωγής γενίτσαρων που θα παλεύουν μόνο για την επέκταση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Καλούμε όλες τις μαχώμενες δυνάμεις του κινήματος σε κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην κανιβαλική “ανάπτυξη” που υπόσχεται η κυβέρνηση, οι παράγοντες της “τοπικής αυτοδιοίκησης” και μια σειρά κρατικοδίαιτων εργολάβων μαφιόζων.

14/01/2017
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου