Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Αριστερης Παρέμβασης στη Θεσσαλία για το ΡΣ Βόλου

Την Τρίτη 13 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε στο  δημαρχείο βόλου συνεδρίαση του ΠΣ. Βασικό θέμα της συνεδρίασης αυτής ήταν «Γνωμοδότηση επί της αναθεώρησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου». Θα υπάρξει και δεύτερη συνεδρίαση του ΠΣ την Πέμπτη 22 Δεκέμβρη για τελικές αποφάσεις. Σαν Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή- καταψηφίσαμε την εισηγητική έκθεση για την έγκριση του ρυθμιστικού σχεδίου και προγράμματος προστασίας περιβάλλοντος του οικιστικού συγκροτήματος βόλου του Υπουργείου ΥΠΕΚΑ γιατί:
Α. Όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση του ΥΠΕΚΑ για την χωροταξία σήμερα απαιτούνται ισχυρές χρηματοδοτήσεις. Μέσα σε πιο οικονομικό κλίμα θα γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις;
  1. Μέρες του…’30 φοβάται το ΔΝΤ. Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε « δεν υπάρχει καμιά οικονομία στον κόσμο που θα παραμείνει απρόσβλητη από την κρίση, η οποία όχι μόνο εξαπλώνεται αλλά και κλιμακώνεται.
  2. Κανείς δεν γνωρίζει πιο είναι το μέλλον της Ε.Ε  ( διάλυση, δύο , τρεις ταχύτητες κ.λ.π.) η οποία είναι και «βασικός » τροφοδότης μέσω του ΕΣΠΑ διαφόρων προγραμμάτων.
  3. Στη χώρα μας με βάση και τον προϋπολογισμό του 2012 που ψηφίστηκε τα πράγματα έχουν ως εξής: Από τα 170 δις ευρώ τα 88,5 θα πάνε σε τοκοχρεολύσια. Το δημόσιο έλλειμμα είναι 11,9 % από 9 % που ήταν το 2009. Το χρέος έχει γίνει ανεξέλεγκτο και το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 6,9% το πρώτο 9μηνο, άρα για πιο σχεδιασμό μπορεί να μιλήσει κανείς και για ποιες χρηματοδοτήσεις;
Β. Το περιφερειακό συμβούλιο όπως και οι άλλοι λεγόμενοι θεσμοί της Τ.Α γνωμοδοτούν. Δεν έχουν δηλαδή τον πρώτο και αποφασιστικό λόγο. Που πήγε επομένως ο ουσιαστικός ρόλος που πίστευαν ότι έχει η αιρετή περιφέρεια; Είναι ένας θεσμός αυτοδιοίκησης; Αναφέρεται μάλιστα ρητά στη εισηγητική έκθεση του ΥΠΕΚΑ ότι: «Οι προβλέψεις του εναρμονίζονται με τις αρχές και τις κατευθύνσεις του Κοινοτικού Χώρου και του γενικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού», και μάλιστα σε μία περίοδο που και σε ευρωπαϊκό επίπεδο βασικές αποφάσεις παίρνονται σε οργανισμούς και όργανα που δεν έχουν καμία σχέση με τον λαό πολύ περισσότερο δε στη χώρα μας από μια  διορισμένη και πραξικοπηματική κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ και ΛΑΟΣ και με έναν πρωθυπουργό τραπεζίτη που έπρεπε να είναι φυλακή.
Γ. Προς ποια κατεύθυνση ανάπτυξης γίνονται αυτές οι παρεμβάσεις στο ρυθμιστικό σχέδιο; Ακριβώς σ’ αυτές που εδώ και καιρό ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δασκαλόπουλος έχει ανακοινώσει για τον ελληνικό καπιταλισμό: τουρισμός, ενέργεια, μεταποίηση, διατροφικός τομέας και μάλιστα όλοι αυτοί οι τομείς με έναν εξαγωγικό προσανατολισμό. Την ίδια ώρα δηλαδή που έχουμε μείωση του εσωτερικού τουρισμού ( λόγω κρίσης ), κλείσιμο εργοστασίων ( κόντι ) και καλλιέργεια ενός νέου μύθου για εξαγωγή ενέργειας στην Γερμανία -μέσω του προγράμματος «¨Ήλιος»-, ξεκλήρισμα των αγροτών. Αφού δηλαδή ο ελληνικός καπιταλισμός έφαγε ένα μεγάλο στραπάτσο με βάση τις στρατηγικές επιλογές που έκανε τις τελευταίες δεκαετίες ( αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και κερδισμένοι από αυτές τις επιλογές) όπου στα πλαίσια της Ε.Ε  όχι μόνο δεν ανέβηκε στην αλλά βρέθηκε στην 16η  θέση και στην διεθνή κατάταξη έπεσε στην 31η θέση στις 183 χώρες, αναπροσάρμοσε την κατεύθυνση και την πολιτική του.
Σ΄ αυτά ακριβώς τα σχέδια του ΣΕΒ καλείται να γνωμοδοτήσει και το Π.Σ και όχι με βάση τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των εργαζομένων των ανέργων, των φτωχών αγροτών, των μικροεπαγγελματιών , της νεολαίας.
Δ. Υπάρχουν ορισμένα χρόνια οξυμένα προβλήματα που δεν χρειάζεται να τα ξαναγράψουμε και να τα ξανασχεδιάσουμε σας Π.Σ και σαν Τ.Α αλλά αποφασιστικότητα για να λυθούν χτυπώντας τις κύριες αιτίες. Αερορύπανση, λιμάνι, νερό ( πόσιμο και άρδευσης ), μόλυνση του περιβάλλοντος.
• Ο Βόλος όπως και  η Λάρισα είναι από τις πόλεις που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αεριορύπανση και αυτό έχει σχέση με το πώς οικοδομήθηκαν. Κατηγορούμε την Αθήνα που συγκέντρωσε τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας. Το ίδιο έγινε όμως  κατά νομό με τις πόλεις της Λάρισας και του Βόλου. Αυτό με βάση την εισηγητική έκθεση του υπουργείου όχι μόνο δεν λύνεται αλλά εξακολουθεί αφού η έκθεση προβλέπει νέα αύξηση του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια. (1600 κατά έτος μέχρι το 2021). Πιστεύει αλήθεια κανείς χωρίς αποκέντρωση ( τι είδους αλήθεια ) θα λυθεί το ζήτημα;
• Τι θα γίνει με το λιμάνι ( Σκράπ, χύδην εμπορεύματα).
• Για την λίμνη της κάρλα από την μία σχεδιάζονται μεγολόπνοα πράγματα που θα απαντήσουν σε όλα ( τουρισμός, αθλητισμός, υδροφόρος ορίζοντας) και από την άλλη μολύνεται από τον Πηνειό.
Στην εισηγητική έκθεση του υπουργείου υπάρχουν και ορισμένες προκλήσεις έξω από κάθε όριο, καρφιά στον εγκέφαλο σκεπτόμενων ανθρώπων. Την ώρα που κλείνουν αθλητικά γυμνάσια και λύκεια, μια σειρά ερασιτεχνικά αθλήματα και σύλλογοι μαραζώνουν από την οικονομική ασφυξία, σχεδιάζεται κωπηλατοδρόμιο στην Κάρλα  με κόστος 500.000 ευρώ και ανάπτυξη του σκοπευτηρίου.
Δρόμοι, δρόμοι, δρόμοι! το μόνο σχέδιο που υπερκαλύπτεται από την μία και από την άλλη απορροφά τα περισσότερα  κονδύλια ( από τα 605 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2013 που πρέπει να απορροφηθούν τα 430 εκατομμύρια πάνε σε δρόμους ) και φυσικά για την διευκόλυνση κύρια της μεταφοράς των εμπορευμάτων των πολυεθνικών με βάση τη συνθήκη της Λισσαβόνας
Για έργα που κρίνουμε απαραίτητα να πραγματοποιηθούν γιατί θα βελτιώνουν τη ζωή μας όταν θα έρχονται προς συζήτηση στο Π.Σ και φυσικά υπό όρους ( μελέτη, ποιότητα κατασκευής,  δημοπρασία, εργασιακές σχέσεις, συμφωνία τοπικής κοινωνίας) θα λέμε ναι.
Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία
                                                                                                                                                    Ανταρσία  για τη Ανατροπή


http://aristereparthessalias.blogspot.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου