Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Στις ευρωεκλογές και στις γειτονίες να κάνουμε ανταρσία!


Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στον δήμο Βόλου έστειλε σπίτι του τον γυρολόγο πρώην δήμαρχο Πάνο Σκοτινιώτη. Η αποφασιστική καταδίκη των κύριων εκφραστών των καταστροφικών πολιτικών των μνημονίων και της ΕΕ που διοίκησαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια δεν άλλαξε όμως το τοπίο.  Ιδιωτικά συμφέροντα που μέσα από την αντιδραστική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη βλέπουν ένα νέο πεδίο κερδοφορίας να ανοίγει μπροστά τους, επέλεξαν στις φετινές εκλογές να στρατευτούν με τις πιο επιθετικές, τυχοδιωκτικές και επικίνδυνες αντιλήψεις όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τον συνδυασμό του παράγοντα του σάπιου ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού Αχιλλέα Μπέου. 

Η ανάδειξη όμως του Μπέου στα τοπικά ζητήματα της πόλης, άσχετα αν τελικά αναδειχθεί δήμαρχος, αποτελεί μία βαθιά στροφή εκφασισμού όπου η διαμεσολάβηση των λαϊκών συμφερόντων αντικαθίσταται από μια δικτατορία του ρουσφετιού, από φέουδα επιχειρηματιών που θα βάλουν βαθιά το χέρι σε δημόσιο χρήμα και σε κοινοτικά κονδύλια και θα μετέχουν ανενόχλητοι στην λήψη αποφάσεων όπου θα σφετεριστούν τον δημόσιο πλούτο σε καλλικρατικούς δήμους-επιχειρήσεις. Αποτελεί κομμάτι του σχεδίου συμφερόντων όπως του Μαρινάκη στον Πειραιά, όπου εν απουσία παρέμβασης ενός μαχητικού εργατικού κινήματος, ανοίγει το πεδίο με μαφιόζικες πρακτικές να εισβάλλουν στην δημόσια σφαίρα χωρίς κανένα έλεγχο ιδιωτικά συμφέροντα. Το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά την πιο αιχμηρή έκφανση των επιδιώξεων των Καλλικρατικών νόμων συγγραφέας των οποίων ήταν και ο Πάνος Σκοτινιώτης.

Σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας θέλουμε να επισημάνουμε καταρχήν προς τον επίδοξο δήμαρχο, ότι ο Βόλος δεν θα γίνει το Μονακό τις σάπιας βιτρίνας που ορέγεται όσο περνάει από το χέρι μας και όσο αντέχει η καρδιά μας να παλεύουμε. Ο Βόλος για μας, μία πόλη ανέργων και εργαζομένων δεν θα γίνει επιχειρηματικό πάρκο της πιο ακραίας εργασιακής εκμετάλλευσης. Ο Βόλος δεν θα γίνει σαν τι κερκίδες που έχει μάθει να κουμαντάρει ο Μπέος, με σουίτες πολυτελείας για εκλεκτούς και με τσιμεντόλιθους για τους υπόλοιπους για να σπάζουν στο τέλος οι επιδοτούμενοι οπαδικοί στρατοί τα κεφάλια τους.

Επιδίωξή μας είναι ο Βόλος να γίνει «πρωτεύουσα» ανατρεπτικού αγώνα ενάντια στην επίθεση των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΔΝΤ και των επίδοξων δημάρχων που θα επιδιώξουν να κάνουν την αρπαχτή τους. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι η παράταξη του Μπέου δεν δημιουργήθηκε με παρθενογένεση ούτε αποτελείται από άφθαρτους νέους. Είναι γνωστό σε όλους τους Βολιώτες ότι ένας από του κύριους θαμώνες του εκλογικού του κέντρου είναι ο Γ. Μουλάς ο οποίος χρόνια ολόκληρα  δραστηριοποιείται στο Δήμο Βόλου με την παράταξη της ΝΔ ενώ τον περασμένο χρόνο άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Χρυσή Αυγή – πράγμα που άλλωστε ήδη γίνεται μέσα στο ψηφοδέλτιο του Μπέου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Α. Μπέος ζητάει την ψήφο των πολλών για τα συμφέροντα των λίγων. Πίσω από τις αντισυστημικές κορώνες η παράταξη του, όπως φαίνεται και από το ψηφοδέλτιό του δεν έχει καμία σχέση με ότι αφορά τις ανάγκες των πληττόμενων από την κυρίαρχη πολιτική, κοινωνικών στρωμάτων. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι πέρα από την αβάσταχτη ελαφρότητα της «χαβαλετζίδικης» ψήφου, με τους πολίτες που πιστεύουν ότι με ένα στημένο παιχνίδι ή ένα σφύριγμα στην παράταση θα πάρουν πίσω την κλεμμένη τους ζωή δεν έχουμε κοινό όραμα. Δεν υπάρχει πιο μεγάλη απόδειξη από την ίδια την μνημονιακή πραγματικότητα ότι ο ξεσαλωμένος επιχειρηματικός κόσμος που βοά από την κρίση είναι πρωταθλητής στην διαφθορά και την αναξιοκρατία και ήταν πίσω από κάθε εκφυλισμένο φαινόμενο στην τοπική και κεντρική πολιτική σκηνή, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια αλλά ολόκληρες δεκαετίες.

Από την άλλη μεριά η ανάδειξη του Μαργαρίτη Πατσιαντά στον δεύτερο γύρο, θα περίμενε κανείς να σημάνει μια αποφασιστική απεύθυνση από τον ίδιο στον δοκιμαζόμενο λαό του Βόλου να ολοκληρώσει το έργο των εκλογών με την εκλογή του στην θέση του δημάρχου, πράγμα που όπως ισχυριζόταν θα σήμαινε για την επόμενη μέρα μια ανάταση των αγώνων του λαού και της αριστεράς. Αντιθέτως δεν χρειάζεται να είναι κάποιος προφήτης για να αντιληφθεί ότι οι επιδιώξεις όχι μόνο του Μ. Πατσιαντά, αλλά και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ απέχουν παρασάγγας από το αναγκαίο που χρειάζεται για να νικήσουν οι εργαζόμενοι. Σε αντίθεση με την προεκλογική ρητορεία για τσάκισμα των μνημονιακών δυνάμεων και για «δήμο της αριστεράς», μετά τις εκλογές ο Μ. Πατσιαντάς μπέρδεψε τους εχθρούς με τους φίλους του και έστειλε κάλεσμα ενότητας στον «τελειωμένο» Πάνο Σκοτινιώτη και στον Μ. Μιτζικό για μία προοδευτική συνεργασία πέρα των εκλογών με τους οποίους όπως δήλωσε  «είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν»! Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι η διαχείριση στα πλαίσια της ΕΕ και του Καλλικράτη όχι μόνο δεν θα φέρει βελτίωση στην θέση που βρίσκεται ο λαός αλλά θα ενσωματώσει με γοργούς ρυθμούς όποιον έχει την αυταπάτη ότι θα τα βγάλει πέρα χωρίς ρήξεις. Στο ίδιο μήκος κύματος, στο «λαχάνιασμα» του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο γύρο πανελλαδικά συνέβαλε η απουσία πραγματικής εναλλακτικής απέναντι στον κόσμο του κεφαλαίου και η απουσία ανατρεπτικού σχεδίου.

Μια γνήσια εργατική και λαϊκή αυτοδιοίκηση με τα όργανα πάλης του λαού στις γειτονιές και τις πλατείες είναι η μόνη λύση να επιβληθεί το δίκιο, να μπει φρένο στην σπατάλη και κοινωνικός έλεγχος στον δημόσιο πλούτο και να φτιάξουμε το αντίπαλο δέος στο καπιταλιστικό σφαγείο των μνημονίων και της ΕΕ και στους καλλικρατικούς επιχειρηματικούς δήμους. Αυτό πρεσβεύει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και με αυτή την λογική πολιτευτήκαμε στις περιφερειακές εκλογές με την Αριστερή Παρέμβαση στην Θεσσαλία από τις οποίες βγήκαμε ενισχυμένοι, ενώ στον δήμο Βόλου μας στήριξε με την ψήφο του πάνω από το 3% του εκλογικού σώματος  και εξέλεξε τον Στάθη Ντούρο περιφερειακό σύμβουλο. Η οργή του κόσμου της εργασίας και η αποφασιστική βούληση να μπει τέρμα στο εκφυλισμένο μνημονιακό τοπίο, θα εκφραστεί από τις δυνάμεις μας και απέναντι στην επόμενη δημοτική αρχή! Μπορεί ουσιαστικά με τις απαιτήσεις του Καλλικράτη να μας απαγορεύτηκε να κατέβουμε στον δήμο αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την αποφασιστική παρέμβαση για ένα νέο γύρο αγώνων.

Στην ανακοίνωσή μας πριν τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών  εκτιμήσαμε ότι οι εργατικές και λαϊκές αγωνιστικές διαθέσεις για ανατροπή του σάπιου πολιτικού συστήματος και η ανάγκη για μία λαϊκή αυτοδιοίκηση, όπλο στα χέρια του λαού και όχι του κεφαλαίου και της ΕΕ, δεν εκπροσωπούνται από κανένα συνδυασμό. Η εκτίμηση αυτή ισχύει και για τον δεύτερο γύρο.

Σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας δεν θέλουμε να προτρέψουμε τον κόσμο που αγωνιά να «κλείσει τα αυτιά του», όπως έκανε ο Α. Νάνος εκπρόσωπος της Λαϊκής συσπείρωσης. Η απουσία ενός μαχητικού κινήματος στην πόλη δεν αντιμετωπίζεται ούτε με κλειστά μάτια, ούτε με κλειστά αυτιά, ούτε με υγειονομικές ζώνες και άσφαιρα πυρά. Αντιλαμβανόμαστε την ποιοτική διαφορά που σηματοδοτεί η ανάδειξη του Μπέου στον δεύτερο γύρο και δεν τηρούμε ίσες αποστάσεις από αυτόν και τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε κοινές αγωνίες και με τον κόσμο που θέλει να αποφύγει τα χειρότερα συμμετέχοντας για να μην βγει ο Μπέος με κριτική στήριξη στο Μ. Πατσιαντά, όπως και με τον κόσμο που δεν θα συμμετάσχει στην κάλπη του δήμου βιώνοντας αδιέξοδα, σε ένα πλαίσιο αναζήτησης πάντα μιας πραγματικής ανατρεπτικής φωνής που θα κάνει την διαφορά. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να έχει κανείς την αυταπάτη ότι με μία ψήφο θα εκλέξει κάποιον αριστερό σωτήρα που θα τον σώσει χωρίς αγώνες και με συμμαχίες με τέως αποτυχημένους δημάρχους και «προοδευτικούς» νεοδημοκράτες. H ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξάλλου έχει ξεκάθαρη θέση για την αποτυχία μιας αριστερής διαχείρισης του Καλλικράτη και δεν θα συναινέσει σε αυτή αλλά αντιθέτως θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο. 


Καλούμε τους εργαζόμενους, την νεολαία και τον λαό του Βόλου καταρχήν να μην στηρίξει σε καμιά των περιπτώσεων τον συνδυασμό του Α. Μπέου και να τον καταδικάσει στην ήττα. Να ξεπεράσουν το δίλημμα να διαλέξουν μεταξύ των δύο μνημονιακών αντιπάλων, Αγοραστού και Τσιλιμίγκα, στο β γύρο των περιφερειακών και να απεγκλωβιστεί πολιτικά από τα περιοριστικά διλήμματα των δεύτερων γύρων συμμετέχοντας στη μεγάλη και κύρια πολιτική μάχη των ευρωεκλογών, από την σκοπιά της ενίσχυσης εκείνης της πολιτικής και κοινωνικής δύναμης του ανατρεπτικού αντικαπιταλιστικού κινήματος που είναι η αποκλειστική προϋπόθεση και εγγύηση για την αποσταθεροποίηση του μνημονιακού ευρωσφαγείου, για να μην περάσουν αλλά μέτρα και για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για την χώρα και διεθνώς ενάντια σε κυβέρνηση-ΕΕ-κεφάλαιο. Μια τέτοια ενίσχυση των δυνάμεων της ΑΝΤΑΣΥΑ θα σηματοδοτήσει μεταξύ άλλων για την Μαγνησία και τον Βόλο βασική ώθηση για την υλοποίηση του στόχου, που έχουμε θέσει για την μαχητική παρέμβαση στα τοπικά ζητήματα την επόμενη περίοδο, καλύπτοντας το κενό μιας εργατικής λαϊκής αντικαπιταλιστικής συλλογικότητας.


ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας 21/5/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου