Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Δελτίο τύπου του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Βόλου για την αναβολή της κινητοποίησης της 14ης Μάρτη ενάντια στην καύση σκουπιδιών


Δελτίο τύπου
Όλη η πόλη μια ευπαθής ομάδα από τη δολοφονική καύση
Αναβολή του συλλαλητηρίου της 14ης Μάρτη και επανασχεδιασμός του για το Μάη

Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων σε ανοιχτή συνέλευση που έκανε την Παρασκευή 13/03, αποφάσισε την αναβολή του συλλαλητηρίου που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 14 Μάρτη ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Η απόφασή μας αυτή δεν εντάσσεται σε κανένα κλίμαεθνικής ομοψυχίας”, αλλά στην αδυναμία του αγωνιζόμενου λαού, να διεξάγει αυτή τη στιγμή παράλληλα έναν διμέτωπο αγώνα ενάντια στη διαρκή νοσηρότητα του καρκίνου της ΑΓΕΤ και στις επιπτώσεις μιας επιδημίας που γιγαντώνεται στο έδαφος της μεθοδικής υποβάθμισης της δημόσιας υγείας όλα τα τελευταία χρόνια. Τα διάφορα κέντρα στην περιοχή μας, εντός και εκτός του κινήματος, που έχυσαν τόνους χολής για να υποσκάψουν τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου μη βιαστούν να πανηγυρίσουν. Ας κρατήσουν λίγο από το τοξικό τους σάλιο γιατί θα τους χρειαστεί στη συνέχεια.

Δεν αναγνωρίζουμε κανένα καθεστώς έκτακτης ανάγκης, πολύ απλά γιατί αυτές αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον περιορισμό των δικαιωμάτων των φτωχών. Οι κοινωνικές μάχες, η ταξική αναμέτρηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να υπογράφει μονομερή ανακωχή. Όλο το τελευταίο διάστημα, από τη συζήτηση για τιςεθνικές αξιώσεις στο Αιγαίο”, μέχρι την μετατροπή των προσφύγων και των μεταναστών σε εισβολείς, οι κυρίαρχοι κύκλοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα γενικευμένο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, εξαίρεσης των κοινωνικών δικαιωμάτων και αφοπλισμού των κοινωνικών διεκδικήσεων. Το ίδιο επιχειρούν να κάνουν αξιοποιώντας το φόβο της κοινωνικής πλειοψηφίας μπροστά σε έναν άγνωστο ιό. Στον πόλεμο ενάντια στην καταστροφική καπιταλιστική ανάπτυξη δεν κηρύσσουμε ανακωχή. Από αυτή την άποψη επανασχεδιάζουμε το συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών με στόχο τον αποκλεισμό της ΑΓΕΤ μέσα στο Μάιο.

Συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στο τιτάνιο έργο του υγειονομικού προσωπικού για την αντιμετώπιση του κορονοιού. Η πόλη μας πρωταθλήτρια στον καρκίνο και έχοντας να αντιμετωπίσει τα ευρέως διαδεδομένα αναπνευστικά προβλήματα, αποτέλεσμα της εγκληματικής καύσης σκουπιδιών και της βιομηχανικής δραστηριότητας μέσα στον αστικό ιστό, είναι ένα κοινωνικό περιβάλλον που μετατρεπόμαστε όλοι μας σε ευπαθή ομάδα. Θα δώσουμε λοιπόν αυτό το διμέτωπο αγώνα για ζωή με όπλο τη διεκδίκηση, την αλληλεγγύη και την πάλη ενάντια στη νοσηρότητα του συστήματος. Ως συλλογικότητες που συναπαρτίζουμε τον συντονισμό δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε τα μέγιστα για την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ που έχει αφεθεί στην τύχη του από το κράτος αλλα και στην έμπρακτη βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες των πολιτών του Βόλου.

Το ζήτημα της αντιμετώπισης της επιδημίας του κορονοίου είναι ζήτημα ταξικό όπως και εκείνο της καύσης σκουπιδιών. Η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επιδημία, αλλά να περισώσει τα νεοφιλελεύθερα δόγματα της και να μείνει πιστή στο σύμφωνο σταθερότητας. Ουσιαστικά ομολογούν ότι ανθρώπινες ζωές θα χαθούν γιατί μετέτρεψαν τη δημόσια υγεία σε μια κερδοσκοπική επιχείρηση. Την ίδια στιγμή ενώ διάφορα παπαγαλάκια τολμούν να ψελλίσουν για τον υποτιθέμενο κίνδυνο των λαϊκών κινητοποιήσεων στη μετάδοση του ιού, δεν βγάζουν άχνα για τη μη λήψη μέτρων στους χώρους εγκλεισμού (φυλακές, κέντρα κράτησης) και στα στρατόπεδα. Εκεί βέβαια διαβιώνουν άνθρωποι που έχουν χριστεί ως αναλώσιμοι. Σήμερα που η δημόσια υγεία διακυβεύεται πολλαπλά είναι η στιγμή για διεκδικήσεις που θα σώζουν ζωές και θα τσακίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών κύκλων που κερδοσκοπούν είτε καταστρέφοντας την ανθρώπινη ζωή είτε πουλώντας ακριβά την επιβίωση.

Στον αγώνα που στρατευτήκαμε θα είμαστε παρόντες μέχρι τη νίκη. Χαιρετίζουμε τις δεκάδες συλλογικότητες, συλλόγους, σωματεία, πρωτοβουλίες που έβγαλαν καλέσματα στήριξης για τη διαδήλωση στις 14 Μάρτη. Εκτίμησή μας είναι πως έχει δημιουργηθεί η μαγιά ενός μαχητικού ανατρεπτικού κινήματος που μπορεί να πάει τον αγώνα ενάντια στην επιχειρηματική αλητεία, τις κυβερνήσεις και τους τοπικούς παράγοντες μέχρι τέλους. Το Μάη στο συλλαλητήριο που σχεδιάζουμε θα είμαστε πιο πολλοί, πιο οργανωμένες και πιο αποφασισμένοι.

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου