Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία για το ζήτημα των εστιών των ανώτατων ιδρυμάτων της Θεσσαλίας



Τα ΕΣΠΑ βλάπτουν σοβαρά τη φοιτητική μέριμνα

Μπήκαμε και επίσημα πλέον στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Μια χρονιά που για χιλιάδες νεολαίους θα αρχίσει με προσδοκίες αλλά και σοβαρότατα προβλήματα. Η οικονομική υποβάθμιση εξάλλου του εισοδήματος της εργαζόμενης πλειοψηφίας τείνει να γίνει ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες αποκλεισμού ενός όλο και αυξανόμενου κομματιού της νεολαίας από την ανώτατη εκπαίδευση. Ποια είναι η θέση της τοπικής πολιτικής ηγεσίας, αλλά και των ακαδημαϊκών αρχών όμως, γύρω από τα προβλήματα της σπουδάζουσας νεολαίας;
Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος που έλαβε χώρα στο περιφερειακό συμβούλιο της 25ης Ιουλίου με αφορμή υπόμνημα που κατέθεσε ο σύλλογος φοιτητών των εστιών του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας το οποίο παρουσίαζε την ουσιαστικά ανύπαρκτη μέριμνα της πολιτείας στο ζήτημα της δωρεάν στέγασης. Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χ. Μιχαλάκης (απουσίαζε στην εν λόγω συνεδρίαση ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός) ουσιαστικά αναπαρήγαγε τη βολική απάντηση που ψελλίζεται σε όλα τα σοβαρά κοινωνικά θέματα περί «αναρμοδιότητας της περιφέρειας», αλλά ύπαρξης περίσσιας «καλής θέλησης» για τη λύση του προβλήματος. Οι αρμοδιότητες της περιφέρειας όμως ξεκινάνε εκεί που αρχίζουν οι προτεραιότητες των ΕΣΠΑ. Και αυτό γιατί την ίδια στιγμή που το ΕΣΠΑ προβλέπει κωδικούς για τη δημιουργία νέων κτηρίων κτηνοτροφικών μονάδων για το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας (από 26/02/2015 συναφθείσας Προγραμματική Σύμβαση άρθρου 100 Ν.3852/2010 μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και ΤΕΙ Θεσσαλίας), δεν προβλέπει τίποτα για τη φοιτητική μέριμνα και κατ επέκταση για τη δημιουργία εστιών.
Στο ερώτημα γιατί τελικά είναι προτεραιότητα τα νέα κτίρια και μόνο και όχι η φοιτητική μέριμνα, απάντησε με τον πιο ξεκάθαρο και ταυτόχρονα κυνικό τρόπο ο πρόεδρος του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας που παρευρισκόταν στη συνεδρίαση κ. Π. Γούλας. Ο κ. Γούλας μιλώντας ουσιαστικά ως εμπορικός αντιπρόσωπος διαφήμισε το ρόλο του ΑΤΕΙ που σύμφωνα με τα λεγόμενά του είναι να φτιάχνει πατέντες-προϊόντα, που θα λύνουν προβλήματα στις επιχειρήσεις και με αυτό τον τρόπο να προσελκύονται προγράμματα προκειμένου να μειώνεται και η ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η «κοστολόγηση» δε της ανάγκης για δωρεάν στέγαση έρχεται σε συνάρτηση με την εκπαιδευτική απόδοση και το κυνήγι πιστωτικών μονάδων και όχι με την κοινωνική αναγκαιότητα. Απ ότι φαίνεται μέλημα των αρχών των ανώτατων ιδρυμάτων είναι περισσότερο πως θα ακριβοπουλήσουν την πατέντα με το γάλα γαϊδούρας (πατέντα του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας) παρά για το αν στο εκπαιδευτικά ιδρύματα θα μπορούν να φοιτούν φοιτητές.          
Οι προτεραιότητες των ΕΣΠΑ λοιπόν δεν είναι τυχαίες. Τροφοδοτούν με μεθοδικό τρόπο την επιχειρηματική λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Κοινός φτιάχνουν υποδομές και χρηματοδοτούν αντικείμενα μόνο στο βαθμό που αυτά συνδέοντα άμεσα με την κερδοφορία μικρότερων ή μεγαλύτερων, τοπικών ή ευρύτερων επιχειρηματικών και ιδιωτικών συμφερόντων.  Αυτό τελικά που η περιφερειακή αρχή ονομάζει συχνά πυκνά «αναρμοδιότητα» είναι τελικά η αρμοδιότητα της να αποτελεί το συνδετικό κρίκο και το στρατηγικό τοποτηρητή σε ένα κράτος που επιχειρηματικοποιεί γοργά όλες του της δομές και κατ επέκταση την ίδια του τη φύση και τη λειτουργία, μέσω τόσο των ΕΣΠΑ, όσο και της συνολικής αναδιάρθρωσης μέσα στο τοπικό και κεντρικό κράτος (βλ. Καλλικράτη, σχεδιαζόμενη συνταγματική αναθεώρηση κτλ) .  Από αυτή τη σκοπιά οι «ιεροψάλτες» των ΕΣΠΑ, όχι απλά «αναρμόδιοι» δεν είναι για την ανυπαρξία δομών φοιτητικής μέριμνας, αλλά αποτελούν βασικούς «αρχιτέκτονες» της επέκτασης των ταξικών και οικονομικών φραγμών στην ανώτατη εκπαίδευση.
Ο αγώνας για την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση είναι αγώνας ενάντια στην ίδια την αστική πολιτική. Η νεολαία δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει δικαίωμα στη μόρφωση μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της ΕΕ, αλλά μέσα από τη διεκδίκηση μιας συνολικής ανακατανομής του πλούτου για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Σε αυτή την κατεύθυνση η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία θα σταθεί συνοδοιπόρος κάθε μαχητικής διεκδίκησης που δε θα βάζει ως ορίζοντα το εφικτό των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά το αναγκαίο της κοινωνικής πραγματικότητας. Κανένας φοιτητής μην παρατήσει τις σπουδές του λόγο στεγαστικού ή άλλου οικονομικού προβλήματος. Άμεση αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος εκατοντάδων φοιτητών με ανέγερση νέων εστιών. Δημόσια φοιτητική μέριμνα για όλους. Έξω οι εργολάβοι από τις σχολές.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου