Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Ρατσισμός και Ξενοφοβία: Μια πολιτική απάτη εναντίον όλων των εργαζομένων.

Ο Χρυσοχοΐδης με στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο Λοβέρδος με επιστημονικοφανείς αρλούμπες, το ΛΑΟΣ κι ο Καμμένος με το στρατό και την αστυνομία, οι νεοναζί με ουρλιαχτά και βρυχηθμούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση με φράχτες και ναρκοπέδια, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ με «ευρωπαϊκά» ήθη και όπλα… με λίγα λόγια όλο το κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο βρήκαν το πρόβλημα της χώρας και του λαού: Είναι, λένε, η μετανάστευση!

Δεν εννοούν βέβαια τους έλληνες νέους που αυτοεξορίζονται αλλά τα τέκνα άλλων χωρών και τόπων. Κυνηγημένοι από τον θάνατο, τον πόλεμο, την πείνα και την ερήμωση φεύγουν. Για να φτάσουν κάπου όπου η ζωή ίσως επιτρέπεται. Πολλοί μπαίνουν στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή. Πρόκειται για μια ιστορικής κλίμακας μετακίνηση πληθυσμών.

Εδώ και 20 περίπου χρόνια – μετά την κατάρρευση των καθεστώτων του υποτιθέμενου σοσιαλισμού - οι οικονομικοί και πολιτικοί «παράγοντες» ευνοούν μια περιορισμένη προσέλευση μεταναστών πάντα όμως χωρίς νομιμοποίηση. Γιατί όντας «παράνομοι» είναι πιο εύκολη η υπερεκμετάλλευση της εργασίας τους στις χώρες υποδοχής. Σε μεγάλο βαθμό, σ’ αυτή την άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών οφείλεται το «θαύμα του Σημίτη» που έριξε τον πληθωρισμό, μας έχωσε στο ευρώ και έκανε Ολυμπιάδα, αλλά και σε πολλές χώρες (πχ Ιταλία, Ελλάδα) η προσωρινή ανάκαμψη του τομέα της μικρής μεταποίησης και της γεωργίας.

Η αλλόφρων και βάρβαρη πολιτική της «πολιτισμένης δύσης» βέβαια δεν είχε όρια: Οι εισβολές στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, η καταστροφή της υποσαχάριας Αφρικής, η ήττα του αραβικού κόσμου, οι αλλεπάλληλες εκφάνσεις της οικονομικής κρίσης, το πλιάτσικο στις πλουτοπαραγωγικές πηγές των αναπτυσσόμενων χωρών δημιούργησαν μια πλανητικής έκτασης καταστροφή. Και πολλοί περισσότεροι άνθρωποι τώρα πια φεύγουν για να μη πεθάνουν.

Μετά ήρθε η σειρά της Ελλάδας να πάρει το ρόλο της χώρας σε κρίση!

Δεν είναι βέβαια απλά η υπερχρέωση του δημόσιου που φταίει για την κρίση. Ούτε φυσικά το παραμύθι του υπέρογκου κράτους. Την κρίση την προκαλεί η λύσσα για καταλήστευση του κόπου των εργαζομένων και της περιουσίας του ελληνικού λαού. Την κρίση την προκαλούν οι ίδιες οι πολιτικές που με περίσσιο θράσος ισχυρίζονται ότι τάχα θα ξεπεράσουν την κρίση: μνημόνια, ξεπούλημα, φτώχεια κλπ.

Σ’ αυτή τη στιγμή και ειδικότερα εν όψει εκλογών, τώρα που ο λαός υποφέρει, είναι η ευκαιρία για τους πολιτικούς υπαλλήλους των ληστών να ενσπείρουν το ρατσιστικό δηλητήριο. 

Προφασίζονται ανταγωνισμό δήθεν ελλήνων και ξένων εργατών στην αγορά εργασίας. Προφασίζονται την εγκληματικότητα που φορτώνουν εξ ολοκλήρου στους μετανάστες. Προφασίζονται τον «κίνδυνο για το ελληνικό αίμα». Ποιοι; Οι διαχρονικοί γλείφτες της Γερμανίας από την εποχή των ναζί μέχρι σήμερα, οι «ευχαριστούμε τους αμερικανούς», αυτοί που στέκονται σούζα μπροστά σε κάθε εγχώριο ή ξένο κεφαλαιοκράτη. Αυτοί που βαφτίζουν τους ληστές «επενδυτές».

Τα επιχειρήματα και τα σχέδια ενάντια στους μετανάστες είναι όλα μια απάτη:

· Τα πιο βαριά εγκλήματα στην Ελλάδα δεν οφείλονται σε ξένους. Αντίθετα οι πιο οργανωμένες μαφίες χρησιμοποιούνται συχνά σε επιθέσεις κατά μεταναστών και σχετίζονται με την ακροδεξιά.

· Όσο οι άνθρωποι αυτοί μένουν «χωρίς χαρτιά» τόσο πιο πολύ εξωθούνται στην απόγνωση και μετά στην παρανομία. Κατά αυτό τον τρόπο, μετατρέπονται βίαια και σχεδιασμένα στο εργατικό δυναμικό της καπιταλιστικής παρα-οικονομίας που κάθε άλλο παρά αποτελεί “ανορθογραφία” του σύγχρονου κόσμου. Από τα κυκλώματα της κάθε λογής μαφίας “παράγεται” το 30% της παγκόσμιας καπιταλιστικής κερδοφορίας. Και ας μην έχουμε αυταπάτες ότι η συνύφανση “καθαρής” και παράνομης οικονομίας, μαφίας-παρακράτους και επίσημου κράτους δεν έχει προχωρήσει και στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ιστορία με τις αναπλάσεις σε διάφορες περιοχές της Αθήνας... 

· Οι επιθεωρήσεις εργασίας δεν προσπαθούν σχεδόν στο παραμικρό να επιβάλουν ίσα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εχθρότητες και ανταγωνισμοί με τους έλληνες εργάτες.

· Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που ετοιμάζουν θα επιδιώξουν το εγκλεισμό μερικών χιλιάδων ίσως ανθρώπων. Εκατοντάδες χιλιάδων άλλοι μετανάστες θα ζουν έξω απ’ τα στρατόπεδα «πιο παράνομοι», πιο φοβισμένοι, πιο φτηνοί όποτε βρίσκουν δουλειά, εξαθλιωμένοι, έτοιμα θύματα για την πιο ακραία εκμετάλλευση. 

· Οι απελάσεις – που κατά την πασοκική συνήθεια των ωραιοποιήσεων τώρα λέγονται επαναπροωθήσεις – θα οδηγήσουν μαζικά ανθρώπους στην εξαφάνιση, στον θάνατο.

· Η παραπέρα εξαθλίωση των μεταναστών έχει ως επιδίωξη την δημιουργία νέων μέτρων σύγκρισης για τη συμπίεση των υλικών όρων ύπαρξης και του ντόπιου εργατικού δυναμικού.

· Η άρνηση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων σε μεγάλο μέρος του εργαζόμενου πληθυσμού (ήτοι τους μετανάστες), ανοίγει το δρόμο για τη γενικότερη στέρηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στους φτωχούς. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της πρώην ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ουγγαρίας η οποία σχεδίαζε τη δημιουργία στρατοπέδων εργασίας για το σύνολο των ανέργων -μεταναστών και Ούγγρων.

Ο ρατσισμός δεν περιορίζεται μόνο στα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, ούτε στη ρητορική του πολιτικού προσωπικού του μνημόνιου και της ακροδεξιάς. Γίνεται πράξη. Από τα μαχαιρώματα στο κέντρο της Αθήνας και τα πογκρόμ συλλήψεων μέχρι τις εξευρωπαϊσμένες καφενόβιες συνειδήσεις: «σιγά μη πληρώσω τον αλβανό, οι ιταλοί τους βουλιάζουν στα διεθνή ύδατα».

Οι εκμεταλλευτές -βιομήχανοι, τραπεζίτες και Ε.Ε.- έχουν συγκεκριμένη στόχευση: Να βάλουν τους φτωχούς να σφάζονται μεταξύ τους για να διατηρήσουν το σύστημα εξουσίας τους. Η αριστερά δεν μπορεί να περιορίζεται – μπρος στο πρόβλημα της αθρόας μετανάστευσης και του αναδυόμενου ρατσισμού - σε γενικόλογες ηθικολογίες και φιλάνθρωπες διακηρύξεις. Χρειάζεται αγώνας σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που θα αντιμετωπίζουν τη διαίρεση της εργατικής τάξης σε έλληνες και ξένους. Χρειάζεται αγώνας για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μεταναστών, την ένταξή τους στις χώρες υποδοχής και την ελεύθερη μετακίνησή τους. Για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των οικογενειών τους.

Συγκεκριμένα απαιτείται:

1. Νομιμοποίηση και χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας για όλους τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα.

2. Αυστηρός έλεγχος της εργοδοσίας σε όλους τους χώρους δουλειάς για την εξασφάλιση ίσων αμοιβών και εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για όλους.

3. Καταγγελία των συνθηκών που επιβάλλουν την μετατροπή των χωρών του ευρωπαϊκού νότου σε ανοιχτά στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων. Διευκόλυνση στην χορήγηση πολιτικού ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων. Ελευθερία μετακίνησης των ξένων εργατών από και προς τις χώρες καταγωγής και τρίτες χώρες.

4. Εξασφάλιση ίσης πρόσβασης των μεταναστών στην περίθαλψη, την εκπαίδευση και τις προνοιακές υπηρεσίες.

Πολύ περισσότερο απαιτείται αγώνας ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει την προσφυγιά και την καταστροφή. 

Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που αφανίζουν ολόκληρες χώρες. 

Για ισότιμες σχέσεις των εργαζομένων και των λαών όλων των χωρών.

Για δίκαιες διεθνείς συναλλαγές.


Και στις εκλογές της 6ης Μάη και στους αγώνες να καταδικάσουμε το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου