Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Κοινή ανακοίνωση των αντικαπιταλιστικών σχημάτων σε δήμους και περιφέρειες, εργατικών σχημάτων στους ΟΤΑ και της εργατικής συλλογικότητας "Attack", για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

25000 εργαζόμενοι και εργαζόμενες σε όλη τη χώρα θα καλύψουν θέσεις εργασίας μέσω του νέου προγράμματος του ΟΑΕΔ για την κοινωφελή εργασία στους Δήμους με προσωρινές συμβάσεις. Θα έρθουν να προστεθούν στους περίπου 6000 που έχουν ήδη προσληφθεί με το πρόγραμμα σε συγκεκριμένους Δήμους της χώρας. Στο σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, πρόνοια, καθαριότητα κ.α.), οι θέσεις που καλύπτονται με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ξεπερνούν τις 50000 και πλέον οι διάφορες μορφές ελαστικής εργασίας τείνουν να κυριαρχήσουν στον δημόσιο τομέα.
Τι μας λένε;

Η κυβέρνηση μας λέει ότι κάνει προσλήψεις για να καλύψει τις ανάγκες. Ότι μειώνει την ανεργία. Ότι η δική της μνημονιακή πολιτική με τις 8μηνες συμβάσεις είναι καλύτερη από τη μνημονιακή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων με τις 5μηνες συμβάσεις.
Οι δημοτικές αρχές μας λένε ότι τα προγράμματα αυτά είναι μια λύση στα προβλήματα των Δήμων. Ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική στο μνημονιακό καθεστώς πέρα από αυτά τα «δώρα» που μας δίνει η Ε.Ε.
Η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ., οι βιομήχανοι και το κεφάλαιο μας λένε ότι αυτές οι πολιτικές θα φέρουν ανάπτυξη και θα ξεπεραστεί η κρίση. Ότι για να «σωθούμε» πρέπει να μειώνονται οι δαπάνες, να στέλνεται κόσμος στην ανεργία, να κόβονται οι μισθοί και να ιδιωτικοποιούνται τα πάντα.

Όμως εμείς ξέρουμε την αλήθεια.

Όλοι και όλες μας ζούμε καθημερινά στους Δήμους και γνωρίζουμε πολύ καλά την κατάσταση που έχουν βρεθεί οι δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες παρόλο που πληρώνουμε δυσβάστακτους φόρους και δημοτικά τέλη. Υπηρεσίες απολύτως αναγκαίες για τη ζωή μας, για την προστασία των πιο αδύναμων, για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, τους παιδικούς σταθμούς, την καθαριότητα διαλύονται από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Υπάρχουν κενά σε θέσεις εργασίας απολύτως αναγκαίες για να υλοποιείται έργο των Δήμων και τα κενά αυτά δε μπορούν να καλύπτονται με «μπαλώματα» λίγων μηνών. Απαιτείται μόνιμο και σταθερό προσωπικό με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής και όχι ένα χάος προσωρινών θέσεων, μετατάξεων κ.α. Οι εργαζόμενοι σε τόσο κρίσιμους για τη ζωή των δημοτών τομείς, μετατρέπονται σε «ωφελούμενους» με μισθούς 430 ευρώ (για μέχρι 25 ετών) και 490 ευρώ (για άνω των 25). Με πολύ χαμηλότερα μεροκάματα από τους συναδέλφους τους στην ίδια εργασία, χωρίς τα ίδια αναγνωρισμένα εργασιακά δικαιώματα, χωρίς πολλές φορές τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας με αποτέλεσμα τα τραγικά εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν σε αντίστοιχα προγράμματα.
Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, οι νέοι ξέρουμε πολύ καλά πως η επίθεση στα δικαιώματα στην εργασία και στις κοινωνικές παροχές δεν αφορά μόνο τους ελαστικά εργαζόμενους στους Δήμους ή το Δημόσιο. Είναι η κυρίαρχη πολιτική που επιδιώκει να κάνει καθεστώς την ελαστική εργασία, τη φτώχεια, την ανασφάλεια, το διαρκές μεταίχμιο μισοανεργίας- μισοεργασίας. Είναι η ίδια πολιτική που μας πετάει στην ανεργία, που δίνει όπλα στα χέρια των ασύδοτων αφεντικών, που μας ξετινάζει στη φορολογία, που θέλει να μας πάρει τα σπίτια. Μια αντεπίθεση πρέπει να ξεκινήσει, για την ανατροπή όλης αυτής της αντιλαϊκής σταυροφορίας με κριτήριο τις ανάγκες μας για μόνιμη σταθερή εργασία με αξιοπρεπή αμοιβή. Τα δικαιώματα μας είναι πάνω από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, από την αποπληρωμή του χρέους, τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες και την παραμονή στο ευρώ και την ΕΕ.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες των προγραμμάτων. Οι θέσεις που καλύπτετε είναι αναγκαίες για τη λειτουργία των δήμων. Η κυβέρνηση προσπαθεί να το παρουσιάσει σαν ευκαιρία για μια προσωρινή διαφυγή από τη χρόνια ανεργία, σαν ένα διάλλειμα από τη φτώχεια. Όμως μη θεωρήσετε ότι λάβατε κάποιο «δώρο». Αυτοί που μας ρίξανε στην ανεργία, που μας φτωχύνανε, που ακόμα κρατάνε την εξουσία και τον πλούτο δε δωρίζουν τίποτα. Εμείς τους δωρίζουμε τη φτηνή εργασία μας, όσο δεν ξεσηκωνόμαστε εναντίον τους. Οργανωθείτε και ξεσηκωθείτε. Να ξέρετε ότι θα βρεθούμε στο πλευρό σας στον αγώνα για ίσα δικαιώματα, για αυξήσεις στους μισθούς και ίση αμοιβή για ίση εργασία, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μέτρα ασφαλείας. Ο συλλογικός αγώνας μπορεί να νικήσει την ομηρεία και το φόβο. Η οργάνωση και η κοινή δράση έχει φέρει νίκες ως προς τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες στους Δήμους. Δεν είναι καθόλου άσχετα τα προγράμματα των προσωρινών και επισφαλών θέσεων εργασίας στους δήμους, με τις αλλαγές στον ΟΑΕΔ, την εφαρμογή του «ποινολογίου», την προσπάθεια μετατροπής των επιδομάτων ανεργίας σε μορφές επιδότησης σε επιχειρήσεις και εργοδότες, για να μας προσλαμβάνουν απελπισμένους από τη δεξαμενή των ανέργων με αντίστοιχα άθλιους μισθούς και εξαφανισμένα δικαιώματα. Οι δήμοι, εξάλλου, πρωτοστατούν σε αυτές τις αλλαγές. Βρίσκονται στην αιχμή μιας διαρκούς προσπάθειας , περικοπής των δημοσίων δαπανών για κοινωνικές ανάγκες και μετατροπής τους σε ανταποδοτικές «παροχές. Σε αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουν να μας μετατρέψουν σε εύπλαστο εργατικό δυναμικό που θα μπορεί εύκολα να εντάσσεται σε μορφές ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών υπηρεσιών και προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Να μην αποδεχτούμε το διαχωρισμό μεταξύ των εργαζομένων που θέλει να επιβάλλει η εξουσία. Τα δικαιώματα μόνιμων και προσωρινών εργαζομένων είναι κοινά. Πρέπει και ο αγώνας τους να είναι κοινός μέσα από τα ίδια σωματεία και επιτροπές, μέσα από κοινές διεκδικήσεις και κινηματικές δράσεις.
Μπορούμε να νικήσουμε

Είναι ώρα για αγώνα. Οι εργαζόμενοι/ες συμβασιούχοι/ες μπορούν να μπουν μπροστά και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους με κοινή ενωτική δράση και συντονισμό πρώτα από όλα για την ίδια τη ζωή τους.
Σε αυτό τον δίκαιο αγώνα, οι συλλογικότητες που υπογράφουμε θα βρεθούμε ολόπλευρα συμπαραστάτες και θα πρωτοστατήσουμε για να μπει τέλος στην ομηρεία των συμβασιούχων και όλων μας, την ανασφάλεια της δουλειάς, την κατάργηση κάθε μορφής προσωρινής και ελαστικής εργασίας, στο μεγάλο αίτημα για ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ.

Αυξήσεις στους μισθούς, ίση αμοιβή για ίση εργασία. Πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα στους εργαζόμενους των κοινωφελών προγραμμάτων.
Όχι στις απολύσεις. Μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
Μαζικές μόνιμες προσλήψεις σε όλες τις υπηρεσίες για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών των ΟΤΑ και της κοινωνίας. Κατάργηση κάθε μορφής προσωρινής και ελαστικής εργασίας
Καμία ιδιωτικοποίηση έμμεση ή άμεση. Καμία ανοχή στην κερδοσκοπία του ιδιωτικού κεφαλαίου και των εργολάβων. Δήμοι στην υπηρεσία του λαού. 

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΠΑΝΤΟΥ

Αριστερές Ριζοσπαστικές Αντικαπιταλιστικές Κινήσεις Πόλης/ Περιφέρειας

Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, Ανυπακοή στις γειτονιές Αμπελοκήπων-Μενεμένης Θεσσαλονίκης, Ανυπότακτο Αγρίνιο, Ανυπόταχτη Καισαριανή, Ανυπόταχτη Πετρούπολη, Ανυπότακτη Πόλη-Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στις γειτονιές Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αριστερή Κίνηση Περιστερίου, Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα, Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας, Εκτός Πλάνου- Αντικαπιταλιστική κίνηση Ελληνικού Αργυρούπολης, Εκτός Σχεδίου- Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία, Εκτός των Τειχών-Αριστερή Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Αμαρουσίου, Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής Δήμου Θέρμης, Μια πόλη Ανάποδα – Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης, Ρήγμα στα Δυτικά (Αιγάλεω), Φυσάει Κόντρα στην Αγία Παρασκευή,

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Ανταρσία- Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Κ. Μακεδονία, Ανταρσία στο Μωριά – Συμπόρευση για την Ανατροπή, ΑΡ.ΣΥ Ανατροπή -Ανταρσία στη Δυτική Μακεδονία, Αριστερή παρέμβαση στην Ήπειρο, Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία-Ανταρσία για την Ανατροπή, Ανυπόταχτη Κρήτη, Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια, Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα

Attack στην ανεργία και την επισφάλεια

Αγωνιστικές Κινήσεις – Συσπειρώσεις στους ΟΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου