Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Άρθρο της Ματίνας Χουλιαρά, υποψήφιας βουλευτή με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Μαγνησία


Η νέα γενιά να πάρει τη ζωή στα χέρια της!


Πολλά ακούγονται για το διακύβευμα της φετινής εκλογικής αναμέτρησης και πόσο μάλλον για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Προσπαθούν να μας πείσουν με κάθε τρόπο πώς θα έρθει η «κανονικότητα» σε αυτόν τον τόπο 10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, πώς θα ορθοποδήσει η χώρα, πώς θα υπάρχει ασφάλεια, πώς θα υπάρχουν δουλειές για τη νέα γενιά.

Ας μιλήσουμε λίγο για αυτή τη νέα γένια! Τον κόσμο που μετά το σχολείο ή το πανεπιστήμιο παλεύει καθημερινά να επιβιώσει, δουλεύοντας μέσα στην ελαστική εργασία με 6μηνες και 8μηνες συμβάσεις και μετά πάλι ανεργία και φτου και από την αρχή. Κουβέντα για σύνταξη ούτε για αστείο. Νέοι επιστήμονες 25-30 χρονών που δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια για 600-700 ευρώ. Νέες μητέρες που αναγκάζονται να κρύψουν την εγκυμοσύνη τους υπό το φόβο της απόλυσης. Μαθητές- φοιτητές που πρέπει να κάνουν απλήρωτη πρακτική άσκηση κάνα δύο χρόνια για να αποκτήσουν την απαραίτητη προϋπηρεσία μέχρι να φτάσουν στην «υψηλόμισθη» θέση των 800-900 ευρώ. Νέοι που αναγκάζονται να φεύγουν σεζόν για να καταφέρουν να βγάλουν τη χρονιά!

Αυτή είναι η κανονικότητα που ετοιμάζουν για τη νέα γενιά! Την έχουμε ζήσει στο πετσί μας τα τελευταία χρόνια και θέλουν να μας πείσουν να συνεχίσουμε να τη ζούμε πλασάροντάς τη με το περίβλημα των ευκαιριών για τους νέους μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για μείωση της ανεργίας. Για ποια ασφάλεια προσπαθούν να μας μιλήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ; Έχουν ακολουθήσει την ίδια πολιτική, εφαρμόζοντας πιστά της επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εργασιακές σχέσεις, ενώ στην καλύτερη περίπτωση κάνουν επιδοματική πολιτική ώστε να εμπεδώσουμε τη φτώχεια μας.

Κι αν δούμε πέρα από τα εργασιακά τι συμβαίνει; Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε τα τελευταία 5 χρόνια τον καλύτερο εκφραστή των καπιταλιστικών σχεδίων του κεφαλαίου και του ΝΑΤΟ, αφού στήριξε ένθερμα τα σχέδια θανάτου ΗΠΑ -Ισραήλ – Αιγύπτου. Ταυτόχρονα οι δηλώσεις για κυρώσεις πολεμικού χαρακτήρα με τη γείτονα χώρα ελαφρά τη καρδία για τα συμφέροντα των πολυεθνικών εξόρυξης υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, όπως η ExxonMobil, αποδεικνύουν πως δε λογαριάζουν τίποτα! Ούτε τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου και πολεμικής απειλής, ούτε την καταστροφή του περιβάλλοντος μπροστά στις κερδοφόρες μπίζνες, που μόνο ζημιογόνες είναι για το λαό. Εδώ είναι και το βασικό σημείο ευθυγράμμισης των δύο μεγάλων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που διεκδικούν την εξουσία. Η προώθηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης με κάθε κόστος για τους εργαζόμενους παρουσιάζεται σαν «υγιείς επενδύσεις» και από τα δύο κόμματα, αφήνοντας αυτή τη βασική πτυχή συμφωνίας τους έξω από την προεκλογική πολιτική τους αντιπαράθεση.



Την εμπέδωση αυτής της κατάστασης θέλουν να επιτύχουν, ειδικά στη νέα γενιά, που έχει βιώσει καθολικά αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και να την πείσουν πως αυτή είναι η πραγματικότητα που θα ζει. Αυτή είναι η «κανονικότητα» για την οποία μιλάνε. Πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική και να μη σηκώσει κεφάλι. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε! Το ψεύτικο δίλημμα του αναγκαίου κακού που εύκολα μεταφράζεται σε χρήσιμη ψήφο μιας από τα ίδια πολιτικής, μόνο χρήσιμη εντέλει δεν είναι για εμάς! Η χρησιμότητά της περιορίζεται στις ανάγκες του κεφαλαίου. Η νεολαία και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγουν μπροστά και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους!

Να διαλέξουμε τη δύναμη της ανατροπής μέσα κι έξω από τις κάλπες! Η χρήσιμη και αναγκαία ψήφος λοιπόν είναι αυτή που συγκρούεται στην πράξη και καθολικά με αυτή την πολιτική. Η ίδια η ιστορία έχει δείξει πως οποιαδήποτε προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης μέσα στα πλαίσια αυτού του σαθρού συστήματος του καπιταλισμού, μόνο σε εφαρμογή των πολιτικών κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων καταλήγει. Το «25 ψηφίζουμε, 26 φεύγουν» του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 το ζήσαμε άλλωστε. Ο μόνος τρόπος για να βγουν τα συμφέροντα των εργαζομένων μπροστά είναι να χάσει πλούτο, δύναμη και εξουσία το κεφάλαιο!

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α είναι η δύναμη που αυτή η λογική διαπερνάει όλο το πρόγραμμα πάλης της.
Είναι η δύναμη που μιλάει ξεκάθαρα:

Για αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διαγραφή του χρέους, γιατί αν δε συγκρουστούμε με τον ευρωμνημονιακό μονόδρομο, δε θα μπορούμε να έχουμε αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.

Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μείωση των ωρών εργασίας και των χρόνων συνταξιοδότησης. Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους! Δουλειές δε φέρνουν οι φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο.

Για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Αύξηση των φόρων για το κεφάλαιο με μείωση των φόρων για τους εργάτες και τους φτωχούς.

Για υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών. Εθνικοποιήσεις των τραπεζών, των μεγάλων επιχειρήσεων, των ιδιωτικών κλινικών με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Για να σωθεί η λαϊκή κατοικία.

Για την πάλη ενάντια στο ρατσισμό και την «Ευρώπη Φρούριο» – σύνορα ανοιχτά για πρόσφυγες νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.

Για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την κοινή πάλη των λαών ενάντια στους αστικούς ανταγωνισμούς και τον ιμπεριαλισμό. Την ειρήνη δεν την εξασφαλίζει η σύμπλευση με τον Τράμπ, τον ΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλισμό και την ΕΕ. Δε θα πολεμήσουμε για την ExxonMobil!

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α παρά τους δυσμενείς συσχετισμούς, είναι μια δύναμη που πέραν του ξεκάθαρου αντι-συστημικού λόγου της, είναι παρούσα σε όλες τις πτυχές του καθημερινού αγώνα. Η νεολαία και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πως είναι η δύναμη που δε θα βρουν στα έδρανα της βουλής, αλλά ο κόσμος που την απαρτίζει είναι μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς πρωτοπόρος στη διεκδίκηση των εργατικών συμφερόντων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, του ωραρίου, των μισθών. Είναι εκεί όταν θα απολυθεί μια έγκυος γυναίκα για να μην της δώσει την απαραίτητη άδεια η εργοδοσία. Είναι εκεί στους φοιτητικούς συλλόγους, διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Είναι εκεί πρωτοπόρος σε όλα τα κοινωνικά κινήματα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας κόντρα στους πλειστηριασμούς, στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος κόντρα στα συμφέροντα των πολυεθνικών. Τρανταχτό παράδειγμα ο αγώνας ενάντια στην καύση των σκουπιδιών στο Βόλο κόντρα στη Lafarge. Είναι εκεί στον αγώνα ενάντια στους φασίστες, που προσπαθούν να πατήσουν πόδι στα σχολεία μας και στις γειτονιές μας σπέρνοντας το μίσος και παίζοντας τους πατριώτες ενάντια στους αδύναμους και τους καταπιεσμένους, όταν στην ουσία συμβάλουν στην ισχυροποίηση του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι στα περιφερειακά συμβούλια όλης της χώρας, δίνοντας τη μάχη στους κατά τόπους αγώνες.

Η νέα γενιά δεν έχει ανάγκη να την πείσουν για τη χρήσιμη ψήφο του αναγκαίου κακού. Η μόνη χρήσιμη ψήφος γι’ αυτή είναι η ψήφος της ανατροπής! Η ψήφος στήριξης της δύναμης που δίνει τον πραγματικό καθημερινό αγώνα!

Στις 7 Ιούλη η νέα γενιά στηρίζει-ψηφίζει ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α!

Χουλιαρά Γραμματούλα (Ματίνα)
Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης, μέλος Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
υποψήφια βουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Μαγνησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου