Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Ανακοίνωση ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Μαγνησίας για τον ποδηλατόδρομο

λίγα λόγια για το αίσχος του ποδηλατόδρομου

Από τις αρχές Μαϊου του 2009 οι κάτοικοι του Βόλου βρεθήκαμε προ εκπλήξεως με την έναρξη των έργων για την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη μας, σε διάφορες περιοχές του αστικού χώρου. Καταρχάς νιώσαμε έκπληξη που η Δημοτική Αρχή ενδιαφέρεται για το περιβάλλον της πόλης και τις υποδομές της κυκλοφορίας και των μεταφορών και επενδύει σε τέτοιου είδους ενέργειες που θα είναι προς όφελος των πολιτών του Βόλου. Αλλά από τις πρώτες κιόλας μέρες εμφάνισης του έργου απογοητευτήκαμε και νιώσαμε και πάλι έκπληξη, αυτή τη φορά με πολύ αρνητικό τρόπο και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Το θέαμα γνωστό σε όλους μας, 6 μήνες μετά, Νοέμβριο του 2009, όπου πολλοί δρόμοι περιοχών της πόλης έχουν καταληφτεί από αυτό το «νέο είδος δικτύου μεταφορών που εξυπηρετούν τους πολίτες». Ένα έργο το οποίο βάζει σε κίνδυνο τον ίδιο τον ποδηλάτη με τις αισχρές αποφάσεις σχεδιασμού του, βάζει σε κίνδυνο την συνολική κυκλοφορία στην πόλη, αποτρέπει τους πολίτες να περάσουν από τις συγκεκριμένες περιοχές!

Έξι μήνες μέσα στους οποίους το συνολικό έργο πέρασε από πολλές φάσεις αποδοκιμασίας. Τα 1.200.000 ευρώ που εξασφάλισε ο δήμος Βόλου για αυτό το έργο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταφορών «Σιδηρόδρομοι, Αεροδρόμια, Αστικές Συγκοινωνίες», εξυπηρέτησε μόνο την μεγαλοεργολαβική εταιρεία ΔΟΜΗΚΑ να πάρει το έργο με 54% έκπτωση, να κερδίσει σε βάρος και πάλι του ελληνικού δημοσίου και των εργαζομένων. Το έργο αυτό δημιουργήθηκε χάρις στους εργάτες της μεγαλοεργολαβικής εταιρείας και όπου εργάστηκαν με τους χειρότερους όρους – όρους σύγχρονης δουλείας – και με τις χειρότερες συνθήκες ασφσαλείας, εργαζόμενοι ουσιαστικά στη μέση δρόμων, εξαιρετικά πολυσύχναστων για τις περιοχές «εξυπηρέτησης» από το δίκτυο ποδηλατοδρόμων.

Το έργο αυτό απορίφτηκε από ΟΛΟΥΣ! Καταρχάς και σημαντικότερο από όλους από τους ίδους τους κατοίκους του Βόλου. Με συνεχείς συζητήσεις, αντιδράσεις και διαδικασίες εξέφρασαν την αντίρρηση τους και τη σαφή δυσαρέσκεια προς το έργο. Επίσης, το έργο αποδοκιμάστηκε από τους μικροπωλητές – μικροϊδιοκτήτες που βρίσκονται στους δρόμους, οι οποίοι καλύπτονται και από το δίκτου ποδηλατοδρόμων. Ακόμη και φορείς οι οποίοι ουδέποτε έχουνε σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων αλλά αντιθέτως προχωρόυν σε ενέργεις και συμβάλλουν προς την ένταση της επίθεσης σε εργαζομένους και νεολαία, ακόμη και αυτοί εξέφρασαν την αντίθεση τους, όπως η Νομαρχία και το ΤΕΕ.

Το έργο το οποίο εντάσσεται στη λογική της περιβαλλοντοποίησης του αστικού τοπίου αλλά και ενθάρρυσνης της καινοτομίας και στις μεταφορές που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έτσι ώστε να φτάσουμε κάποτε στην περίφημη σύγκλιηση των περιφερειών της Ε.Ε. Δηλαδή στην ουσιαστική κατάργηση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών μέσα στην Ε.Ε. Αυτή είναι η περιβαλλοντική – πράσινη ανάπτυξη που μας ετοιμάζουν και μας προσφέρουν! Εμείς αυτή την ανάπτυξη δεν την θέλουμε και θα αντιδρούμε πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων και της νεολαίας. Ποδήλατο αντιδήμαρχε Στάμο και δήμαρχε Βούλγαρη μπορούμε και πρέπει να κάνουμε όπου επιθυμούμε μέσα στην πόλη, κι όχι εκεί που μας επιβάλλεται εσείς και οι σύμβουλοί σας! Οι δρόμοι μας ανήκουν!

· Να ξηλωθεί άμεσα το αισχρό κατασκεύασμα του δικτύου ποδηλατοδρόμων.

· Όλοι οι δρόμοι του Βόλου να είναι ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι. Να μπορούμε να περπατάμε και να ποδηλατούμε οπουδήποτε στο κυκλοφοριακό δίκτυο του Βόλου.

Καλούμε τους πολίτες του Βόλου να κινηθούμε δυναμικά και να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας με κινητοποιήσεις, με ένα κίνημα το οποίο θα αμφισβητεί την πόλη και το περιβάλλον του σύγχρονου καπιταλισμού, θα διεκδικεί αυτά που του αρμόζουν ώστε να ζει σε μια πόλη που θα μπορεί να ικανοποιεί το σύνολο των αναγκών του.

αντικαπιταλιστική αριστερή συνεργασία

για την ανατροπή μαγνησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου