Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

Στις εκλογές του ΓΕΩΤΕΕ στις 02 Νοέμβρη ψηφίζουμε-στηρίζουμε την Αριστερή Πρωτοβουλία ΓεωτεχνικώνΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ


Συναδέλφισσα/ε,
οι εκλογές στο ΓΕΩΤΕΕ γίνονται σε περίοδο έντασης και δομικής κρίσης του καπιταλισμού. Πολιτική και οικονομική εξουσία ως αντίδοτο σε αυτήν επιλέγουν τη διαρκή λιτότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι εξελίξεις στην γεωργία καθορίζονται άμεσα από τις επιλογές και τα συμφέροντα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των πολυεθνικών γιγάντων του γεωργο-επισιτιστικού τομέα, που προωθούν την ανταγωνιστικότητα, τη φιλελευθεροποίηση και το άνοιγμα των αγορών των αγροτικών προϊόντων.
Προσπαθούν να ξεπεράσουν την κρίση τους ξαναμοιράζοντας την πίτα σε βάρος των λαϊκών αναγκών με συναίνεση και συνενοχή του ΓΕΩΤΕΕ ως σύμβουλο του κράτους. Ξεπουλούν το δημόσιο πλούτο ,απαξιώνουν-κλείνουν ή ιδιωτικοποιούν  τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις (βλ. Ε.Α.Σ, ΔΩΔΩΝΗ κα).Προωθούν τη διάλυση της εργασίας των μισθωτών γεωτεχνικών και το ξεκλήρισμα ή την «προσαρμογή» όσων μικρομεσαίων παραγωγών και επαγγελματιών αντέξουν , την καταστροφή των δασών, την προκλητική ενίσχυση μονοπωλιακών ομίλων στις ιχθυοκαλλιέργειες,την ληστρική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Ενώ οι τράπεζες με λεφτά που πήραν απ’το ξεζούμισμα του λαού μέσω των ανακεφαλαιοποίησεων, αναβαθμίζουν το ρόλο τους, προτείνοντας επιχειρηματικά σχέδια για να «σώσουν» ή και να ενωθούν με «συνεταιριστικές» δραστηριότητες (ήδη φτιάχνουν κοινά επιχειρηματικά σχήματα με πρώην ΕΑΣ).
Κυβέρνηση-Ε.Ε-ΔΝΤ προσαρμόζουν πλήρως τον αγροτοδιατροφικό τομέα στις ανάγκες του  κεφάλαιου σε βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών και των εργαζομένων στην αγροτική παραγωγή.


      Δεν έγιναν όλα ξαφνικά. Η είσοδο της χώρας στην Ε.Ε την μετέτρεψε από εξαγωγέα αγροτικών προϊόντων σε εισαγωγέα. Μειώθηκε  ο αγροτικός πληθυσμός, ενώ συγκεντρώθηκε γη και παραγωγή σε λίγους. 30 χρόνια στην Ε.Ε προσάρμοσαν γεωργία και κτηνοτροφία στους νόμους της αγοράς με τον μανδύα των «εθνικών στόχων», ενισχύοντας το κύκλωμα μεγαλεμπόρων-τυποποιητών-βιομηχάνων μέσω και των επιδοτήσεων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εξουσίας του κεφαλαίου σε τοπικό, περιφερειακό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο. Η Ο.Ν.Ε και το ευρώ επιτάχυναν αυτή τη διαδικασία.

Οι αντιδραστικές αλλαγές της ΚΑΠ και οι αναδιαρθρώσεις στο γεωργικό τομέα είχαν πάντα με το «ένδυμα» της «προσαρμογής» στον ευρωμονόδρομο συγκαλύπτοντας τον ταξικό και αντιλαϊκό τους χαρακτήρα. Η πολιτική αυτή συναποφασίστηκε στα πλαίσια της Ε.Ε από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με πλήρη συναίνεση και δυνάμεων που συσπειρώνονται τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ, με πλήρη συναίνεση των ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ και ΓΕΩΤΕΕ, και όλων αυτών που δημιούργησαν και δημιουργούν αυταπάτες για την «κοινωνική Ευρώπη των λαών».


   Συναδέλφισσα/ε
Ε.Ε και μνημόνια πάνε χέρι-χέρι. ΝΔ –ΠΑΣΟΚ και ρεζέρβες του παλιού δικομματισμού συμφωνούν και υλοποιούν την πολιτική Ε.Ε κ μνημονίων. Ο  ΣΥΡΙΖΑ  θεωρεί μόνο τα μνημόνια υπεύθυνα, ξεχνώντας την Ε.Ε . Εμείς πιστεύουμε ότι τα μνημόνια αποτέλεσαν ποιοτική τομή και επιτάχυναν ειλημμένες αποφάσεις κυβερνήσεων και Ε.Ε:
Α) συνέβαλλαν στο σπάσιμο της συμμαχίας των κυβερνήσεων με μερίδα της συνεταιριστικής  και εργατικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στην ύπαιθρο, με εγκατάλειψη τους στη δίνη των χρεών και της απλήρωτης εργασίας. Προσπάθησαν να τους ρίξουν στα μαλακά με νέα εθελούσια έξοδο εργαζομένων, με αναστολή των ποινικών ευθυνών όσων διαχειρίστηκαν περιουσίες των συνεταιρισμών και με νέα επιχειρησιακά σχέδια με αναβαθμισμένο το ρόλο της τράπεζας Πειραιώς.  Β) πουλήσανε-κλείσανε-περιθωριοποιήσανε τις βιομηχανίες λιπασμάτων, τις γαλακτοβιομηχανίες και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.  Γ) επιτάχυναν τις διαδικασίες για το μητρώο αγροτών , τη νέα φοροεπιδρομή, το συνεταιριστικό Καλλικράτη (νόμο Σκανδαλίδη) και την ταχύτατη διείσδυση των τραπεζιτών στην αγροτική παραγωγή.Δ) ιδιωτικοποίησαν ή αλλάζουν τους μηχανισμούς του δημοσίου για να τους προσαρμόσουν στην αγορά, αλλάζοντας ταυτόχρονα τις εργασιακές σχέσεις, δίνοντας μεροκάματα και συντάξεις πείνας.

Συναδέλφισσα/ε,
    Η πλειοψηφία γεωτεχνικών, εργαζόμενων στον αγροτοδιατροφικό τομέα και η φτωχή αγροτιά βιώνουν στο πετσί τους την καπιταλιστική κρίση. Η ανεργία είναι στα ύψη, απολύσεις, μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων για μισθωτούς και ελεύθεροι επαγγελματίες υπό ασφυκτική πίεση συνθέτουν τη κατάσταση. Υπάρχει ανάγκη για κοινή ανατρεπτική  δράση όλων!

    Όλα τα νέα μέτρα λειτουργούν ενισχυτικά στην αποδιάρθρωση των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας  που έχουν άμεση σχέση με τη διατροφή του λαού. Είναι μέτρα καταιγιστικά και πολύπλευρα:
α) υπερδιόγκωση του κόστους παραγωγής , χαμηλές τιμές για τον αγρότη-υψηλές για το λαό στη πόλη β)χτύπημα της ντόπιας παραγωγής με τεράστιες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων γ)ιδιωτικοποιήσεις δ)νέα βάρβαρη φοροεπιδρομή εξόντωσης ε) μεγάλη μείωση των χρηματοδοτήσεων με βάση τη νέα ΚΑΠ 2014-2020.  

Η πολιτική αυτή αλλά και οι τεράστιες επιστημονικοτεχνικές δυνατότητες της εποχής μας, δημιουργούν όρους για την ανάπτυξη νικηφόρων αγώνων των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, των εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό τομέα και ειδικά των γεωτεχνικών, για να ταϊστεί ποσοτικά αλλά και ποιοτικά ο λαός, ενάντια στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα σκουπίδια.
 Στόχος του κεφαλαίου είναι να καθορισθεί το τι παράγεται και το πως παράγεται, από όσο γίνεται λιγότερα χέρια για να μπορούν να ελέγχουν πλήρως τη κατάσταση. Ο από τα κάτω συντονισμός των αγώνων, η αναβάθμιση του αντιΕΕ και αντικυβερνητικού χαρακτήρα των αιτημάτων και του προγράμματος,  η πραγματική και όχι η συμβολική πάλη αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για ένα νικηφόρο κίνημα.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει:


 1)Τη δημιουργία δημοκρατικών πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Συνεταιρισμοί ενταγμένοι σε μια σχεδιοποιημένη οικονομία με τη συμμετοχή των αγροτών ,με εργατικό έλεγχο και μέτωπο ενάντια στη κυρίαρχη πολιτική, με κριτήριο τη κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ,αλλά να διδαχθούμε από τα λάθη της διαχείρισης στα πλαίσια του συστήματος και της κυρίαρχης πολιτικής 
     
 2)Τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα τροφίμων, ερευνητικών κέντρων, κρατικής λιπασματοβιομηχανίας, κέντρων σποροπαραγωγής (ενάντια στην ιδιοκτησία του γενετικού υλικού από τις πολυεθνικές), που θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού με κεντρικό σχεδιασμό και με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, τη προστασία του περιβάλλοντος.
       
3)Την εθνικοποίηση-κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας .Άμεση εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση όλων των επιχειρήσεων που έχουν εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες τους και επαναλειτουργία με εργατικό έλεγχο. Γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τις κοινωνικές λαϊκές ανάγκες, ενάντια στο σύμφωνο σταθερότητας και τις επιλογές τρόικας-κυβέρνησης.
  
4)Την πάλη για ικανοποίηση άμεσων αναγκών επιβίωσης, για να υπάρχουν όροι παραμονής στην ύπαιθρο όπως : ανατροπή της ΚΑΠ, όχι στο νέο φόρο 13% απ’το 1ο ευρώ και τη φοροκαταιγίδα. Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων και σπιτιών. Όχι στις περικοπές των επιδοτήσεων και τους περιορισμούς της αγροτικής παραγωγής της νέας ΚΑΠ της ΕΕ για το 2014-2020. Κατάργηση ΦΠΑ στα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή
Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού. Δωρεάν επιστημονική επιμόρφωση, απαλλοτρίωση της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας και ισοτιμία δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων της υπαίθρου ανεξάρτητα από χρώμα, έθνος και θρησκεία.
        
5)Μόνιμη και σταθερή δουλειά για γεωτεχνικούς και όλους τους εργαζόμενους(όχι στη συντεχνιακή λογική). Αυξήσεις στους μισθούς που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής κ ανατροπή περικοπών. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και συλλογική διεκδίκηση και κάλυψη των εργαζόμενων και της εργασίας. Μείωση των ωρών δουλειάς ( 35ωρο, 5νθήμερο, 7ωρο)

 6)Δουλειά για τους ανέργους. Προσλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες για να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες που καταρρέουν Μείωση ωρών δουλειάς και χρόνων συνταξιοδότησης.  Επίδομα ανεργίας για αξιοπρεπή διαβίωση των  ανέργων, διπλασιασμό του επιδόματος ανεργίας και γενίκευσή του σε όλους τους ανέργους χωρίς περιορισμούς
7)Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των συντελεστών φορολογίας στους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.  Αφορολόγητο όριο στο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας, και κατάργησή της για τα είδη πρώτης ανάγκης. Βαριά φορολογία του κεφαλαίου, των εφοπλιστών και της εκκλησίας. Διπλασιασμός των συντελεστών φορολόγησης του κεφαλαίου.
8)Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα με άμεση μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης .Αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό των ταμείων για την ληστεία του PSI.

Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να το εφαρμόσει μόνο ο οργανωμένος ξεσηκωμένος λαός με στριμωγμένα τα κυρίαρχα επιχειρηματικά συμφέροντα και χωρίς τις κυβερνήσεις που επιβάλλουν αυτή τη πολιτική. Η διαγραφή του χρέους, η έξοδος από το ευρώ και η αποδέσμευση της χώρας από την Ε.Ε, με δημοκρατικό επανακαθορισμό των διεθνών μας σχέσεων θα ανοίξουνε το δρόμο για την ανάδειξη των συλλογικών παραγωγικών δυνάμεων της εργαζόμενης πλειοψηφίας, που αποτελούν την κύρια παραγωγική δύναμη. Ένας οργανωμένος λαός που θα του ανήκει η χώρα του, μακριά από τη μπότα των δανειστών.


ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΟΣ-ΕΥΡΩ-Ε.Ε-ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Η μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση (ενάντια και στο ΓΕΩΤΕΕ) και η ταξική ανασυγκρότηση του κινήματος μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για την κάλυψη των αναγκών μας. Ως ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ θα συμβάλλουμε στο άνοιγμα αυτού του δρόμου. Το δρόμο του αγώνα και της ανατροπής. 

Συναδέλφισσα και συνάδελφε σε όλα τα όργανα του ΓΕΩΤΕΕ ψηφίζουμε
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου