Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ανακοίνωση για το κλείσιμο του καταστήματος "ΦΩΚΑΣ"

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ «ΦΩΚΑ»

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας καταγγέλλει το εγκληματικό έργο της επιχειρηματικής και εργοδοτικής αλητείας το οποίο δυστυχώς ξαναπαίζεται τις τελευταίες μέρες, στις πλάτες δεκάδων εργαζόμενων με αφορμή το κλείσιμο του καταστήματος «Fokas». Το κατάστημα της εν λόγο αλυσίδας καταστημάτων που λειτουργούσε και στην πόλη του Βόλου έκλεισε κυριολεκτικά «εν μια νυκτί», όχι απλά χωρίς να προειδοποιήσει κανέναν από τους δεκάδες εργαζόμενους που δούλευαν σε αυτό ο ιδιοκτήτης του, όχι απλά χωρίς να καταβάλει καμία αποζημίωση, αλλά χρωστώντας ταυτόχρονα τα δεδουλευμένα 5 μηνών. Για την ελληνική πολιτεία όμως η απλήρωτη εργασία, έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί έγκλημα, αλλά αντίθετα η κυβέρνηση ενθαρρύνει μέσα από το «μεταρρυθμιστικό» της έργο την εργοδοσία προς την μονιμοποίηση τέτοιων πρακτικών. Αυτό είναι εξάλλου το τίμημα της περιβόητης «ανταγωνιστικότητας» και της «ανάπτυξης» τύπου ΕΕ και τύπου Σαμαρά.
Η περίπτωση του «Fokas», αποδεικνύει για μια ακόμη φορά με τραγικό τρόπο, πως η λογική του να κάνουμε υπομονή ακόμη και αν δεν πληρωνόμαστε,  για να «σωθεί» η εταιρία, όχι μόνο δεν είναι ικανή να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας που «καίγονται» η μια πίσω από την άλλη στο βωμό της κρίσης, αλλά φέρνει τους εργαζόμενους σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. Είναι μια λογική που συντηρεί η ίδια η εργοδοσία και οι εκφραστές της προκειμένου να έχουν διαρκώς δέσμιους χιλιάδες εργαζόμενους και έτσι να τους αφαιμάζουν περισσότερο μέσο της εμπέδωσης της απλήρωτης εργασίας. Αυτή την τακτική ακλούθησε εξάλλου και ο ιδιοκτήτης της εν λόγο επιχείρησης, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί μετά από λίγο καιρό σαν «ευυπόληπτος» επιχειρηματίας σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Οι επιχειρήσεις δεν κλείνουν από τους αγώνες των εργαζομένων, όπως εδώ και χρόνια μας πιπιλίζουν τα μυαλά τα παπαγαλάκια της αστικής πολιτικής. Αντιθέτως, αν σήμερα υπάρχει μια δυνατότητα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αυτή μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την εθνικοποίηση και τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, πράγμα που μπορεί να θεμελιωθεί μόνο μέσα από ανυποχώρητους εργατικούς αγώνες. Μόνο αν πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την παραγωγική μηχανή στα χέρια τους.
Στο πλαίσιο μοιράσματος της «πίτας» του κέρδους που στο έδαφος της κρίσης τείνει να μειωθεί , ξεσπά ένας άγριος ανταγωνισμός μεταξύ τον διαφόρων μερίδων του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Ένας ανταγωνισμός ο οποίος όμως πρώτο και κύριο χαμένο έχει τους ίδιους τους εργαζόμενους, καθώς τα γεράκια του κεφαλαίου είναι ενοποιημένα στο τσάκισμα των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, ως διέξοδο στην τελμάτωση στην οποία εισέρχονται οι δείκτες κερδοφορίας τους.  Σε αυτό τον ανταγωνισμό οι εργαζόμενοι δεν έχουν θέση με καμία μερίδα των αντιμαχόμενων πλευρών του κεφαλαίου, αλλά πρέπει να λάβουν θέση μάχης για τη θεμελίωση και υπεράσπιση των σύγχρονων δικαιωμάτων τους στην εργασία.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζόμενων που «πέταξε» στο δρόμο ο ιδιοκτήτης του «Fokas». Ταυτόχρονα, καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις για την δημιουργία ενός ταξικά αναγεννημένου εργατικού κινήματος που θα συγκρουστεί με την απλήρωτη, μαύρη και ελαστική εργασία, με τον εργοδοτικό δεσποτισμό, αλλά και με τα ιερά και τα όσια της κυρίαρχης πολιτικής, προκειμένου να πέσει τώρα η κυβέρνηση του κεφαλαίου, να ηττηθεί συνολικά κάθε αντιλαϊκή πολιτική, να αποτινάξουμε την τυραννία ΕΕ και ΔΝΤ, προκειμένου οι εργαζόμενοι να ζήσουν μια νέα ζωή στο μπόι των ονείρων τους. 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου