Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία για τη συζήτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στο περιφερειακό συμβούλιο


Οι περιφερειάρχες της ΝΔ οι νέοι εταίροι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Την Πέμπτη 30 Απρίλη το περιφερειακό συμβούλιο της Θεσσαλίας, καλούνταν να πάρει θέση για τη δέσμευση των ταμιακών διαθέσιμων των δήμων, των περιφερειών και άλλων δημόσιων οργανισμών που επιβλήθηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) που είχε ψηφίσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προ ολίγων ημερών. Τελικά όμως, το περιφερειακό συμβούλιο μετατράπηκε σε κολυμβήθρα «εθνικής συναίνεσης» ή καλύτερα ταξικής υποταγής με μοναδικές εξαιρέσεις τις παρατάξεις της Αριστερής Παρέμβασης (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και τη Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ).
Τι ήταν άραγε εκείνο που ενοποίησε τις δυνάμεις της προηγούμενης συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) με εκείνες της σημερινής (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και συνυπέγραψαν από κοινού για την εκχώρηση ενός ακόμα μέρους του πλούτου του εργαζόμενου λαού στα νύχια των τοκογλύφων της ΕΕ; Αυτός ο συνδετικός κρίκος είναι η συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι η από κοινού αναζήτηση νέων μνημονίων και ενός νέου Αρμαγεδώνα για την κοινωνική πλειοψηφία που ακόμα και αν μετονομαστεί σε «έντιμο συμβιβασμό», θα συνεχίζει τη διαρκή κοινωνική ταπείνωση για τους ανέργους, τη νεολαία και τον κόσμο του μόχθου. Αυτό εξάλλου υποδηλώνει και η αναδίπλωση του κ. Αγοραστού που ενώ προ ολίγων ημερών παρίστανε τον όψιμο «αντάρτη» ενάντια στην Π.Ν.Π., τελικά έγινε από τους κύριους φορείς νομιμοποίησης και επικύρωσης της κλοπής των αποθεματικών των δημόσιων οργανισμών. Οι φαρισαϊκές αρχικές αντιδράσεις μιας σειράς περιφερειαρχών (συμπεριλαμβανομένου και του κ. Αγοραστού) και δημάρχων, απέβλεπαν απλά στο να δημιουργηθεί ένα κλίμα τρόμου, που να προετοιμάζει με ακόμα καλύτερους όρους την επιβολή ενός νέου μνημονίου ως « εθνική ανάγκη» και ως αναγκαίο κακό. Δηλαδή ένα ξαναπαιγμένο έργο που θα ήταν φαιδρό αν δεν ήταν τόσο τραγικό.
Όλο το προηγούμενο διάστημα εξάλλου οι περιφέρειες και οι δήμοι έγιναν ένας από τους βασικούς πυλώνες θεμελίωσης όλου του πλαισίου της ΕΕ, όλου του μνημονιακού κεκτημένου και όλου του νέου αντεργατικού οπλοστασίου. Η επικύρωση της δέσμευσης των αποθεματικών είναι ουσιαστικά η συνέχεια των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών της φτώχειας που συνέτασσαν το προηγούμενο διάστημα οι περιφέρειες, της υποταγής στις κατευθύνσεις του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, των 5μηνων προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας και αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και μια σειρά άλλων αλλαγών που πρωτοστάτησαν οι περιφέρειες και οι δήμοι. Αποτελεί όμως και μία ακόμη ευκαιρία για την παράδοση μιας σειράς βασικών κοινωνικών υπηρεσιών στα χέρια ιδιωτών με την πρόφαση της έλλειψης χρημάτων. Το έδαφος που έστρωσε ο «Καλλικράτης» αξιοποιείται ουσιαστικά στην παρούσα συγκυρία για την εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών.
Για μία ακόμη φορά γίνεται εμφανές πως η κάλυψη των λαϊκών αναγκών και η αποπληρωμή του χρέους είναι δύο ασυμβίβαστα πράγματα. Για την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία, η επιβίωση του ίδιου του λαού δεν μπαίνει στη ζυγαριά  της  «εθνικής σωτηρίας». Αυτή η «σωτηρία» και κυρίως οι «εθνικοί σωτήρες» δημιούργησαν τη σημερινή εικόνα της κοινωνικής καταστροφής. Το ζητούμενο για εμάς είναι να ηττηθεί το σχέδιο εμπέδωσης του συμβιβασμού και της υποταγής σαν την μόνη ρεαλιστική λύση και να ενισχυθεί  η πάλη για την κατάκτηση των κλεμμένων ζωών μας και των ανεκπλήρωτων ονείρων μας. Μια πάλη που δεν μπορεί να έχει άλλο δρόμο από εκείνο της ρήξης με την καπιταλιστική κυριαρχία, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την έξοδο από την ΕΕ και το ευρώ. Η Αριστερή Παρέμβαση υπερασπιζόμενη τη δυνατότητα του λαού να ζήσει ελεύθερα και  με αξιοπρέπεια καταψήφισε την δέσμευση των αποθεματικών και κατέβασε κοινό ψήφισμα με τη Λαϊκή Συσπείρωση προκειμένου το περιφερειακό συμβούλιο να μη δεχτεί τις εν λόγω μεθοδεύσεις. Με τη στάση μας αυτή στέλνουμε το μήνυμα πως ο λαός μας πρέπει εδώ και τώρα να αρχίσει έναν νέο αγώνα ενάντια στα παλιά και νέα μνημόνια.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου