Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας για την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του βιολογικου καθαρισμού.Όλοι στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ την Τρίτη 14/02 στη 13:00



Η βρωμιά της ιδιωτικοποίησης του βιολογικού καθαρισμού

Για μία ακόμη φορά η δημοτική αρχή του Βόλου απέδειξε την εχθρική της θέση απέναντι στις λαϊκές ανάγκες. Αφού χαρακτήρισε «κατίνες» όποιους τολμούσαν να πούνε τα αυτονόητα για την εγκατάλειψη μιας ολόκληρης πόλης χωρίς νερό για ημέρες στις αρχές Ιανουαρίου, σήμερα (Δευτέρα 13/02) διέκοψε δημοτικό συμβούλιο και αποχώρησε, αρνούμενη να δώσει το λόγο σε εκατοντάδες πολίτες που Βόλου που ήθελαν απλά να τεθεί ως θέμα για συζήτηση σε προσεχές δημοτικό συμβούλιο το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού και της ιδιωτικοποίησης του. Είναι προφανές πως η δημοτική αρχή αισθάνεται ιδιαίτερα άβολα να συζητήσει με τους πολίτες του Βόλου τις μεθοδεύσεις που έχει βάλει σε εφαρμογή με σκοπό την ιδιωτικοποίηση βασικών κοινωνικών υποδομών, θέτοντας άμεσα σε κίνδυνο την υγεία, τη ζωή και την επιβίωση χιλιάδων ανθρώπων στο νομό και απειλώντας με μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Τελικά νιώθει άβολα κάθε φορά που το δίλλημα ή με τις κοινωνικές ανάγκες ή με τα επιχειρηματικά «πάρε – δώσε» τίθεται ξεκάθαρα έξω από την καλοστημένη της ιλαροτραγωδία. 
Η ουσία της πολιτικής της δημοτικής αρχής του Βόλου αρχίζει και αποκτά σάρκα και οστά. Υποβοηθούμενη από το περιβάλλον που μεθοδικά χτίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από το τοπίο που προετοίμασαν οι προκάτοχοί της στο δήμο, η δημοτική αρχή μέσω της γνωστής συνταγής της διαρκούς υποβάθμισης των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών ετοίμασε από καιρό την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να την παρουσιάσει ως μονόδρομο. Το δόγμα του «επιχειρείν», που υπηρετεί εξάλλου και αποτυπώνεται στις πολιτικές και κοινωνικές της συμμαχίες, αντιμετωπίζει όλο το δημόσιο πλούτο ως «φιλέτο» για νέα κερδοφορία από το κεφάλαιο, με την εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας και του δομημένου και αδόμητου περιβάλλοντος.
Η ιστορία με το βιολογικό καθαρισμό δεν είναι ούτε πλάκα ούτε μια συνηθισμένη κινητοποίηση. Αφορά καταρχάς τη ζωή όλων εκείνων που ζουν από τη θάλασσα, που ζουν στο Βόλο και στον Παγασητικό. Κοινωνικούς παράγοντες που δεν υπολογίζει επ’ ουδενί η δημοτική αρχή, αλλά πολύ περισσότερο δε θα υπολογίσει καμία ιδιωτική εταιρία που θα κληθεί να τον αναλάβει και θα θέλει από κάθε της ενέργεια και χειρισμό να βγάζει κέρδος. Ένα κέρδος που είτε θα μεταφέρεται ως βαρύ χαράτσι σε κάθε δημότη, είτε θα πηγάζει από την παντελή αδιαφορία για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Η εμπειρία εξάλλου από τους περιβόητους εργολάβους του δημοσίου και την τήρηση των περιβαλλοντικών προδιαγραφών από μια σειρά ιδιωτικές εταιρίες είναι γνωστές (βλ. Χαλκιδική κ.α). Παράλληλα όμως απειλεί να ανοίξει τον κύκλο των ιδιωτικοποιήσεων για μια σειρά κοινωνικών αγαθών και υποδομών της περιοχής μας που βρίσκονται στο στόχαστρο, όπως είναι το νερό, το λιμάνι κ.α. 
Στο πλαίσιο αυτό έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο αγώνα, που δε θα επιδιώκει μόνο να μπλοκάρει το γαϊτανάκι του ξεπουλήματος των κοινωνικών αγαθών και των δημόσιων υποδομών, αλλά να επιβάλει και μια άλλη κατεύθυνση λειτουργίας τους, με πλήρες και μόνιμο προσωπικό, με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο και με τον απαραίτητο σχεδιασμό για την ισορροπία περιβάλλοντος και κοινωνικών αναγκών. Για την επιτυχία αυτού του αγώνα δε χρειαζόμαστε τη θεσμική υποστήριξη ενός αντιφατικού πολιτικού τόξου που αρχίζει από τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και φτάνει μέχρι τις αντιπολιτευτικές ανάγκες τμημάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως αυτές προσπαθούν να εκφραστούν μέσω των παζαριών στο δημοτικό συμβούλιο και το τοπικό ΤΕΕ. Πολύ απλά γιατί όλοι αυτοί αποτελούν «κοινωνικό εταίρο» στο παζάρι των ιδιωτικοποιήσεων. Χρειαζόμαστε ένα κίνημα που θα ενοποιεί τη θιγόμενη πλειοψηφία στη βάση των αναγκών της για αξιοβίωτη ζωή σε όλα τα επίπεδα. Ένα κίνημα που θα αποκτά δύναμη μέσα από τη δυνατότητα του να επιβάλει το κοινωνικά αναγκαίο. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του βιολογικού καθαρισμού, για να λειτουργεί με ασφάλεια.

Όλοι στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ την Τρίτη 14/02 στη 13:00

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Μαγνησίας             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου