Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Για το κλείσιμο του εργοστασίου της ΚΟΝΤΙ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το κλείσιμο του εργοστασίου της ΚΟΝΤΙ αποτελεί ένα εξαιρετικό μάθημα οικονομικών. Οι προπαγανδιστές του συστήματος μας λένε ότι η «ανάπτυξη» θα έρθει με τις ξένες επενδύσεις. Προς τούτο καλούν τους εργαζόμενους σε πλήρη υποταγή, ώστε να καταστούμε πιο «ελκυστικοί» στις ορέξεις του κεφαλαίου. Τι έχουν να μας πουν τώρα; Η κατρακύλα της ΚΟΝΤΙ ξεκίνησε ακριβώς από τότε που εξαγοράστηκε και εντάχθηκε στον όμιλο της Arcelor-Mittal, της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής και επεξεργασίας χάλυβα στον κόσμο. Αποδεικνύεται ότι όχι μόνο οι μικρές, αλλά και οι μεγάλες εταιρίες, όχι μόνο οι Έλληνες, μα και οι ξένοι επιχειρηματίες στον κόσμο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο με το κέρδος και όχι για τους πραγματικούς «δημιουργούς» αυτού του κέρδους, τους εργαζόμενους.

Το κλείσιμο του εργοστασίου της ΚΟΝΤΙ αποτελεί, συγχρόνως, ένα σκληρό μάθημα για το σύνολο των εργαζομένων, ειδικά αυτών της βιομηχανίας. Οι εργαζόμενοι της ΚΟΝΤΙ, παρά τις αρχικές τους κινητοποιήσεις, εναπόθεσαν τελικά τα συμφέροντά τους στα χέρια υπουργών, διάλεξαν τελικά τη συνδιαλλαγή με τη διεύθυνση της επιχείρησης. Σήμερα δέχονται τα αποτελέσματα αυτής τους της επιλογής. Η στιγμή που δέχτηκαν σιωπηλά τις 50 «εθελούσιες αποχωρήσεις» πριν 6 μήνες, ήταν η στιγμή που υπέγραψαν και οι υπόλοιποι 85 εργαζόμενοι την σημερινή τους απόλυση. Δυστυχώς συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Ζητιανεύουν τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου με αντάλλαγμα την εθελοντική περικοπή του μισθού τους. Όμως, κανένας καπιταλιστής δεν πρόκειται να  σεβαστεί εργαζόμενους που ξεφτιλίζουν την αξία της ίδιας τους της εργασίας.

Τέλος, το κλείσιμο του εργοστασίου της ΚΟΝΤΙ αποτελεί ένα μεγάλο μάθημα για το μέλλον της κοινωνίας. Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση φανερώνει ότι το κεφάλαιο αποτυγχάνει να διαχειριστεί ικανοποιητικά τον συλλογικό κοινωνικό πλούτο: τα εργοστάσια και την εργασία. Αυτό το καθήκον πέφτει πια εκ των πραγμάτων στους εργαζόμενους: Ή θα καταφέρουν να λειτουργήσουν οι ίδιοι τα μέσα παραγωγής ή η φτώχεια και η ανεργία θα γίνεται πραγματικότητα για όλο και περισσότερους.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου